Last news in Fakti

15 Декември, 2011 21:42 3 041 0

Карлос Чакала пледира невинен по обвиненията във Франция

  • карлос чакала
Карлос Чакала пледира невинен по обвиненията във Франция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илич Рамирес Санчес, по-известен на света като Карлос Чакала, пледира невинен по обвиненията в тероризъм на съдебния процес във Франция, предаде Ройтерс.

Роденият във Венецуела Санчес, някога един от най-търсените международни престъпници, отрече всякакво участие в четири кървави атентата във Франция, при които загинаха 11 души и близо 200 бяха ранени.

Теорористът каза, че поема „политическа и военна отговорност” за действията, извършени от неговата революционна организация, Народния фронт за освобождение на Палестина, и за палестинската кауза.

Но категорично отрече да има връзка с извършените преди 30 години четири атентата във Франция - в два влака, на жп гара и на една от парижките улици , за които е съден в момента и за които обвинението поиска той да получи доживотен затвор.

Рамирес, който е на 62 години, излежава във френски затвор доживотна присъда по друго дело за убийство.

Илич Рамирес, както е истинското му име, вероятно е най-известен с акцията си от 1975 г., когато във Виена взема за заложници лидери на страните от ОПЕК.

 Смята се, че с подкрепата на страни от Съветския блок и от Близкия изток е извършвал нападения във Франция, Великобритания и Германия, отбелязва Ройтерс. През 90-те живее известно време в Сирия, след това се мести в Судан. През 1994 г. е заловен от френските специални сили. През 1997 г. е осъден на доживотен затвор във Франция.

Прокурорите поискаха доживотни присъди и за още двама обвиняеми по процеса на Чакала, съдени задочно. Единият от тях, 68-годишният палестинец Али Камал ал Асауи, се укрива от правосъдието, а другият - 64-годишният германец Йоханес Вайнрих, лежи в германски затвор. Прокуратурата поиска и 15 години затвор за трети обвиняем - германката Маргот Фрьолих, която през 2001 г. избяга от Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА