16 Октомври, 2017 13:01 1 993 2

Мадрид: Каталунският отговор е невалиден

  • мариано рахой-
  • каталуния-
  • испания-
  • карлес пучдемон-
  • независимост

Декларацията за независимост трябва да бъде официално оттеглена до четвъртък, заяви испанският вицепремиер Сорая Санчес де Сантамария

Мадрид: Каталунският отговор е невалиден - 1
Снимки: БТА/АР

Отговорът на каталунския лидер на призива на Мадрид да изясни дали е обявил независимост на областта, не е валиден. Това заяви испанският министър на правосъдието Рафаел Катала, цитиран от Reuters.

Декларацията за независимост на Каталуния трябва да бъде официално оттеглена до четвъртък, допълни вицепремиерът Сорая Санчес де Сантамария.

"Не е много трудно да кажеш "да" или "не". Именно това предполагаше зададеният въпрос и отговорът не би трябвало да е сложен", посочи още вицепремиерът. Тя окачестви призива на Пучдемон за диалог като "неубедителен" и заяви, че мястото за разговори е парламентът в Мадрид.

По-рано през деня Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой не даде ясен отговор дали е провъзгласил независимост на Каталуния миналата седмица и поднови призивите си за диалог.

Рахой беше дал на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време да изясни позицията си и до четвъртък - да промени мнението си, ако настоява за независимост.

Мадрид заплаши, че ще суспендира автономията на Каталуния, ако сепаратисткият лидер избере независимостта. Испанското правителство заяви, че очаква от Пучдемон да отговори само с "да" или "не" и предупреди, че всеки двусмислен отговор ще бъде сметнат за потвърждение, че независимостта е била обявена.

Мадрид: Каталунският отговор е невалиден

Мадрид: Каталунският отговор е невалиден

В писмото си до Рахой, публикувано от каталунски медии, Пучдемон не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохи

    5 3 Отговор
    АнглоСАКСОНСКАТА ИЗМЕТ прави поредната ГНУСНА ИМПЕРИЯЛИСТИЧЕСКА БЪРКОТИЯ.
    Сега и в Испания.
    Тия са неуморими АЛЧНИ, ЧОВЕКОПОДНИ.
    СВЪРШИ РЕПТИЛСКОТО ЦАРСТВО, НЯМА КАК.
    МНОГО ХОРА СЕ СЪБУДИХА, ИДВА КРАЯ НА ЗЛОТО. ОСЕЗАЕМО СЕ УСЕЩА краят.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: