Last news in Fakti

2 Януари, 2012 17:24 1 371 0

Танковете напускат сирийските градове

  • сирия-
  • башар асад-
  • арабска лига
Танковете напускат сирийските градове - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийската армия се оттегля от градовете и се разполага в техните покрайнини, но снайперистите на правителството остават, а престрелките продължават. Това заяви Набил Елараби, главният секретар на Арабската лига, която прати свои наблюдатели в страната, за да видят как се прилага плана за мир, предаде Ройтерс.

Първоначално емисарите заявиха, че няма нищо плашещо след посещението си в град Хомс, своеобразен бастион на съпротивата срещу режима на Башар Асад, където шестваха танкоеве.
Днес наблюзателите признаха, че снайперистите, с които правителството разгонва протестиращите, са сериозна опасност.

ООН твърди, че над 5000 живота са отнети при насилственото потушаване на протестите срещу режима на президента Асад, започнали през март. Сирийските сили за сигурност твърдят, че бунтовници са убили 2000 души от редиците им.

Елараби заяви, че престрелките продължават, макар и да не е ясно кой ги е започнал. От египетската столица Кайро той призова за спиране на огъна и изпълнение на обещанията за мир и преговори с опозицията.

Много сирийци са скептични, че мисията на Арабската лига ще облекчи ситуацията и ще има сериозен отпечатък върху развитието й.

Все пак бяха освободени 3484 затворници, а Лигата иска от опозицията имената на още задържани при протестите. Освен това организацията помага и с доставки на храна за Хомс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА