Last news in Fakti

15 Декември, 2011 14:39 950 0

Съдът оправда бивш румънски премиер

  • съд-
  • адриан нъстасе-
  • оправдан
Съдът оправда бивш румънски премиер - 1
Адриан Нъстасе

Румънският Върховен съд оправда бившия ляв премиер Адриан Нъстасе, който беше обвинен в корупция в периода на мандата му от 2000 г. до 2004 г., предаде агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

61-годишният Нъстасе беше обвинен, че е назначил човек на висш държавен пост в замяна на помощта му за прикриването на измама в Румъния, която според Трансперънси Интернешънъл е третата най-корумпирана страна в ЕС след Гърция и България.

ЕК многократно е изразявала безпокойството си от неуспеха в борбата с корупцията в Румъния и в съседна България, двете най-нови държави-членки в ЕС, чието присъединяване в Шенгенското безвизово пространство беше блокирано.

Прокуратурата обвини Нъстасе, че е назначил високопоставен държавен служител за директор на държавната агенция за борба с прането на пари в опит да спре разследване на банкова сметка, принадлежаща на съпругата му, в която имало 400 000 долара. "Съдът счита, че ответникът Адриан Нъстасе е невинен по обвинението за даване на подкупи", съобщи помощник-съдия Силвия Стоенеску.

Оправдателната присъда на Нъстасе дойде малко след като бившият френски президент Жак Ширак беше счетен за виновен по делото за политическа корупция. Това е първото осъждане на държавен глава на Франция след това на сътрудника на нацистите маршал Филип Петен през 1945 г.

Разследването срещу Нъстасе започна през 2006 г., но многократно беше отлагано заради промените в законодателството и оспорване на съдебната процедура.

Нъстасе отрече всички обвинения, но изгуби поста си като председател на парламента и изпълнителен председател на опозиционната Социалдемократическа партия през 2006 г. в резултат на обвиненията срещу него.

"Не говорим за победа. Това е просто правилната присъда и точното решение", заяви адвокатът на Нъстасе Йон Чазаку. Агенцията за борба с корупцията ще обжалва оправдателната присъда, съобщи говорителката й Ливия Саплакан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА