Last news in Fakti

11 Януари, 2012 17:32 1 146 0

Монти: Италия вече не е заплаха

  • италия-
  • германия-
  • евро-
  • криза-
  • реформи
Монти: Италия вече не е заплаха - 1
Двамата лидери пред журналисти след срещата им. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия вече не е заплаха, заяви премиерът на страната Марио Монти в Берлин. Той изтъкна, че са извършени болезнени реформи и вече не би трябвало Италия да бъде разглеждана като „възможен източник на зараза“ за Европа, предаде Би Би Си.

Изказването му дойде след разговори с немската канцлерка Ангела Меркел, която се отнасяла с „огромно уважение“ към реформите на Апенините. Той посети и другия топ-фактор в ЕС – Никола Саркози, който днес се среща с шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

По-рано Монти предупреди, че може да има протести срещу ЕС, Европейската централна банка и Германия, ако реформите в Италия не бъдат разглеждани с нужното признание.

"Това бе много зряло поведение от страна на италианците. И то заслужава не отплата, а признание от Европа, че не е нужно повече да се страхува, че сме е възможен източник на зараза за Европа", заяви Монти, който през ноември наследи Силвио Берлускони начело на правителство от технократи.

Ангела Меркел от своя страна заяви: "Смятам, че бързината и мащабът на тези мерки ще заздравят Италия, ще подобрят икономическите й перспективи и ние наблюдаваме с дълбоко уважение колко бързо те бяха извършени."

"Ако италианците не видят отплата за тяхната готовност да извършат необходимите икономии и реформи, в Италия ще има протести срещу Европа, срещу Германия, която се възприема като подстрекателя на ЕС към нетолерантност, срещу Европейската централна банка", заяви Марио Монти в интервю за германския в. Die Welt.

Би Би си коментира, че въпреки риска от колапс на Италия, Монти вярва, че е успял да издърпа страната си от ръба на бездната чрез антикризисната си програма и улевичението на данъците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА