Last news in Fakti

20 Септември, 2017 16:31 2 053 9

Извинявай, Мадрид, но референдум ще има

  • испания-
  • каталуния-
  • референдум-
  • независимост-
  • карлес пучдемон-
  • мариано рахой

Испания показва тоталитарно отношение, заяви регионалният премиер на Каталуния

Извинявай, Мадрид, но референдум ще има - 1
Снимки: БТА/АР

Централната власт в Испания показва тоталитарно отношение с арестите на високопоставени представители на регионалната изпълнителна власт на провинция Каталуния, заяви регионалният премиер Карлес Пучдемон, цитиран от Reuters.

Той обаче обеща, че референдумът за независимост ще се състои въпреки решението на съда, който го обяви за нелегитимен.

Пучдемон и членове на каталунското правителство направиха публично изявление след арестите, извършени от испанската Гражданска гвардия. Сред 13-те задържани е високопоставен служител, управляващ икономическите въпроси на региона.

Според Пучдемон полицейската операция е незаконна и има за цел да попречи на каталунците да гласуват на 1 октомври.

Извинявай, Мадрид, но референдум ще има

Централната власт "де факто прекрати временно автономията на Каталуния и наложи режим на извънредно положение", заяви регионалният премиер. Той обвини правителството в Мадрид в нарушаване на основните права.

Преди няколко дни правителството на Мариано Рахой замрази финансите на Каталуния и разпореди ареста на 13 високопоставени служители на провинцията.

Извинявай, Мадрид, но референдум ще има

Пучдемон обвини испанските власти, че редовно привикват каталунски кметове на разпит в полицията с цел да им окажат натиск, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    14 3 Отговор
    Най много да си припомнят гражданската война испанците.

    Коментиран от #4

  • 2 Beil

    24 2 Отговор
    Никъде и никога не е имало законен начин за обявяване на независимост, тя се извоюва само с яки топки... Успех каталунци!
  • 3 хах

    5 1 Отговор
    Разделяй и владей
  • 4 Крас

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    А дано да не се стигне до там
  • 5 spain

    6 4 Отговор
    Трудно ще е. 200 години са били необходими да се обедини Испания , няма начин Мадрид да позволи да се разпадне току така целоста на Кралство Испания.Пък и има Конституция.
  • 6 пиперков

    8 2 Отговор
    И са ко? Ша ги санкционира ли американецу? Шото русите си го приместиха от единия в другия.
  • 7 Сервантес

    10 0 Отговор
    Без бой няма да мине!

    "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека."

    "Свободата, Санчо е на върха на копието"
  • 8 Дикембе Мутомбо

    3 1 Отговор
    В свят, в който всички хора уж са равни, но все по-често ставаме свидетели как големите страни налагат своето, за сметка на малките, няма логика да искаш да се отделиш и да бъдеш още по-малък.

    Мъти им някой главите на каталумпените, че ако се отделят ще прокопсат, ама надали ще стане точно така.
  • 9 Дългия

    0 0 Отговор
    Англия гони нашите бачкатори. Испания ако пламне и от там си тръгват. Остава им само в Расия или Северна Корея да идат да бачкат. Взех са замислям за тия гастербайтери наши.
Новини по държави: