Last news in Fakti

28 Декември, 2011 21:44 2 095 0

Нямало нищо плашещо в Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • арабска лига-
  • насилие
Нямало нищо плашещо в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалната мисия, пратена да наблюдава размирната ситуация в Сирия, не откри „нищо плашещо” при посещението си в Хомс – градът с най-силна съпротива срещу режима на Башар Асад. Това е горещата точка на протестната вълна, където шестваха такнове, а убитите протестиращи са няколко десетки.

На обратното мнение е Франция, според която заключението на емисарите на Арабската лига е преждевременно.

Местните хора отказаха да разговарят с пратениците на Арабската лига в присъствието на военни от сирийската армия.

Най-тежко е положението в квартал Баба Амр, където местните били принудени сами да се пазят от смъртоносните изстрели на силите на реда и да им противодействат също с огън.

Мисията на Арабската лига има за цел да установи дали се прилага мирния план, приет от режима на Башар Асад за спиране на насилието и оттегляне на танковете и снайперистите, които убиват и разгонват протестиращи. Лигата настоява за мирни преговори между Асад и неговата опозиция, както и за освобождаване на политически затворници.

Такъв жест бе сторен днес – над 700 затворници бяха пуснати във втория ден от посещението на арабската мисия.

„Някои места бяха в безпорядък, но нямаше нищо плашещо”, заяви за Ройтерс ръководителят на наблюдателите – генерал Мустафа Даби от Судан. Все пак той допълни, че мисията едва сега започва – тя ще продължи 20 дни.

Вече девети месец продължава съпротивата срещу управлението на Башар Асад. Противниците му го обвиняват, че използва танкове срещу народа си, той твърди, че се боли с ислямски терористи извън Сирия.

Над 2000 са жертвите в редиците на армията и полицията до сега. ООН твърди, че жертвите от началото на конфликта са над 5000.

Органите на реда стреляха и използваха сълзотворен газ на митинг срещу Асад в град Хама, друга крепост на вълната за демократизация. Градът също е в списъка за посещения от мисията на Арабската лига.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА