Last news in Fakti

19 Септември, 2017 15:02 1 804 41

В Москва откриха паметник на Калашников

  • михаил калашников-
  • калашников-
  • паметник-
  • автомат-
  • москва-
  • русия

Създателят на най-популярния автомат е увековечен

В руската столица Москва беше открит паметник на съветския инженер Михаил Калашников, създал прочутото огнестрелно оръжия АК-47, съобщиха руските медии.

Калашников почина на 94-годишна възраст в края на 2013 година. На негово име е кръстен музей в Ижевск, а освен това са издигнати приживе паметници в няколко града.

Автоматът „Калашников“ е създаден през 1947 година, като бързо се превръща в предпочитано оръжие на фронта. Михаил Калашников започва работа по оръжието в разгара на Втората световна война, когато е ранен от нацистки войници.

Министерството на културата на Русия даде зелена светлина за откриването на паметника, на който Михаил Калашников държи в ръце „рожбата“ си.

В руската столица се събраха и протестиращи. Един от демонстрантите издигна плакат, гласящ „Създател на оръжие е равно на създател на смърт“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    16 32 Отговор
    паметника трябва да се казва:фалшив герои!имаше такава песен :)))!калашников е създал автомата калашников колкото сърбите шопската салата :)!хуго шмаизер го е учил бая време да го разглабя и сглабя преди да обявят технически неграмотния към онзи момент младеж за автор на съвършенния немски автомат.

    Коментиран от #2, #3, #10, #15, #28

  • 2 Random

    25 10 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    https://www.forgottenweapons.com/ak-and-stg-kissing-cousins/
    АК и StG44 нямат нищо общо, само външно си приличат, ако има пушка от която калашников да е взел нещо, то това е М1 Гаранд.
    https://www.quora.com/Is-AK-47-a-copy-of-the-German-Sturmgewehr-44
    И отново.
    Тея митове за АК=StG, 412=М115 и тем подобни ги забравете.
    Някой от вас да си е задавал въпроса защо само на български има "информация" че ак е било уж немско?

    Коментиран от #7, #11

  • 3 Бай хой

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Верно ли си толкова "умен"? Деси деси готов си всякаква простотия да постнеш белким ти обърнат внимание от козяк.

    Пробвай веднъж да си изкараш парите с честен и достоен труд. Така децата и внуците ти ще плащат простотиите които твориш.

    Коментиран от #5

  • 4 Екатерина Куртева8583

    12 8 Отговор
    Абе, Стояне, каква е тази злоба и завист, която те кара да се опиташ да омаскариш с лъжи един безспорен талант, признат от световни специалисти. По добре се опитай да прочетеш нещо за Калашников, та ако има възможност главата ти да измисли една по умна лъжа.
  • 5 Девон

    4 14 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Намекваш че например ти като си вземаш парите от руското са изкарани с честен труд?
  • 6 ХАСАН

    6 13 Отговор
    Колко хора,невинни деца са убити с това оръжие!!! Едно време се правеше паметник на поет,писател,композитор а сега изобратател на оръжие!! В 2017 година сме ама сме като пещерния човек който убива съседа в другата пещера

    Коментиран от #14

  • 7 стоян георгиев

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Random":

    нямал нищо общо казваш????аз казвам обратното че е взета основната идея калибъра също.освен това хуго шмаизер е отвлечен по същото време в ссср и въпреки че е отвлечен получава огромна заплата в марки както и ордени,а калашников към онзи момент е абсолютно никои в съвветската оръжениа индустрия,а ссср не е да нямат за времето си спецове.та я ми обясни как един човек със средно образование и никакъв опит създава автомат без аналог в съветското оръжие?тва е сега да вземеш един монтьор на 25 години без никакъв опит и да ти проектира и построи наи-новия електромобил.както казах фалшив герои.
  • 8 стоян георгиев

    6 10 Отговор
    http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312
    тази статия е специално за мурзилките.само вижте снимката .другото е без значение.сержанта обяснява на полковниците как се прави автомат.само ги вижте как гледат те и как гледа тои.смяхххх!
    само да добавя.след тръгването на хуго шмаизер от германия автомата не е надграждан успешно никога.всички опити за смяна на калибъра или за смяна на квото се сетиш завършват с провал.както казах фалшивия герои е можел само да разглабя и сглабя оръжеието създадено от друг.

    Коментиран от #24

  • 9 Али Бабата

    14 5 Отговор
    Ако се мисли без излишни емоции, стрелковото оръжие е пример на безкрайно заимстване на идеи и конструкции. Оръжие работещо под междинен патрон е създадено още през ПСВ (концепцията е на Владимир Фьодоров) … нищо в Stg 44 на Шмайзер не е “оригинална” идея.Калашников може и да е копирал нещо отнякъде що се отнася до механиката, но със сигурност не е от Sturmgewehr 44. По скоро е "ограбил" интелектуално друг руски оръжейник!

    И Калашников не е изобретател,а конструктор.Просто е конструирал автомат без забележки,особено за онова време.Имат общо в дизайна, но външността не прави пушката.Съществуват колосални различия в устройството (механиката) и те са в полза на AK47. Неслучайно целият свят познава AK47, а за Sturmgewehr 44 са чували само оръжейници.

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Трол

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    В нета може да намериш чертежите и на двата автомата. Ще се учудиш колко различни са откъм механика! Но на теб Козяк не ти плаща за това! Добре, че беше фон Браун та американците да имат космическа програма! Тичкай, утре раздават премиите на Козяк 16!

    Коментиран от #17

  • 11 Спиро

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Random":

    Никой не е казал, че М.Калашников е взел нещо от някъде.
    Нищо не е взел и нищо не е създал.
    Просто е галеник на съдбата и инструмент на пропагандата.
    Шмайзер е военнопленник в Русия, когато се е пръкнало чудото. Предполагам за повечето тук това е крайно маловажно, така че какво ще кажете за следното?
    - Немците са създали първият реактивен самолет Ме 262. Идея за развитие при всички съюзници след ВСВ.
    - Първите разработки за самолет със стреловидно крило (даващо възможност за свръхзвукови полети) пак е на германците. Теми за развитие ....
    - Вернер Фон Браун - създател на немската ракетна програма през ВСВ и положил основите на руски и американски космически програми.
    - Всъщност, някой знае ли как е създаден Ту 4??;)
    Е не е чудно никак даже кой е създателят на АК

    Коментиран от #25

  • 12 Контра

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Али Бабата":

    СТИГА С ТОЯ ЩУРМ АЛА БАЛА НИЩО ОБЩА НЯМАТ .ЗАТВОРА Е КОРЕННО РАЗЛИЧЕН ПЪК ПРИ ГАЗООТВОДНИЯ МЕХАНИЗЪМ РАЗЛИКАТА Е КАТО МЕЖДУ ЧЕРНОТО И БЯЛОТО .УДЪРНАТА МОЩ НА ГЕРМАНСКЯ БОКЛУК Е ДЕСЕТ ПЪТИ ПО НИЗКА И ЗАТОВА СЕГА И ТОГАВА СЕ НАМИРА В ЗАБВЕНИЕТО.
  • 13 реалист

    6 6 Отговор
    И за да има нещо исторически вярно в тая статийка ,в не трябваше да пише ,че е открит паметник на съветската пропаганда и мита за създаването на един автомат . А истината всички я знаем каква е.
  • 14 Спиро

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "ХАСАН":

    Прав Хасане.
    Тук не мога да не се съглася с теб. Въпреки че турците, които защитаваш обикновено, също са големи джелатини.
    Искам само да перефразирам малко казаното от теб.
    Убиваме човека, който си има пещера.
  • 15 Русия е смешна

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Прав си Стояне, неграмотноста в България е на завидно ниво. Калашников не можеше да работи дори като чертожник. Техниката на проектирането и изчисленията бяха за Михаил Тимофеевич напълно непознати … би ли могъл никому неизвестният сержант със седмо-класно образование да удържи победа в съревнованието с опитни конструктори-оръжейници, ако зад него не стоеше група от знаещи, талантливи и имащи власт хора? Аз мисля че едва ли, особено ако се отчете, че първият образец на автомат Калашников беше директно бракуван без право на доработка …Как Хуго Шмайсер създаде АК-47(Калашников) за Сталин
  • 16 стоян георгиев

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Али Бабата":

    как го е конструирал без образование и опит по темата.идва в бюрото два месеца преди това и хоп калашника готов.в статията се обяснява подробно как е конструиран ак или автоматичната карабина станала в последствие автомат калашников.ако мааалко не много имаше представа как работи съветската изобретателна мисъл щеше да знаеш че няма как полковниците на снимката да пуснат аванта на сержанта дори и тои да бе измислил автомата,а да им обяснява както го прави на този рекламен плакат въобще няма как да се получи.та тогвори на простия въпрос как калашников е изобретил този автомат без образование за това.без инфото за новия патрон ,за газовата тръба и за новия затвор?как ги е измислил така че да копират едно към едно шмаизера.и защо по дяволите им е бил хуго шмаизер на заплата като си имат такъв изобретател руснаците????

    Коментиран от #20, #26

  • 17 стоян георгиев

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    да и как американците биеха негрите а????кви са разликите между двата автомата ,разкажи бе фатмак!!!и да те питам що през соца нямаше ни един филм в които немците да стреляха с шмаизера дето уж не прилича на калашника?от хилядите филми ни в един не стреляха с този масов за източния фронт автомат.стреляха предимно с малокалибрения шмаизер .обясни ми този факт.иначе същите дето правят ракетната програма на сащ правят и тази на ссср,само че без фон браун.заместниците му обаче дето не ги взимат в сащ заминават за масква,а после им правят специален институт в източна германия.е забравят че и те са били нацисти ама тва са подробности,нали фон браун е бил защо трябва да се обяснява за тези в ссср.те са били от добрите нацисти.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай хой

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Деси а пачему сащ купили лиценз калашника ат Русия миналата година. Пачему говедарите започнаха да го произвеждат и на собствена територия? Пачему не купили лиценза от хугошмайсел или хуго бош? Пачему тъй миналата година обясняваше че ак47 не става за нищо, а днес спориш за изобретяване?

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    Смешко ако руснаците бяха кадърни щяха да са на нивото на Германия.
  • 22 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    поне руския ти е добър.въпроса ти е наистина много актуален.руснаците за това са извадили калашников напред за да откраднат авторското право на шмаизер.те и затова му плащат на хуго огромна заплата .заплатата дето е взимал шмаизер е имала равностоиност на заплатите сигурно на целия минск или магадан.и късмет са изкарали също щото човека е починал веднага след връщането му от ссср.ако бе поживял щеше да се окопити и днес наследниците му да си търсят правата.русия прецака също и калашников,когато пенсионера си потърси интелектуалния продукт в доларова равностоиност му показаха един пръст ти се сети кои .та му остана на калашника паметника и лъжливата история ,но не и пара ,а уж би трябвало да взема чакалък от всеки продаден екземпляр.да ама господин путин знае кои е измислил калашника не по зле от нас.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Random

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Искам да ми намериш подобна новина на английски...
    Няма по-зле от български соросоид.
    Защо не се дървиш на американците, щото и те са взели идеята, както и всички други които произвеждат автомати.

    Коментиран от #30

  • 25 Random

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Спиро":

    На, ето ти:
    One area of specialty where the Germans were far ahead of Russian engineers was complex metal stamping. Virtually all the late-war German small arms designs were primarily constructed of stampings, and complex ones to boot. Look at the details in the stamped receiver of an StG-44 (or MkB-42), and compare them to the very simple parts that comprised the PPS-43 submachine gun. The AK would not require as much detail as the German guns, but it would require more expertise that the Soviets had on hand. And this is where I propose that the legacy of the StG-44 had its impact on the AK. Not in initial design (which Kalashnikov has said was heavily influenced by the M1 Garand’s trigger mechanism and rotating bolt), but in its refinement and manufacturing.
    От тук:
    https://www.forgottenweapons.com/ak-and-stg-kissing-cousins/

    Коментиран от #33

  • 26 Random

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    АХАХАХАХ
    Уникален...
    Абе ти за АК-46 чувал ли си?
    А за М1 Garand?
    А въобще средно (или висше) образование имаш ли?
    Английски знаеш ли?
    Отговорите на всички тези въпроси най-вероятно са НЕ.
    Мога да ти докажа че и автомобилите им са си техни, един малко известен факт- просто тези като тебе си мислят че щом външно си приличат, то всичко останало е еднакво...
    Ех, тая държава никъде няма да стигне така...

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 AK47

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    По изключение си прав
  • 29 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Random":

    ами тази статия е с англииски източници и руски такива.зададох няколко елементарни въпроса и не получавам отговор от троловете а само обиди.ок как така необразования старшина създава автомат за няколко месеца след воината ,които прилича на немския прототип като идея, калибър и функционалност?защо след създаването му калашников никога не създава нещо ново?всичките му разработки дали картечницата ,дали ловната пушка копират ак 47?защо руснаците държат хуго шмаизер на заплата толкова дълго време като нищо не е направил в ссср?и ми обясни как калашников е станал специалист по автоматите.има публикувана биографията му .учил е до 7 ми клас .после е бил танкист нещо после старшина и изведнъж БУУУМ ак 47.има един създаден преди това автомат според биографите му дето бил пълен провал ,но въпросния въобще не прилича на ак 47.та отговори на поставените ми въпроси.статии американски по темата мога да ти дам хиляди.ак 46 скъпи убавецо е едно към едно във философията си с сг44.на всичкото отгоре е и отхвърлен.обясни ми как 27 годишния старшина е приет за капацитет в една консервативна ситема квато е съветската военна индустрия,без образование ,без никакви успехи.чета виките и се пукам от смях.имал сътрудници дето му помагали.кви сътрудници може да има един старшина бе ???тва са версиите само за такива убавци като вас.и накрая що като е толкова убав не му дадоха авторско право на него лично.завода му носи името сина му бачка там ама е собственост на путин и русия!!!!та ч
  • 30 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "Random":

    аз не се дървя на никого троле,искам истината да се казва от сивата зона наречена русия.правят паметник на една своя марионетка за да манипулират останалите марионетки и тва е основна практика там ,но силно влияеща и тук.та както казах калашников е фалшив герои ,подобно на хиляди други с паметници в ссср и сега в русия.нито е създал въпросния автомат нито има за какво да му се прави паметник.само се запитаи що ссср направи въпросния автомат 47 година?що не го направи 43 или 44 когато му трябваше наи много?така е и с камионите и с ракетите и с квото се сетиш.след като си отидоха немските специалисти и остаряха американските заводи се оказа че ссср до днес произвежда моделите останали им тогава в наследство,неспособни да произведат нищо по-добро.гледаш ладата и се сещаш за калашника или зила.

    Коментиран от #31

  • 31 Random

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Все едно говоря на стена...
  • 32 Mercedes-Benz

    4 6 Отговор
    Имам въпроси към рублофилите:

    Защо след като Калашников е толкова "гениален" и "измисля" наум (не се шегувам, твърдяха че така го бил измислил) автомата, до края на живота си не създава нищо друго? Все пак гениалните хора, не спират да творят!

    Как човек с 4 клас, АБСОЛЮТНО НЕУК в технически аспект, успява да "създаде" нещо, за което в нормалния свят са нужни научни степени и години специализация, труд и тестове, за да бъде приведено в работещо състояние?


    За будните и мислещи хора препоръчвам тази статия:

    http://new.bg-history.info/Kak-Hugo-Shmaizer-suzdade-AK-47%28Kalashnikov%29-za-Stalin-4520.html

    Коментиран от #35, #36, #37

  • 33 Спиро

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Random":

    Спорът не е в това дали си приличат двете оръжия или не.
    Оспорвам авторството на калашника.
    Той е произведен от руснаци, но не е създаден от руснак. Има разлика.
    Ако си наистина легендарен конструктор, ще имаш повече "творчество" от единствен модел. Преди АК47 не е направил нищо, след това пак нищо. Само модификации.
    Дори и на твое място да съм, пак ще се запитам, възможно ли е това....;))
  • 34 Трол

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: стреляха предимно с малокалибрения шмаизер
    Шмайзера МР40 използва муниции 9Х19 Парабелум а Щурмгевера-6.92 мм.
    Като ти казвам че за теб бг.мама е сайта ти не ви вярваш.
    Публикувано във факти.бг: иначе същите дето правят ракетната програма на сащ правят и тази на ссср,само че без фон браун.заместниците му обаче дето не ги взимат в сащ заминават за масква
    За масква да заминеш ти, там да разказваш сказки, може да ги умориш от смях.
    "Този дизайн с променени газова система и принцип на заключване на затвора, в последствие е в голяма степен взаимстван при разработката на американската АР-10, както и нейния световно известен наследник М-16."
    Това е извадка от любимата ти Уикпедия, за Щурмгевера, прочете ли кой какво е копирал! Айде със здраве...

    Коментиран от #41

  • 35 Random

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Mercedes-Benz":

    Ох, мале...
    Тая "статия" дето си дал линк към нея е абсолютна глупост.
    Дал съм линкове към доказани сайтове, единия е само за оръжия, другия е за въпроси- и в двата се казва че нямат нищо общо, само външно и като идея си приличат.
    А той човека не е спрял да твори:
    He is most famous for developing the AK-47 assault rifle and its improvements, the AKM and AK-74, as well as the PK machine gun and RPK light machine gun.[1]
    Пък и достатъчно е получавал.
    Цял свят му купува автомата.
  • 36 Random

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Mercedes-Benz":

    From 1942 onwards Kalashnikov was assigned to the Central Scientific-developmental Firing Range for Rifle Firearms of the Chief Artillery Directorate of the Red Army.[13]

    In 1944, he designed a gas-operated carbine for the new 7.62×39mm cartridge. This weapon, influenced by the M1 Garand rifle, lost out to the new Simonov carbine which would be eventually adopted as the SKS; but it became a basis for his entry in an assault rifle competition in 1946.[14]


    A Type 2 AK-47, the first machined receiver variation
    His winning entry, the "Mikhtim" (so named by taking the first letters of his name and patronymic, Mikhail Timofeyevich) became the prototype for the development of a family of prototype rifles.[15] This process culminated in 1947, when he designed the AK-47 (standing for Avtomat Kalashnikova model 1947)

    От любимата на всички уикипедия.
    Шмайзер къде е бил 1944?
  • 37 Random

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Mercedes-Benz":

    After completing seventh grade, Mikhail, with his stepfather's permission, left his family and returned to Kurya, hitchhiking for nearly 1,000 km. In Kurya he found a job in mechanics at a tractor station and developed a passion for weaponry. In 1938, he was conscripted into the Red Army. Because of his small size[10] and engineering skills he was assigned as a tank mechanic, and later became a tank commander. While training, he made his first inventions, which concerned not only tanks, but also small weapons, and was personally awarded a wrist watch by Georgy Zhukov.[3] Kalashnikov served on the T-34s of the 24th Tank Regiment, 108th Tank Division[2] stationed in Stryi[3] before the regiment retreated after the Battle of Brody in June 1941. He was wounded in combat in the Battle of Bryansk in October 1941[3] and hospitalised until April 1942.

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 38 Мечка

    4 6 Отговор

    До коментар #37 от "Random":

    Random,Стоян Георгиев твърде добре и ясно ти разясни куп работи,но ти очевидно си от ония русофили дето си мислят,че и кирилицата е измислена от Сталин и Ленин,които освен да крадат и плагиатстват,друго не умеят,защото са твърде глупави да измислят нещо чисто тяхно си.Вземи прочети малко оръжейна литература и спри да дрънкаш глупости,че ставаш колкото жалък,толкова и смешен.Ще ти дам елементарно сравнение пък ти си прави изводите.Значи ако аз утре покажа пред всички инженери,академици и изобретатели в света,един гнусен и сополив ц@@@нин,дето не може да каже правилно и просто изречение и заявя,че същият е изобретил революционен двигател,които ще позволи на хората да пътуват из Космоса със светлинна скорост,нали знаеш,че ще ми се изсмеят в лицето,като стои та гледай и ще вероятно ще ми кажат нещо от сорта на:"Абе ти подиграваш ли се с нас?"Ами същото е и с тъпото сибирско овчарче Калашников.Навсякъде пише,че той е със 7-ми клас и без каквито и да е инженерни познания.И когато той пристига в завода в Ижевск Шмайзер и Вернер Грюнер вече са създали автоматичната карабина,а всичко,което ти и света си мисли,че знае си е чиста руска пропаганда десетилетия натрапвана първоначално от НКВД,а в последствие от руснаците,като цяло.Няма как технически некомпетентно говедо да създаде толкова ефективно оръжие.По твоята логика ще тръгнеш и да твърдиш,че Макаров е създал пистолета,с които още стрелят нашите полицаи.Но ако е така,значи си или много заблуден или много сляп за
  • 39 Мечка

    4 5 Отговор

    До коментар #37 от "Random":

    да не видиш,че Макаров е точно копие на Валтер ППК и Макаров не е измислил нищо.По същата логика ще ти кажа,че за картечницата ПК сибиркият тъпанар пак няма никаква заслуга,а основата е заимствана от MG42.Ти правиш ли сметка колко знания и мисъл са нужни за създаването на една проста оръжейна цев,да не казвам за цяло оръжие.Трябва да знаеш що е то якост,опън,триене,съпротивление,еластичност на стоманата,умора на метала.И това пак казвам,само за създаването на цевта на оръжието.Ами знаеш ли колко знания се изискват за да се изчисли точното съотношение между газовете в газоотводната тръбичка за връщането на затвора при изстрел с тези газове в цевта при напускането на куршума от нея,като не бива едните да повлияят отрицателно на другите.То ако си мислиш,че е толкова лесно да се изобрети едно оръжие,те и бебетата в памперсите още щяха да могат да го правят.Хайде със здраве,чети малко повече литература преди да се впускаш в такива спорове и гледай да бъдеш поне малко обективен занапред.
  • 40 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "Random":

    отговори поне на един от въпросите ми.колегата под мен ти е обяснил също за кво става реч.няма как калашников да изобрети автомата щото няма тези познания,убавецо.всяка система в тва оръжие е изисквала спецове от различни сфери на познанието и то с дълъг опит .дори хуго шмаизер не би могъл сам.затова го вземат с целия му екип и хиляди страници чертежи и документация правени десетки години.няма как калашников дори да я разчете въпросната информация щото не е бил квалифициран.другия кит че имал силен екип също е надуваем.тук пише един трол дето твърди че бил български офицер от соца ,питаи го него възможно ли е било старшина да командва екип от полковници по негово време!!!а и защо калашников е бил шеф на проектански екип????с кво е бил повече от завършилите висше образование и работили дълги години по темата висши офицери?та наистина като ми пишеш се блъскаш в стена.стената на истината.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания