Last news in Fakti

29 Септември, 2017 17:50 1 445 44

Австрия забранява бурките

  • австрия-
  • решение-
  • бурки

Забраната влиза в сила от неделя

Австрия ще въведе забрана за носенето на бурки в страната от неделя, съобщи USA Today.

Така страната ще стане петата в Европа, която ще въведе подобна забрана. Забраната за дрехи, закриващи лицето, ще важи за всякакви публични места и сгради.
Нарушенията ще бъдат санкционирани с глоби от 150 евро.

"Приемането и зачитането на австрийските ценности са основни условия за успешното съжителство между австрийското мнозинство и хората от трети страни, живеещи в Австрия", пише в правителствено изявление.

Взетите мерки ще важат и за туристите в страната. Законът беше въведен от правителството на канцлера Кристиан Керн. Предложенията за него бяха вкарани в парламента още през миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    37 3 Отговор
    Браво! Да си ги носят в къщи. Мразя да ми натрапват чужда култура у нас. Който не е съгласен да си ходи откъдето е. Аз като отида в мюсюлманска страна да не би да ям свинско по улиците и да пия ракия( обикновено почвам с ракия)
  • 2 акамредко

    22 3 Отговор
    Смъртна присъда за всеки, който сложи бурка и доживотен затвор за неговите родители!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Ulavia

    2 17 Отговор
    Мен па са ми готини! Като нинджи са . Се едно съм в японски филм с нинжи . Готино е.
  • 4 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "акамредко":

    Брато, ти изтрепа и вкара у затвора всичко що мърда. Възхищение будиш в мен! Железен си!
  • 5 Сссс

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "акамредко":

    Трябва да се прегледаш: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
  • 6 Справедлив

    20 1 Отговор
    Браво...да си носят чаршафите в арабските страни..
  • 7 юрист

    11 2 Отговор
    Е- сега вече ще възобновим посещенията си с цел туризъм в Австрия! А германия я забравихме като туристическа дестинация отдавна- от началото на мигрантската инвазия...
  • 8 Хасан

    3 19 Отговор
    И сега каква е рсзликата на Авдтрия от Иран...там забраняват да се събличат а в Австрия забраняват да се забулват..демек и двете тоталитарни държави...

    Коментиран от #10

  • 9 Хасан

    2 19 Отговор
    Не че съм поддържник на бурките ,но къде е границата на личната свобода и търпомостта???

    Коментиран от #11, #12

  • 10 юрист

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Разликата е , че в Австрия жена може да е с бурка в дома си и че никой не отива да убива мюсюлманите само за това, че са мюсюлмани. Що не мрънкате, когато в Иран карат една ЧУЖДА гражданка да си слага чадор още на стълбичките на самолета, докато слиза на иранска земя, а? Смешен плач! Демокрация не значи мюсюлманите да имат повече права от всички останали граждани, включително и атеистите. Демокрация значи всички да са равни пред закона, и да имат равни права и равни ЗАДЪЛЖЕНИЯ! Само за права ревете, обаче задълженията някакси ги “изпускате“ от уравнението- що така? Освен това- има решение на ЕСПЧ, че такава забрана НЕ Е нарушаване на човешките права, особено когато става въпрос за традиционният цивилизационен код на една държава.

    Коментиран от #14

  • 11 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Аз ще ти обясня. Значи ,ако искаш да се правиш на пингвин само в къщи да не пречиш на хората които ги е страх от подобни животни! Важи и за нинджите. В къщи пред огледалото колкото иската даже според мен и антенки си боднете на едно място.... сещате се
  • 12 юрист

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Този въпрос касае правото и не би следвало да бъде задаван във форум, а в адвокатска кантора... Както и да е - положението в България е следното: Конституция на Р. България
    Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
    (2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието НЕ МОЖЕ да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.
    Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
    (2) Религиозните и другите убеждения НЕ СА основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

    Коментиран от #13

  • 13 Хасан

    0 15 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    Браво...мерси за обяснението...аз съм против бурките ..но просто границата между личната свобода и законите ...човек може да е гей,провокативно да си ходи по улицата но не може да бъде мюсюлманин..

    Коментиран от #15

  • 14 Хасан

    0 10 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Като юрист би ми обяснил юридически ”традиционен цивилизован код ” на една държава???

    Коментиран от #16, #19

  • 15 юрист

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Гейовете не носят покривала за лицата си. Основният мотив и причина за забраната на бурката е невъзможността за идентифициране на самоличността на едно лице. В европейските общества ясната видимост на лицето на човека- независимо мъж, жена или дете- е основното нещо, чрез което функционира обществото. Пример- жена без бурка и жена с бурка извършват неправилно пресичане в качеството си на пешеходци. Жената без бурка веднага може да бъде идентифицирана и да й бъде връчен АУАН/ акт за установяване на административно нарушение/ , а жената с бурка би била привилегирована, защото не би могло да се установи самоличността й чрез записи на камери и така няма да й бъде вречен АУАН, което поставя жената без бурка в дискриминация.

    Коментиран от #17

  • 16 юрист

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Стандартният начин на обличане на хората, съставляващи народа на една държава - това е! Традиционни австрийците пеят йодлери, а не маанета, традиционно австрийците са католици, а не мюсюлмани и се обличат по европейски начин, като не покриват лицата си с покривала.

    Коментиран от #18

  • 17 Хасан

    0 13 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    Така да...не защото са мюсюлмани ,имат друга култура а защото от гледна точка на общественмия ред и безопасността е невъзможно да се индетифицира лицето...например да се забранят и куклусккановете и футболните запалянковци които си крият лицето...т.е закриването на лицето да бъде забранено

    Коментиран от #20, #23

  • 18 Хасан

    0 13 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Момент сега...искаш да кажеш че Австрия е християнска и там би трябвало да важат християнски закони и традиции??т.е нещо като шериат по християнски???'...за християни едни закони за мпсюлмани други???

    Коментиран от #21

  • 19 юрист

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Ако пък знаеш как се е обличала австрийската императрица Сиси до 1898 г., ще паднеш:) Както виждаш- не само, че няма покривала на лицето, ами и има и доста голямо деколте на показ:) ТОВА е австрийският цивилизационен код от 1837 г. до края на 19 век- сега нали разбираш?:)
    https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D0%B8&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjJoqT05crWAhUEIpoKHdq1C-QQ_AUICygC&biw=1024&bih=489&dpr=1.87#imgdii=nBasC46oeqvFHM:&imgrc=eXCeVeCeTcZLfM:

    Коментиран от #40

  • 20 юрист

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    “...Публикувано във факти.бг: не защото са мюсюлмани ,имат друга култура...“ Да- НЕ Е за това! Ако обаче другата култура влиза В РАЗРЕЗ със законите на Австрия или България, приоритет има изпълняването на ЗАКОНИТЕ на съответната държава, а не религията. В Австрия и в Бъклгария е забранена полигамията, въпреки , че корана я допуска и полигамният брак е престъпление. Според корана, полигамията обаче не е престъпление. Е- на мюсюлманина, живеещ в ЕС / България и Австрия/ му се НАЛАГА да спазва законите на държавата, а не дословно това, което пише в корана. Той може да лежи в затвора на държавата, ако наруши нейните закони, а не ако наруши законите, които са вписани в корена. Това е така, защото масово в ЕС държави традиционната религия е различна от исляма и тези общества не са ислямски.
  • 21 юрист

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    “...Публикувано във факти.бг: искаш да кажеш че Австрия е християнска и там би трябвало да важат християнски закони и традиции??...“ Факт е, че в Австрия исляма няма никакви традиции сред местното население. Също така е факт, че всяка държава има право да се СЪОБРАЗЯВА с етническите традиции на своето национално мнозинство, което в Австрия са австрийците, а не чужденците, изповядващи исляма. Австрийците си имат своя традиционна етническа култура, която включва напр. танцуване на виенски валс. Защо не виждам мюсюлманки, облечени в красиви бални рокли, да танцуват виенски валс на балото във Виена?

    Коментиран от #24

  • 22 юрист

    5 2 Отговор
    балото - УФФ- Т.Е на БАЛОВЕТЕ
  • 23 юрист

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Ето какво е виенски бал, кои са основите му- в коя религия и как са облечени хората на него, както и каква музика слушат - из уики“...Виенският бал (на немски: Wiener Opernball) се състои от цяла серия музикални представления и веселия продължаващи всяка година цял сезон във Виена – този на баловете.Традиционно виенския бал започва на 11 ноември и завършва с началото на великденските пости според КАТОЛИЧЕСКИЯ календар. В рамките на музикалния сезон, т.е. в този отрязък от време се провеждат около 450 бала, като почти всяка професионална гилдия има своя по-голям или по-малък музикален празник. Сезонът включва известния бал на Хора на виенските момчета, на ловците, лекарите, адвокатите и други гилдии. Историята на този станал традиционен за Виена, Европа, а и света музикален празник датира от двореца Хофбург през далечната 1814/5 г., където заседавал европейския концерт в известния виенски конгрес на великите сили. През 1869 г. с откриването на сградата на Виенската опера, традиционният бал се пренася там. ...Традиционно виенският бал се открива от президента на Австрия.. На виенския бал винаги могат да се забележат едни от най-богатите и известни хора на планетата, първите от които през 21 век са основно китайци. Обикновено в средата на виенския бал се пада Нова година, когато традиционно за всички хора по света се изнася новогодишен концерт на Виенската филхармония.“

    Коментиран от #25

  • 24 Хасан

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "юрист":

    Някои танцуват брейк танц,чача,кючек ,пайдушко хоро или виенски танц...не можеш да обвиниш някого що не танцува..или виенския валс да е критерий за развитие на цивилизацията..аз съм също против глобализацията а съм за локализация...виенското кафе да пия във Виена,а турското в Истанбул...в Германия да ям щрудел а баклава в Египет...

    Коментиран от #26

  • 25 Хасан

    1 10 Отговор

    До коментар #23 от "юрист":

    И това е западна протестантска култура която искат да наложат над целия свят като традиция или мерило на цивилизацията....ако някой народ си е измислил ръченицата а друг виенския валс това не значи че ръченицата е нещо изостснало...това е култура,бит,традиция..
  • 26 юрист

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    “..Публикувано във факти.бг: .не можеш да обвиниш някого що не танцува....“ Аз не обвинявам никого- аз само напомням, че самите мюсюлмани сте затворени и не допускате равнопоставено общуване с другите хора, които не са мюсюлмани. Всеизвестно в Европа е , че музиката и танците сближават хората, а с вас това не е възможно, поради факта, че религията ви изключва вашето участие в такива неща- танци и музика. Дори ви е забранено да рисувате портрети и пейзажи- следователно, и художниците от всички други религии и атеисти, пак не могат да се сближат с вас на основа рисуването... Ето как сами се капсуловате и се самоизключвате от обичайния живот на местното население в Австрия. Еййй- аз на времето съм си мечтала да отида на филхармоничен концерт в Залцбург или в Щаатсопера във Виена, а вашите мюсюлмани, живеещи там, имат тази възможност, но заради религията си не я използват... Разни хора- разни идеали...

    Коментиран от #27

  • 27 Хасан

    1 14 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    Има неща в които си права...това че исляма не изживя Ренесанса на Европа или християнския свят...и мюсюлманството е обширно понятие ..и суданците са мюсюлмани,и турците,и бошнаците,и арабите,и китайците...мюсюлманите също си имат свое изкуство..например ебру...рисуване върху вода

    Коментиран от #28, #31

  • 28 юрист

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Да, обаче- исляма на практика не ви позволява да имате общи контактни точки с хора с друга религия или атеисти. Напр.- над 99% от всички теми , които ми хрумват за тема на разговор с друга жена, са неприложими спрямо жена, изповядваща исляма. А липсата на диалог води до липса на комуникация, липса на общуване и задълбочаване на разделението помежду ни.Т.е.- дори от моя страна да има протегната ръка , въпреки, че съм атеистка, то отсреща няма кой да поеме тази протегната ръка- просто собствената му религия му забранява това и му забранява да се доверява на немюсюлманин и “неверник“. Нали се сещате, че аз не съм човек, който би хвърлил собственото си доверие на вятъра?

    Коментиран от #29

  • 29 Хасан

    0 11 Отговор

    До коментар #28 от "юрист":

    Разбирам те...но има мюсюлмани шиити,алевити и сунити...и не всички са под общ знаменател...например каква тема не би могла да говориш с мюсюлманка???и зависи каква наша или някоя от Афганистан...

    Коментиран от #30

  • 30 юрист

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    “...Публикувано във факти.бг: например каква тема не би могла да говориш с мюсюлманка???...“ Е- хайде сега...Напр. мода, съпруг, работа, изобразително изкуство, литература, нови книги за история на света и велики архитектурни проекти, научна литература... Списъкът е много дълъг, за съжаление. Тук не става въпрос за светски разговор, а за разговор между приятели, в който човек открито казва позицията си по дадена тема. Както и да е- ситуацията е хипотетична и я използвам с цел да докажа, че наистина мюсюлманската религия и написаното в свещената й книга- корана, пречат на свободното общуване между хората...

    Коментиран от #33

  • 31 ВМОРО

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Постарай се първо да изучиш правописа и пунктуацията на българския език, а после се опитвай да ръсиш акъл из Интернет.
    Китайците пък са най-многобройният мюсюлмански народ - близо два милиарда. Хахаха!
    Стойте си в Азия и Африка, живейте си живота както знаете и никой няма копче да ви каже. Всяка жаба да си знае гьола.

    Коментиран от #34, #36

  • 32 ВМОРО

    10 1 Отговор
    По темата: Глупци такива, не в облеклото е проблемът, а в хората! Арабите нямат място в бяла и християнска Европа!
  • 33 Хасан

    0 9 Отговор

    До коментар #30 от "юрист":

    Това е твое мнение...Това че си нямала възможност да общуваш или да срещнеш такива хора не значи че ги няма..както и да е...а и не знам в каква културна среда живееш и дали имаш възможност да се запознаеш с такива хора
  • 34 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "ВМОРО":

    Патриоте ,вярно ли е че Симеонов за шепа жълтици е наредил на координаторката от Ямбол да прави трафик на бежанци от границата към Европа???

    Коментиран от #37

  • 35 Хохи

    9 0 Отговор
    Малко по-малко, бавничко заочват да дразнят М....ЛЯЦИТЕ ЗАБРАДЕНИ.
    Европа трябва да се подготвя за много ГНУСНА РЕЛИГИОЗНА ВОЙНА.
    НАЙ ОПАСНАТА ВОЙНА
    Ще стане по-лошо и от Сирия
  • 36 Муньо

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "ВМОРО":

    Айде да не се изказваш неподготвен щото цифрите са далеч по различни за Китай специално....там са 22милиона мюслита и то от най различни националности които представляват едва 2%от населението на Китай ....Айде ПИИ си хапчетата ,мии краката и ушите и лягай да спиш

    Коментиран от #38

  • 37 ВМОРО

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Валери, Волен и Красимир са кукли на конци. Позор за национализма! Позор за България!
    Кога възнамеряваш да започнеш курсове по български език и литература?

    Коментиран от #39

  • 38 ВМОРО

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Муньо":

    Ти се изказваш неподготвен! От един милиард и 400 милиона души население мюсюлманите в Китай са по 00,50%.
    Не пиши неграмотни коментари из Мрежата! Издават те колко си неук и необразован.
  • 39 Хасан

    1 8 Отговор

    До коментар #37 от "ВМОРО":

    Българския не ми е роден език...колкото толкова ...ама за разлика от тебе владея 4 езика

    Коментиран от #42, #43, #44

  • 40 Хасан

    0 7 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Аз също обичам жените да са си по разголени но да са чуждите...да не ми е жена,дъщеря,майка ,сестра или роднина...нямам нищо против чуждите

    Коментиран от #41

  • 41 Kcaniba

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Айдн при пингвините тогъз!!!
  • 42 Чавдар войвода

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    Би ли споделил, кои са четирите езика, които владееш?
  • 43 батко бугар

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    Най-вероятно ги "владееш", като българския! Да направим малък анализ от писанията ти във форума. СПОРЕД самия себе си си турчин, роден в България. Следователно турския език ти е роден. Но като отидеш оттатък Капитан Андреево те наричат гяур и не те признават за равен с тях. Българския го знаеш от улиците на "Пловдив", предполага се някое по малко селце около втория по големина град в България, със силно изявена протурска диаспора.
    Най вероятно става въпрос за Асеновград, където последните години са събрани доста от тоя вид! Та, българския език научен по улиците на Асеновград, определено не е правилен, пък и ти доста си пропускал от уроците в училище. Нищо, че страната, за която говориш с доста странни понятия във форума е направила нужното за да може детето "хасан" да завърши поне средно образование. Трето казваш, че ходиш в "Немечко", сиреч в Германия, следователно този е третия език, който "владееш". Но! Комуникацията със себеподобни, независимо, дали отиваш за да докараш някой автомобил на "самоход", закупен от стар човек, "даже бастуна му е още на задната седалка" или работиш по строежите (защото повярвай ми, няма как с този твой словоред да си софтуерен инженер!) не означава, че владееш немски език. За четвъртия език имам малко съмнение - или е арабски, или холандски, или руски. Арабски, защото си мислиш, че прочитайки две сури от корана си станал по-голям светец от мохамед. Холандски, заради автоджамбазлъка, а Руски - остатък от прогимназиалното ти
  • 44 батко бугар

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    ..., а Руски - остатък от прогимназиалното ти минало, когато страната се е опитвала да те образова, напук на писаното в свещенната ти книга в стил - "стой си простичък и само изпълнявай"!
    Както и да е! И ЧЕТИРИТЕ езика ги употребяваш, както ромите в Столипиново говорят български!!!
    С тези излияния тука е добре да се насочиш само към един и да емигрираш в южна посока!
Новини по държави: