Last news in Fakti

31 Август, 2017 08:00 1 533 8

Ердоган: тези германски партии са врагове на Турция

  • реджеп ердоган-
  • германия-
  • турция-
  • партия-
  • избори

Близо 1,2 милиона от турците, живеещи в Германия, имат право да участват в изборите за Бундестаг

Ердоган: тези германски партии са врагове на Турция - 1
Снимка: БТА/АР

Близо 1,2 милиона от турците, живеещи в Германия, имат право да участват в изборите за Бундестаг. Месец преди вота Ердоган ги призова да не гласуват за партията на Меркел, нито за социалдемократите. За кого тогава?

"Това е напълно неуместно", казва Мустафа Бейхан от Кьолн. Германецът от турски произход има предвид призива, който Ердоган отправи миналата седмица към турците, живеещи в Германия. А именно: да не гласуват за християндемократите, социалдемократите и зелените, защото те били врагове на Турция. "Ако не гласуваме за ХДС, ГСДП или Зелените, за коя партия тогава? За Свободните демократи или може би за Алтернатива за Германия?"

Турците обичат социалдемократите

Близо 1,2 милиона германци от турски произход имат право да участват на изборите за Бундестаг, които ще се проведат на 24-ти септември. "Знаем, че турците, които живеят в Германия, са всъщност по-скоро с консервативна нагласа", казва Умут Каракаш от Института за проучване на общественото мнение "Dаtа4U", който се е специализирал в проучване на мигрантските групи. И тъй като са консервативни, те би следвало да гласуват всъщност за ХДС/ХСС. Само че повечето турци произхождат от работническата класа, т.е. клонят повече към левия политически спектър и биха избрали социалдемократите или зелените.

Според допитванията, проведени непосредствено след последните избори за Бундестаг преди четири години, 64 на сто от турските избиратели в Германия са дали гласа си за социалдемократите, а 12 на сто са гласували за зелените. Анализ на Съвета на германските фондации за интеграция и миграция потвърждава този резултат. "Нагласите на хора с турски корени продължават да клонят към левия политически спектър", се казва в изследване от ноември 2016 година. Според него, 69,8% от участвалите в допитването подкрепят Социалдемократическата партия, 13,4% са за Партията на зелените и едва 6,1% - за ХДС/ХСС.

Това, че избирателите с турски корени са настроени критично към ХДС и сестринската му партия ХСС, не се дължи единствено на определението "християнски", съдържащо се в имената на двете партии. Главната причина е по-скоро политическият им курс. Така например и двете партии отдавна изразяват несъгласие с присъединяването на Турция към ЕС. И двете са по-скоро против двойното гражданство, а дебатът за водеща германска култура, воден от съюза, отблъсква мнозина от избирателите с турски корени. Освен това в партиите от левия политически спектър има повече изявени политици от турски произход: от 11-те парламентаристи с турски корени петима се числят към фракцията на социалдемократите. Партията на зелените е представена в Бундстага от трима депутати с турски корени, между които е и лидерът ѝ - Джем Йоздемир.

Напрежението расте

През последните години и особено след неуспешния опит за преврат в Турция отношенията между Берлин и Анкара се изостриха. Както турското правителство, така и много от турците, живеещи в Германия, възприеха резолюцията на Бундестага за геноцида над арменците като провокация. Германия отправи освен това остри критики към Турция - заради потъпкването на принципи на правовата държава след преврата миналата година, както и заради референдума за конституционни промени през април. Сравненията с нацистка Германия, използвани от Ердоган, спорът за предизборните прояви в Германия на политици от партията на Ердоган, както и арестите на германски журналисти и правозащитнници в Турция нажежиха още повече атмосферата. Призивът на турския президент за бойкот на ХДС, ГСДП и Зелените на изборите за Бундестаг е новата най-ниска точка в отношенията между двете страни.

Ситуацията се изостря допълнително от факта, че част от представителите на турската общност в Германия живеят в един вид паралелно общество. Според изследване от октомври 2015 година, 63 на сто от турците и хората с турски корени в Германия говорят предимно или само турски език. "Много турци в Германия следят единствено турските медии и почти нямат представа какви са информациите в германските медии", изтъква Умут Каракаш от "Data4U".

Ще настъпи ли промяна?

Как ще се отрази призивът на Ердоган върху изборите за Бундестаг? Засега това не може да се предвиди. В Берлин са разтревожени обаче от намесата на турския президент. Канцлерката Меркел призова избирателите с турски корени да участват в изборите. А лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел заяви следното: "Разчитам на това, че хората ще участват в изборите и ще се възползват от правото си на вот." Според експерта Каракаш, обаче участието на избиратели с турски корени в предстоящите избори за Бундестаг ще бъде сравнително слабо. От това биха загубили най-вече социалдемократите. А в дългосрочна перспектива биха спечелили малките партии, които се застъпват за интересите на мигранти и особено на хора с турски корени. "До момента тези партии не са много известни сред избирателите от турски произход, но това не означава, че техният интерес няма да нарасне през следващите години", посочва Каракаш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    6 4 Отговор
    Само ХИТЛЕР може да оправи нещата!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хасан

    1 1 Отговор
    Утре е Курбан Байрям..ще видим дали сайта ще напише нещо хубаво,некакво послание за мир,толерантност ..

    Коментиран от #6, #8

  • 4 двама

    2 0 Отговор
    Чудно как още не ги е обявил и тях за терористи...Света се напълни с неосвидетелствани лидери.Вместо да се лекуват по клиниките те оправляват милиони човешки съдби !!!Няма и ден в който някой лидер от една държава да не е заплашил друг от друга държава,при това за пълни глупости...Да са един или двама с мед да ги намажеш... Като се замисля си е голям късмет,че все още не сме се самозатрили от лицето на планетата...
  • 5 888

    1 0 Отговор
    Колега -ЕДИН.Ако Хитлер не си беше насилвал късмета с Русия,по всяка вероятност той пръв щеше да открие атомната бомба и оттам целия световен ред днес щеше да е друг...Пък и не виждам той с какво е бил по различен от останалите диктатори дори и сравнен с тези в наши дни.Някой раси щяха да бъдат по богопомазани от други,но сега не е ли същото в световен мащаб?

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "888":

    Може би си прав ,но Хитлер е организирал лов,организиран геноцид в концлагери на жени,деца и цивилни на невинни хора които са евреи ,или роми,или поляци
  • 8 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Поздравления за отминалия Ви празник.По добре на ”патерица”отколкото никак.Нека Ви донесе мир,касмет и здраве.Обединява ни това,че сме граждани на една Родина и Тя е на всички.Ние не сме Америка или Афганистан,за да дирим под вола теле
Новини по държави: