10 Декември, 2011 14:44 1 212 7

50 000 на протест срещу Путин

  • путин-
  • русия

Опозицията иска анулиране на резултатите от изборите

Многохиляден опозиционен митинг под надслов „За честни избори“ се провежда в Москва. Участниците в демонстрацията оспорват победата на управляващата партия на Владимир Путин на парламентарния вот. Според организаторите на площад „Болотная“ са се събрали около 40 000 души.

Съпредседателят на Партията за народна свобода Владимир Рижков обяви, че се очаква да пристигнат още 10 000 души от площада на революцията. Властите в Москва разрешиха митинга при условие, че в него вземат участие до 30 000 души.

По данни на руската полиция в акцията на опозицията са се включили около 25 000 души. Това е най-масовият митинг на опозицията в руската столица от времето на бурните протести през 90-те, отбелязват световните агенции.

Мобилната връзка в района на протестите е нестабилна, според властите - заради претовареността й. В районите на протестите се забелязва засилено полицейско присъствие. Московското управление на полицията още вчера обяви, че груповото придвижване към площад "Болотная" може да става само по тротоарите и че всеки опит да бъде блокирано движението на автомобили ще бъде третиран като нарушение на обществения ред.

Същевременно полицията предупреди, че има опасност да се срути мостът до площад „Болотная“, където са се събрали над 1000 души. Районът вече е отцепен и на моста не се допускат повече хора.

Известният руски опозиционер и съпредседател на нерегистрираната партия ПАРНАС Борис Немцов поиска оставката на председателя на Централната избирателна комисия на Русия (ЦИК) Владимир Чуров. Хилядите събрали се на площада също скандираха „Оставка!”.

Немцов призова и за оставката на ръководството на страната. Той настоя незабавно да бъдат анулирани резултатите от изборите за Държавна дума.

В най-малко 15 големи града на Руската федерация хората излязоха на улицата, съобщават информационните агенции. Първи излязоха на протест във Владивосток. Около 1000 души се събраха в центъра на града на протестен митинг срещу резултатите от изборите. Демонстрантите призоваха да се обявят за невалидни резултатите от вота за Държавната дума, както и от гласуванията за местни органи на властта и да се образува производство заради фалшификацията на двата вота. Протестът протече мирно, около 20 полицаи го охраняваха. След два часа демонстрантите се разотидоха.

В град Перм, в Сибир, полицията арестувала 15 демонстранти, още 30 били задържани в град Хабаровск в руския Далечен изток. Арестите били по обвинения в участие в неразрешени демонстрации, посочва Асошиейтед прес. 

Кореспондент на Риа Новости съобщи от Санкт Петербург, че полицията е започнала да задържа участници в неразрешения митинг в центъра на града. На Невски проспект е предотвратен опита на неголяма група от хора да спре движението по главната улица. Задържан е поне един човек. Засега няма коментар от страна на правоохранителните органи.

Национални протести се провеждат и във Владивосток. Хиляди хора излязоха по улиците на големите градове в Сибир и Урал за участие в митинги, организирани главно чрез социалните мрежи.

Междувременно официалните резултати потвърдиха победа за партията на Владимир Путин. Държавният вестник на Русия публикува официалните резултати от изборите. Управляващата "Единна Русия" е получила 49,32% от гласовете. Така тя ще разполага с абсолютно мнозинство от 238 гласа в 450-местната долна камара на парламента. Комунистическата партия ще има 92 депутати, Справедлива Русия – 64, а Либералдемократическата партия – 56 депутати в Държавната дума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    abe sreshtu putin shte im e trudno.
  • 2 соти

    1 0 Отговор
    Абе какво са 50 000 за град като Москва-20 000 000 човека това е пропаганда на запада вече почва сериозно да ги е страх о путин и русия че то на боксов мач в зала -олимпийски-се сьбират повече хора
  • 3 Мирослав Първанов

    0 0 Отговор
    При тоя страх от руския милиционер и руското "правосъдие", 50 000 смелчака не са никак малко.
  • 4 Niki

    0 0 Отговор
    Кат Русия няма втора ,тъй могъща на света
    тя е нашата опора ,тя е нашта висота

    Това е казано преди повече от век и е в сила и сега.
  • 5 българин

    0 0 Отговор
    Да виждате някъде плакат с текст срещу Путин ? намяше такива.митингуващите бяха някъде кам 20,000 ДУШИ,ОТ РАЗЛИЧТИ ПАРТИИ,с най-много знамена от Комунистическата партия т.е те бяха най-многобройни.така,че американчетата да не бързат да се радват,Путин е следващия президент.
  • 6 руснака

    0 0 Отговор
    добре че сънародниците ми още умеят да мислят с главите си и да осъзнават каква е целта на Немцов и компанията. пък щом загиващия запад е готов да финансира всичко това - нека го правят! :))) нека излизат, нека протестират.... стига това да не пречи на останалите. Така Немцов ще отчита някаква дейност пред западните си приятели, а Путин ще си управлява държавата. Руснаци още помнят последици от подобни протести и СЪЩИТЕ лозунги още от 1917 година, затова и не срещат толкова голяма подкрепа, колкото им се иска от СНН и ББС. По СНН говориха за москва, а показаха кадри о ГЪРЦИЯ! сега тъпите американци си мислят, че в москва има сблъсъци и безредици! хахахах
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    за подкрепа на думите на руснака:

    http://www.youtube.com/watch?v=YF7Pzaep8bQ