8 Септември, 2017 18:30 2 153 2

Заповядайте, хапнете кюфтета от насекоми

  • кюфте-
  • насекоми-
  • ларви-
  • швейцария

Швейцарски супермаркети предлагат странни кулинарни изкушения

Заповядайте, хапнете кюфтета от насекоми - 1
Снимки: БТА/АР

Швейцарска верига супермаркети предлага кюфтета от насекоми, съобщи Reuters.

Деликатесът се продава в седем от общо 2500-те магазина на веригата Coop. Приготвя го цюрихска фирма. Към края на годината броят на магазините, предлагащи кюфтета от насекоми ще бъде увеличен.

Кюфтетата от насекоми се приготвят с ориз, зеленчуци, подправки и ларви на брашнен червей, които са една трета от съдържанието. Първоначално вкусово се усещат най-много подправките. Текстурата наподобява фалафел, но е по-хрупкава.

Целта на инициативата е потребителите да опитат необичайната храна, която се смята за по-екологична от месото. Пробните продажби са предизвикали голям интерес.

Швейцария е първата европейска държава, разрешила официално използването на насекоми за човешка храна. Местното законодателство допуска три вида насекоми за човешка консумация - скакалци, щурци и брашнени червеи.

Заповядайте, хапнете кюфтета от насекоми

Храни от насекоми се продават и в други европейски държави - Белгия, Великобритания, Дания и Холандия, но без това да е регулирано със специален закон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Гинка

    4 1 Отговор
    Да им е сладко - червеи,скакалци,хлебарки,дървеници,нека си ги папкат!Само да не ни ги пробутват и на нас...
  • 2 Джоре дос

    4 1 Отговор
    Благодарско -ама не съм гладен.
Новини по държави: