Last news in Fakti

11 Декември, 2011 19:53 1 287 7

Медведев не одобрява исканията на протестиращите

  • путин-
  • русия

Путин уважава вижданията на демонстратите

Руският президент Дмитрий Медведев наруши двудневното си мълчание след най-големите антиправителствени протести в най-новата история на страната, предаде Асошиейтед прес.

Той публикува коментар във "Фейсбук", в който посочи, че не одобрява исканията и лозунгите на демонстрантите, но въпреки това е наредил на правителството да провери всички случаи на фалшификации по време на парламентарните избори на 4 декември.

По-рано говорителят на руския премиер заяви, че Владимир Путин прояви уважение към вижданията на десетките хиляди демонстранти, излезли на протест срещу резултатите от изборите миналата неделя.

"Всеки има право да изрази мнението си, ако прави това мирно и спазва закона", каза Дмитрий Песков. "Ние уважаваме вижданията на протестиращите, чуваме онова, което те казват, и ще продължим да се вслушваме в тях", добави той.

Президентът и премиерът не се появиха на публични места през уикенда, който премина под знака на масови демонстрации. Десетки хиляди руснаци протестираха вчера в Москва и други градове против изборните измами, настоявайки за оставката на премиера. Днес в руската столица се състоя митинг на националистите.

Опозицията даде на властите две седмици, за да изпълни исканията й. Ако това не стане, в Москва на 24 декември ще се състои още по-голям митинг, бе заявено вчера на протеста в руската столица.

От началото на протестите държавните телевизии наложиха информационно затъмнение, но снощи отделиха внимание на случващото се. Според източник от Кремъл, цитиран от Газета.ру, това решение било взето от президента Дмитрий Медведев, който наредил също на московската полиция да прояви сдържаност.

Акциите в столицата приключиха с минимален брой задържани, докато в други градове арестуваните бяха десетки.

Един от водачите на опозицията, организирала протеста - бившият премиер Борис Немцов – каза пред радио "Комерсант ФМ", че нови демонстрации са планирани за 17, 18 и 24 декември. "Ще продължим протеста си, докато исканията ни не бъдат изпълнени, подчерта той.

Утре в Москва ще се състои митинг на привържениците на президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин, съобщи пресслужбата на партията "Единна Русия" в неделя.

Митингът ще е на Манежния площад по повод Деня на конституцията. Ще започне в 16 часа и ще е под наслов "Слава на Русия!". Не се уточнява колко хора се предвижда да участват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАЗВИТ КАПИТАЛИСТ

    0 0 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕ МЕДВЕДЕВ ТИ И ТВОЯ НАСТАВНИК ПУТИН НАПРАВО СЕ УЛЯХТЕ ! ТО ВЕЧЕ СТАНА СМЕШНО С ВАШИТЕ БАРТЕРИ ! ЧЕ СИ МУ ПРОТЕЖЕ ВЕЧЕ И ДЕЦАТА ЗНАЯТ ! АМА ПОНЕ ОСТАВЕТЕ ВЪЗДУХ И ЗА ДРУГИТЕ КАНДИДАТИ А МНОГО НА СЕРИОЗНО СТЕ СЕ ВЗЕЛИ ! ВИЕ ЗА БОГОВЕ ДА НЕБИ ДА СЕ ПОМИСЛИХТЕ ИЛИ ... ДА ? КАКВОТО И ДА ПРАВИТЕ ЩЕ ИЗБУТАТЕ ОЩЕ ПО ОКОЛО 20-30 ГОДИНИ И АЙДЕ ! ЩЕ ОТИДЕТЕ ТАМ КЪДЕТО ОТИВАТ ВСИЧКИ БЕЗ ЛИМУЗИНИ БЕЗ ПАЛАТИ БЕЗ СЛАВА БЕЗ ВЛАСТ БЕЗ НИЩО ! САМИ И ГУЗНИ ПРЕД БОГ !!!
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    да №1. егати исказване! ти поне сам разбрали си мисълта???
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Хе-хе колко тенденциозно заглавие. Като преписвате новината, поне я преписвайте като както е подадена.

    Reuters: Medvedev orders poll inquiry after protests

    Поне бъдете като колегите си от RT.com:
    Medvedev disapproves of rally’s slogans, but orders election probe
  • 4 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    По-добър вариант за Русия, няма за момента! Тва всичко се наклажда изкуствено от по-слабата опозиция! При болшевиците, беше същата ситуацията! Само, че тогава за народите на Руската империя не дойде спокойния, обезпечен живот! Очакваха някво страшно парче, пък то се оказа сериозно предизвикателство! Щом не могат да печелят по демократичен начин (включая врътките), да си шумят колкото искат, но не повече! От натиск няма лошо, но с радикални действия, може да стане по-зле! Русия си има потенциала да стане супер икономика и хората да живея добре! За тва обаче трябва доста много време, а не за един ден - хоп и Рай!
  • 5 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Пък сега нали стана много модерно да се протестира... и поддръжниците на опозицията клъвнаха на стръвта като рибки! Иначе всички са еднакво неспособни да оправят ситуацията, като с магическа пръчка, а днес от Единна Русия, поне се вижда, че страната почва да живва в много направления! Има прогрес!
  • 6 х4сн

    0 1 Отговор
    След "геният" на Горбачов нещо не им върви в тази страна... я пак да го върнат! Пък току виж са се пооправили... или по-добре помещчика бате Бойко да им дадат - Великого Царя всех народах православних.. да им построи магистралички и детски градинки от мурманск до владивосток:))) Че и цигани ще им намери още даже - та нали е ромски крал:))))
  • 7 Читател

    1 0 Отговор
    До #1: Образовайте се. Геополитиката определено не е за неуки. А опростенчески утопии като демокрация или комунизъм служат единствено да мотивират първосигнална съпричастност и си служат с подходящия инструментариум, например избори, протести, неправителствени организации. Нали няма да коментирате повече, обещайте моля.