Last news in Fakti

20 Януари, 2012 21:56 2 628 0

Феминистките от Pussy Riot скочиха срещу Путин - Видео

  • владимир путин-
  • протести-
  • опозиция-
  • pussy riot

В Москва бяха задържани участничките във феминистката пънк-група Pussy Riot заради тяхната дързост да изпълнят в центъра на столицата на Червения площад песен срещу премиера Владимир Путин с призив за събуждане на гражданското общество и вдигане на бунт.

За целта те избраха знаково място за сцена на изпълнението – Лобното място на площада, където по време на царския период са се изпълнявали смъртните присъди над недоволните срещу самодържието.

Идваме тук, за да покажем, че ние не сме съгласни властта да продължава да се отнася към нас като психично болни, които са неспособни да вземат самостоятелно решение, заявиха солистките на пънк групата. Тази тактика я прилагаше КГБ по времето на Брежнев и продължава да се прилага и сега. За всичките тези години нищо не се променило и ние не можем повече така, уточниха от Pussy Riot преди началото на протеста.

Според блога на Pussy Riot трите солистки били задържани веднага след като на площада се появили служители от ФСБ и отведени веднага в полицейското помещение към контролно-пропусквателния пункт на Спаската кула на Кремъл, а останалите от групата били закарани в друго районно.

Полицията дори се подсигурила и веднага след арестите отцепила района на импровизирания концерт на Червения площад, страхувайки се от събиране на недоволни от властта руснаци.

Руските медии съобщават, че участничките в пънк групата могат да бъдат осъдени на 15 дни по обвинение за нарушаване на обществения ред и неподчинение на разпорежданията на полицията.

Това изглежда не е заплаха за Pussy Riot, които през последните месеци застанаха открито в подкрепа на руската опозиция.

Руски блогъри в шеговит тон коментират, че феминистките движения се очертават като реален противник на борещия се за своето завръщане в Кремъл като президент Владимир Путин, намеквайки че през декември пред знаковия за Москва храм „Христос Спасител” украинките от ФЕМЕН  се съблякоха в знак на протест срещу властта в Кремъл.

Ето и текстът на песента на Pussy Riot

К Кремлю идет восставшая колонна

В ФСБшных кабинетах взрываются окна.

Суки ссут за красными стенами

Riot объявляют Аборт Системе!

 

Атака на рассвете? Не стану возражать

За нашу и вашу свободу хлыстом карать

Мадонна во славе научит драться

Феминистка Магдалина пошла на демонстрацию

 

Бунт в России - харизма протеста

Бунт в России - путин зассал

Бунт в России - мы существуем

Бунт в России - райот райот

 

Выйди на улицу,

Живи на Красной

Покажи свободу

Гражданской злости

 

(проигрыш на квадрат)

 

Недовольство культурой мужской истерии

Дикий вождизм пожирает мозги

Православная религия жесткого пениса

Пациентам предлагается принять конформность

 

Режим идет к цензуре сновидения

Пришло время подрывного столкновения

Стая сук сексистского режима

Просит прощения у феминисткого клина.

 

Бунт в России - харизма протеста

Бунт в России - путин зассал

Бунт в России - мы существуем

Бунт в России - райот райот

 

Выйди на улицу,

Живи на Красной

Покажи свободу

Гражданской злости


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА