1 Декември, 2017 06:00 1 994 10

Трябва ли да ни е страх от Северна Корея?

  • северна корея-
  • ракета-
  • страх-
  • балистична-
  • ким чен-ун-
  • ядрена сила-
  • пхенян

Пхенян се е превърнал в "пълноценна ядрена сила"

Трябва ли да ни е страх от Северна Корея? - 1
Снимка: БТА/ AP

Новините по севернокорейската държавна телевизия рядко имат нещо общо с реалността. Но въпреки това би било добре да се обърне сериозно внимание на последното послание на Пхенян. Какво всъщност иска да ни каже севернокорейският лидер Ким Чен-ун, когато твърди, че "целта е постигната" и че страната му се е превърнала в "пълноценна ядрена сила"?

Пхенян лъже безпардонно

Първото послание би могло да бъде следното: Северна Корея лъже и мами безпардонно. Защото в началото на сегашната криза Пхенян уверяваше, че щял да използва атома само за мирни цели. Само че севернокорейският режим използва всички последвали преговори и споразумения, за да продължи да развива ядрения си арсенал. Едно вече е ясно: не си заслужава да се хаби хартия, върху която да се печатат договори със страната на Ким. Защото те просто не се спазват, смята Петер Щурм от Франкфуртер Алгемайне Цайтунг.

Второто послание съдържа малко по-позитивна субстанция: ако някой наистина е "постигнал целта си", то вече няма никаква нужда постоянно да провокира другите. Чисто теоретично дори той би могъл да си позволи да започне сериозни преговори за изход от кризата. Затова САЩ, Китай и останалите играчи най-малкото трябва да проучат дали севернокорейската междуконтинентална ракета е натоварена и с такова съдържание - да показва готовност за започването на преговори. Но дори да се окаже точно така, за съжаление, това съвсем не означава, че накрая от цялата тази работа ще излезе нещо. Защото под "преговори" Ким Чен-ун разбира следното: да изнудва останалите, за да приемат те неговите искания. А тези искания обикновено се изчерпват с това да оцелее неговата диктатура.

Има ли смисъл от споразумения?

Досега останалата част от света не беше готова да приеме Северна Корея за ядрена сила. И понеже не можем да предвидим дали в скоро време би се очертала някаква промяна на тези нагласи, остава въпросът: какво ще прави Ким с този арсенал на ужаса?

Вярно, че ядрените оръжия имат възпиращо действие срещу възможно нападение. Ако обаче те не подлежат на никакво обсъждане, както Пхенян не се спира да повтаря, те губят своята стойност. А почти никой не вярва, че Северна Корея би се осмелила да нанесе първи ядрен удар. Защото с това режимът сам би си изкопал гроба.

Какъв смисъл тогава би имало за останалата част от света - чисто политически - подписването на споразумение с един режим, в който вече никой не вярва - с изключение само на тези, които го ръководят?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха сега

    7 4 Отговор
    Трябва да ни е страх от всеки с подобно въоражение кавко значение има дали е С.К , САЩ ,Русия или тамбукту просто някой луд натиска копчето и всичко сеършва
  • 2 Справедлив

    16 7 Отговор
    Трябва да ни е страх най-вече от САЩ ...те са единствените използвали ядрено оръжие срещу мирно население.
    А жълтура не го натискайте-и няма да има проблеми. Просто САЩ трябва да преглътнат гордостта си и да започнат преговори със С.Корея.

    Коментиран от #3

  • 3 Max

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    А според теб защо САЩ използваха това оръжие??? Според сводки на КГБ, Сталин виждайки края на войната иразбирайки невъзможността да окупира Франция, Австрия и другите западно европейки държави, прехвърля огромни количества жива сила и техника от западния на източния фронт. Апетитите са му към Япония. Ядреният удар е бил един вид стопер на интересите му там! Та и руснаците не са цвете за мирисане.

    Коментиран от #4

  • 4 Справедлив

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "Max":

    Слушай какво сега-историята не търпи предположения като "ако" "сигурно е щял.." и така нататък...Факт е,че САЩ са използвали атомни бомби срещу мирно население и това че виждаш ли Сталин е щял да направи еди-какво си не оправдава американците!!! М/у другото Сталин воюва срещу Япония и атомните бомби на САЩ не го спират да постигне успех. Сега ако измислиш и смешно оправдание за хим.оръжие използвано от САЩ във Виетнам-въпреки международната му забрана с конвенция ще си трол номер 1...Или ако измислиш оправдание за бомбите им с обеднен уран срещу сръбските градове използвани от американците ще си "велик умник"...
  • 5 Morgoth

    5 5 Отговор
    СК ще се откаже от ядрените си оръжия когато се откаже от режима си, защото те са необходими именно за неговата защита. Това, че програмата е завършена значи, че имат първата ракета, която може да занесе ядрена бойна глава на територията на САЩ. Оттук нататък следва производството на повече и разменната монета на преговорите ще е именно тази бройка. СК ще се съгласи да задържи броя малък при условие, че света гарантира запазване на режима им.

    Коментиран от #6

  • 6 Кики

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Morgoth":

    Коментара ти е компетентен. Само да допълня, че запазването на режима е най - малкия проблем, защото има заложници Ю.Корея и Япония като минимум. За частично разоръжаване Ким би трябвало да поиска много повече, като премахване на санкциите и спиране на провокациите!
  • 7 Барчо

    5 1 Отговор
    Това дали си заслужава хартията или не, всички виждаме чии подписи седят там. До този момент единствената страна в света използвала ядрено оръжие е Америка!!! Някой нещо да каже??? Всичко останало е демагогия.
    Ясно е, че след като те заплаши Буш младши, ще започнеш да развиваш отбранителната си сила да може да опонира на евентуалната агресия. Смешно е да се мисли, че когато един човек те заплаши в убийство и има пушка, ти да си направиш ножка и да мислиш, че си защитен. Срещу пушката трябва пушка, срещу ядрено оръжие отговора е ядрено оръжие. Това е логиката.
    А дали съм заплашен от севернокорейците?? Нито са ми орали на нивата, нито аз съм и орал на нивата. Нямам отношения с тях и няма какво да делим. Претенции нито те са имали към нас, нито ние към тях. Така допреди да ни замесят краварите с тях си ми беше даже по-спокойно. Сега вече може да се каже че като съюзници на американците имаме някакво отношение. Друг е въпроса че Ким дето е завършил образованието си в Швейцария много добре може да сметне колко прави две и две и да му е ясно доколко ние сме му врагове наистина.
  • 8 стоян георгиев

    2 8 Отговор
    няма никаква полза от преговори с ким чен ун.всъщност тва е неговата тактика да тупа топката с разни напрежения и преговори след тях за да е необходимия лош.тва е нормалната ситуация при комунистическите диктатори.тук 45 години се оправдаваха че имаме купони щото запада бил лош щял да ни превземе.
  • 9 chopar 62

    0 0 Отговор
    Това ,че Корея има атомна бомба е добро за света,защото неуравновесеният Тръмп може да нанесе много бели на света.Сега ще се замислят всички около него.Опасният е
    Тръмп ,а не Ким.
  • 10 Олигарха

    0 0 Отговор
    Типично по толерастки..."Трябва ли да ни е страх от еди какво си", "Какво трябва да правим при еди какво си"... абе ей драскачи и преписвачи, тука е България и хората въпреки, че са природно тъпи не са с промит мозък и много добре знаят, от какво трябва да ги е страх, кога да акат и кое да харесват. Тука не е средностатистическия промит мозък от "подредената" западна кочинка, тука е друга кочина и вашите глупости не вървят. Особено глупостите на DW писани от нискоинтелигентен българин на заплата там назначен най-вероятно с връзки. Такива връзки точно дето ни убеждавахте че нямало в пазарната икономика, а то се оказа че са дори по-лоши от предишните партийни връзки.
Новини по държави: