Last news in Fakti

3 Януари, 2012 15:33 866 0

Финална фаза на изборите в Египет

  • кайро-
  • египет-
  • избори-
  • хосни мубарак-
  • революция
Финална фаза на изборите в Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Египет се провежда трети тур на парламентарните избори, като до момента най-много места в парламента печелят ислямистките политици. Бъдещето национално събрание има за задача да „износи“ прехода от военно управление към демокрация. Негова отговорност е и изработването на нова конституция, с което ще се нагърби специална комисия от 100 депутата.

След първите два тура в резултата водят „Мюсюлманско братство“ и „Партията на справедливостта“, предаде Ройтерс. Влиятелни са и фардлайнерите от партия Ал-Нур. Силното религиозно влияние върху вота разтревожи някои от Западните сили.

Ислямските партии късно се включиха в борбата за сваляне на президента Хосни Мубарак, което стана през февруари, но успяха да грабнат момента, когато сънародниците им получиха шанс за гласуват за първи път от шест десетилетие.

Изборите започнаха 28 ноември, а днес е последният им етап. Вотът се провежда в южните региони, населени предимно с християни, пустинята Синай,  делтата на Нил, както в района Северно от Кайро.

Предстои и избор на сенатори, които ще попълнят Горната камара на парламента. Очаква се към края на месеца законодателният орган да проведе първо заседание.

Изборите, които за мнозина са радостно събитие, бяха помрачени от смъртта на 17 протестиращи на площад „Тахрир“ в столицата Кайро. Демонстрантите в продължение на няколко дни искаха незабавно оттегляне на армията, подозирайки че тя ще продължи да дърпа държавните конци и след установяване на демокрацията. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА