Last news in Fakti

26 Август, 2017 07:24 3 348 7

26 август 1071 г. Битката при Манцикерт

  • манцикерт-
  • битка-
  • византия-
  • селджуци
26 август 1071 г. Битката при Манцикерт - 1

На 26 август 1071 г. близо до Манцикерт, Армения, селджуците нанасят решително поражение на Византийската империя и си проправят път за заселване в Анатолия, а византийският василевс Роман IV Диоген е пленен.

Битката отваря пътя на селджуците към Близкия изток и Балканите. Военните действия предрешават за векове бъдещето на региона.

Селджуците се строяват в грамаден полумесец, използвайки стрелци и набези по фланговете за да тормозят настъпващите ромеи. Византийската пехота успява да превземе лагера на врага, но селджукидите изтеглят конницата си и използвайки стрелци продължават на принципа“удряй и бягай“ да отслабват крилата на своите опоненти, като същевременно „рогата“ на полумесеца започват да се затварят към тила на византийците. Поставен в това неудобно положение, Роман заповядва отстъпление към Манцикерт.

Турците се възползвали от настъпилото объркване и спускащия се мрак и атакували разпокъсаната византийска армия. Крилата били пометени, а центъра обкръжен и разбит. Роман IV бил пленен, а варяжките му гвардейци – убити докато го защитават.

Сблъсъкът между Византийската империя и Селджукидите започва още през 1060г., когато турците започват първите си набези в Армения. До 1068г., селджуците са завладели по-голямата част от тази провинция, заедно със главните градове Ани и Кесарея. Константин IX и Константин X – и двамата далеч от висотата на воините императори, които извели до победен край ромейската реконкиста, не успели да противодействат на засилващото се турско настъпление. С възкачването на трона на енергичния Роман IV Диоген, византийците започнали поредица от стъпки за да се възвърнат загубените позиции в Северна Сирия и Източна Анатолия. Една византийска армия успява да изтласка турците от Сирия, макар да е победена в последна сметка след личната намеса на султан Алп Арслан. Въпреки това владетелят на селджуците избира да сключи мир (1069г.) и да насочи вниманието си към могъщия Фатимидски халифат в Египет.

Напредването на Византия към Кавказ довежда до битката Манцикерт. Победата на селджуките довежда до изграждането на Бачковския манастир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    9 4 Отговор
    Хубаво написано - добре, че всички сме завършили "История" в СДУ! Какви са тези ромеи, селджуци, византийци и турци, и кой с кого е роднина - мътна работа. А къде е тази Анатолия ? Уважаеми корифеи на историческата наука, когато пишете , пишете като за прости и неуки хора. Тогава и академиците ще Ви разберат !!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Варна

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шаран БГ":

    Анатолия е онова, което ние наричаме Анадол. ..
    - А иначе доколкото си спомням, Гърците ги канят за да могат да се справят с нас Българите!
    - Не е някаква свободна разходка на селджуките, понеже са се справили в Кавказ и Крим са решили да прескочат и на сам...
    Нека не забравяме факта че минават още 300 години докато мръсната сган навлиза и остава на Европейският континент избивайки голяма част от Българското население.

    Коментиран от #4

  • 3 Маришки чакъл

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шаран БГ":

    То всичко е написано много ясно и просто,но понеже си шаран и то бг,няма да разбереш и по простото.,,Който чел,чел.Който спал,спал"А метода на селджуците си е същият и сега,по същият начин си завладяха Европата,стар и изпитан начин(МЕТОДА НА КЪРЛЕЖА И УТРОБАТА)
  • 4 Хасан

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Добре че са ви турците да си избиете комплексите за малоценност....абе булгарин ..нали си независима държава направи си Южен поток ако имаш м.дета??Пусни си Аец Белене ...ако ти стиска..

    Коментиран от #5, #6

  • 5 VMORO

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Ние сме цивилизация на поне 1300 години. Ние сме най-старата съществуваща държава, която все още си пази името - име на 1300 години. На нашата азбука пише половин Европа и половин Азия. Ние сме наследници на Авитохол, Кубрат, Аспарух, Тервел, Крум, Борис, Симеон, Самуил, Асеневци, Карпош, Раковски, Левски, Ботев, Караджата и Хаджи Димитър, Тодор Александров и Иван Михайлов. Какви комплекси, какви 6 лева на цяло?!? Не ставай смешен!
  • 6 Аяши

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Комплексите са при вас, затова са тези терористични актове. Като няма акъл да създава компютри, лекарства, космически кораби и да се образова, прави бомби, на принципа като на мен не ми е добре и на вас това ще направя.
  • 7 ддд

    0 0 Отговор
    а плюем византииците
    но те са задържали баи м ...л да нахлуе
    и не мислим че ние сме след тях
Новини по държави: