Last news in Fakti

31 Декември, 2011 16:49 924 0

Сирия не стихва

  • сирия-
  • башар асад-
  • арабска лига
Сирия не стихва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И в последния ден на годината сирийците се събраха на протест срещу режима на Башар Асад. Хиляди излязоха по площадите в цялата страна, за да поискат за пореден път лидерът да сдаде поста. Както обикновено, отвърнато им бе с насилие.

Си Ен Ен съобщава за засилване на крутите мерки от страна на силите за сигурност.

Междувременно в страната е мисия от наблюдатели на Арабската лига, която трябва да установи дали правителството спазва плана за мир. Съпротивата срещу Асад започна преди десет месеца.

Организаторите на протестите, сред които има и бивши генерали, заявиха още веднъж непоклатимото си искаме за демокрация и спазване на човешките права.

Емисарите на Арабската лига изразиха загриженост за  снайперистите, които режимът разполага по високите сгради, за да разпръсват демонстрантите. Преди дни наблюдателите заявиха, че не са станали свидетели на „нищо плашещо“, посещавайки Хомс, бастионът на движението за променя.

Би Би Си отбелязва, че пристигането на чуждите пратеници не е резултирало в намаляване на насилието.

Различни източници твърдят, че Арабската лига е настоява режимът да изтегли снайперистите.
Башар Асад отрече да убива собствения си народ. Според него органите на реда се борят с терористи и екстремисти. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА