Last news in Fakti

7 Декември, 2011 17:35 2 335 1

Москва: Тръбата за нефта може да мине пак през Бургас-Александруполис

  • бургас-александруполис-
  • петрол

България може да остане обект в проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, дори и да излезе от състава на акционерната компания по изграждането на тръбопроводната система, заяви говорителят на руската компания "Транснефт" Игор Демин.

Това означава, че маршрутът на петролопровода, заобикалящ Босфора, все пак би могъл да премине през територията на България - от Бургас на брега на Черно море до гръцкия град Александруполис на Егейско море, отбеляза Демин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той не пропусна да припомни, че през ноември България одобри оценката за въздействието върху околната среда на петролопровода, което е важен етап в рамките на приемането на решение за реализацията на проекта.

По-рано днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков съобщи пред журналисти, че правителство е решило България да прекрати участието си в проекта "Бургас-Александруполис", като предложената схема е "по взаимно съгласие". Ако не бъде постигнато такова споразумение, България ще се оттегли самостоятелно след изтичането на 12-месечен срок, каквато възможност е предвидена по договор.

Демин заяви, че "Транснефт" не е получила официално уведомление от българската страна за излизането от проекта. Той отбеляза, че на 14 декември в Амстердам ще има заседание на надзорния съвет на съвместното предприятие Транс-Болкан-Пайплайн, на което България ще съобщи официално за излизането си от проекта.

От руската компания засега не повдигат въпрос за неустойки. Игор Демин каза, че към момента разходите на българската страна по проекта се оценяват на 6,2 млн. евро и тя по-рано е заявявала, че признава този дълг.

Гърция засега не е получавала официално съобщение от София за излизане от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, съобщи междувременно говорителят на гръцкото министерство на външните работи Григорис Делавекурас

"Транснефт" е част от руския консорциум, собственик на 51% от проектната компания "Транс Болкан Пайплайн". В нея България и Гърция имат по 24.5 на сто.

Анкета на Факти.бг показа, че руски и гръцки експерти са предпазливи в прогнозите си за преразпределянето на българското участие в компанията.

Правителството на България се отказа от проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, тъй като го смята за икономически необоснован, пише официозът „Российкая газета“.

„Ведомости“, „Коммерсант“ и „Взгляд“ също отбелязват решението на София да се оттегли от проекта, защото го намира за икономически необоснован.

България нанесе удар на плановете на Москва да увеличи енергийните си продажби в Европа, като обяви, че ще прекрати по финансови причини споразумението за тръбопровод, по който руски петрол трябваше да достига до Гърция, коментира вестник „Вашингтон пост”.

Отдъхвам си и ликувам заедно с всички бургазлии, които ясно и категорично бяха против изграждането на тръбопровода. Благодаря на премиера Бойко Борисов и на правителството, че поставиха интересите на страната и Бургаски регион над всичко.

Осъзнавам, че решението им не беше никак леко, заради огромните икономически интереси към проекта. Това пише на официалния сайт на община Бургас кметът на града Димитър Николов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    0 1 Отговор
    Дано правителството "устиска" решението до край. Ще поживеем и ще видим...