23 Януари, 2018 10:53 2 326 13

Ердоган: Кюрдите ще ни благодарят за Африн

  • африн-
  • маслинова клонка-
  • сирия-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Операция "Маслинова клонка" се радва на висока обществена подкрепа в Турция

Ердоган: Кюрдите ще ни благодарят за Африн - 1
Снимки: БТА/АР

"Кюрдите са тези, от които ще дойдат най-големите благодарности" за офанзивата на Турция в Северозападна Сирия. Това заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от местните медии.

Повод за думите му е предприетата от Турция операция "Маслинова клонка" в района на кюрдския анклав Африн.

Ердоган остро негодува срещу усилия, каквито по думите му се полагат, операцията на Турция да бъде представена като операция срещу кюрдите. Президентът подчерта, че тя се отнася до премахване в Сирия на "терористичен коридор", а не на кюрдски.

"Най-големите благодарности за нас ще дойдат от нашите кюрдски, арабски и тюркменски братя в Африн", заяви държавният глава на Турция.

Ердоган: Кюрдите ще ни благодарят за Африн

Турските въоръжени сили обявиха на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка" срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и Партия на демократичния съюз (ПДС) в района на сирийския град Африн, където живеят около 1,5 милиона сирийски кюрди.

Операцията се радва на висока обществена подкрепа в Турция, а вчера и лидерът на основната турска опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) - Кемал Кълъчдароглу даде да се разбере, че подкрепя офанзивата, определяйки пристъпването към тези действия като "неизбежно".

Вчера е било превзето "най-критичното възвишение" в района. Това е станало в третия ден от операцията, която турските войници извършват съвместно с бойците на Свободната сирийска армия (ССА). Според изданието над 600 бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) са избягали от района през трите дни на операцията.

Ердоган: Кюрдите ще ни благодарят за Африн

Ердоган: Кюрдите ще ни благодарят за Африн

Сблъсъци между силите на ССА и кюрдските бойци има и около Манбидж, където подкрепяните от Турция бунтовници са предприели операция срещу бойците на ПКК, опитващи се да осигурят логистика и подкрепления за Африн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кюрдистан

    17 6 Отговор
    Ще ти благодарим но със олово
  • 2 куку руку ку

    16 6 Отговор
    Благодарността ще бъде същата, както благодарността на българският народ към турците за потушаването на Априлското въстание.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 прока

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "аве фюрер":

    Свобода за Католония ,свобода за северна Добруджа,свобода за Румелия,каквото си повикало това се обадило.

    Коментиран от #7

  • 5 гоол

    8 6 Отговор
    Циганите турци са във възторг, не е ли време да се подели Турция между светски държави.

    Коментиран от #6

  • 6 прока

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "гоол":

    България е в разруха не е ли време да се подели между светските държави.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Осман

    4 7 Отговор
    Браво на Ердоган , в Сирия ги пердаши а в България реват . Това е да си играч от световна класа . Дивия калтак газ пикае направо :)
  • 9 стоян георгиев

    6 3 Отговор
    безспорно кюрдите ще благодарят на ердоган.тва няма как да бъде оспорено!!!!подаръци ще има от сърце!!!!те и вече почнаха .турските части започнаха да губят хора макар и да се крие за сега от властите ,но процеса ще продължи.турското напредване буксува и н няколко пъти турците бяха отблъснати обратно до границата .към момента владеят позиции на едва няколко км от границата.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 koпа

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Отиди и ти в Африн да помогнеш на терористите ,разбира се ако ти стиска ще направиш добро на турците с един куршум два заека,а ако се отървеш жив приюти си няколко терориста на връщане в България.
  • 13 аве фюрер

    3 2 Отговор
    Най-вероятно кюрдите да ви благодарят ,като ви подмажат турските задници с мас, та да не се мъчите много поемайки го сух . Трябва вече да свиквате с кюрдския поздрАв .
Новини по държави: