Last news in Fakti

10 Януари, 2012 11:35 1 105 1

Асад: Сирия е жертва на конспирация (обновена)

  • асад-
  • сирия-
  • насилие

Сирийците ще гласуват за нова конституция на референдум през март

Асад: Сирия е жертва на конспирация (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад обвини „външната конспирация“ за нестихващото насилие в страната. „Маските паднаха от тези лица“, заяви лаконично и загадъчно лидерът в рядко изявление, но в речта му все пак се прокраднаха думите „арабски“ и „западни“, предаде Си Ен Ен.

„Нито един мъдър човек не отрича, че тези международни конспирации, които се правят, са, за да се разпространи страх отвътре“, заяви Асад, обвиняван от мнозина в убийството на свои сънародници, протестиращи по улици и площади срещу неговото управление.

Асад заяви, че „външната конспирация е очевидна“, докато протестите срещу управлението му продължават.

Той разкри, че регионални и международни фактори се опитват да дестабилизират страната, а след това обеща, че ще смаже заговорниците.

През март ще се проведе референдум за нова конституция на страната, обеща лидерът. Народното допитване ще е за това дали да се замени съществуващата разпоредба в сегашния основен закон, която осигурява доминация на партията на Асад в управлението на страната. 

По-късно днес се очаква първо за тази година заседание на Съвета за сигурност на ООН. Топ-тема ще е насилието в Сирия. Самата организация отдавна е притискана да се намеси в Сирия. Сред възможните мерки са ембарго и замразяване на активи на Асад в западни банки.

По данни на ООН до момента сирийската „вълна на промяната“ е отнела живота на 5000 души. Според Асад половината жертви са от силите за сигурност, борещи се срещу тероризъм.

„Победата е близо, познаваме враговете си и реалността“, заяви Асад. Възстановяването на реда е „абсолютен приоритет“, а в борбата срещу тероризма ще бъде използват „железен юмрук“. 

Всеки ден от Сирия идват съобщения за нови загинали. Само вчера паднаха 24 жертви в цялата страна, съобщава опозиционният координационен съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    смърт за америка и еврейте