22 Декември, 2011 12:11 1 295 0

Лондон с нов план: Намеса в Сомалия

  • сомалия-
  • пирати-
  • великобритания-
  • отбрана

Премиерът Камерън твърди, че страната пряко заплашва британските интереси

Лондон с нов план: Намеса в Сомалия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания планира от догодина да задълбочи присъствието си в Сомалия – страна, превърнала се в двоен синоним на насилие и нестабилност. Премиерът Дейвид Камерън твърди, че става дума за разпадаща се страна, пряко заплашваща британските интереси. Пример за това са отвличанията на туристи и хуманитарни работници, бумът на пиратството, икономически загуби, опасността от радикализиране на страната, терористични нападения и т.н.

Ето защо през февруари в Лондон ще бъде свикана среща на страните, които имат активна позиция в Аденския залив, на която се очаква да бъдат взети важни решения.

Мнозина тълкуват „прицелването“ в Сомалия като показване на мускули от страна на Камерън след успешната война в Либия, пише в. "Индипендънт".

Наскоро британското разузнаване предупреди, че Сомалия може да се превърне във втората по популярност дестинация за обучение на терористи след Пакистан.

Критиците припомнят думите на експремиера Тони Блеър, който също определени афганистанската провинция Хелманд като „неуправляемо пространство, което е източник на заплахи за Великобритания“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА