15 Декември, 2011 12:00 768 0

Осъдиха Жак Ширак за фиктивни назначения

  • жак ширак-
  • съд-
  • осъден

Бившият президент може да получи до 10 години затвор

Бившият президент на Франция Жак Ширак получи две години затвор условно, след като беше признат за виновен по две точки от обвинението срещу него - „отклоняване на държавни средства“ и „злоупотреба с доверие“. 

Ширак не присъства при произнасянето на присъдата от съдията Доминик Пот. Той отсъстваше и на предишните заседания по делото от 5 до 23 септември с лекарско предписание заради "тежки и необратими" неврологични проблеми.

Той е първият бивш френски държавен глава, който е изправен пред съд. Ширак трябва да отговаря по афера със създаването на фиктивни работни места в Париж, докато е бил кмет на столицата.

Третата точка в обвинението е за „незаконно присвояване на лихви“.

Делото започна през март, но заради процедурни проблеми беше прекратено и отложено до 5 септември. След като 12 години беше защитен с имунитет като президент, Ширак ще трябва да отговаря за действия от началото на 90-те години, когато е кмет на Париж.

Той е заподозрян, че е позволил на хора, работещи предимно за неговата партия Сбор за републиката да получават заплати от парижкото кметство.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА