Last news in Fakti

3 Август, 2012 12:44 1 366 2

Дани де Вито иска свобода за "Пуси райът"

  • пуси райът-
  • pussy riot
Дани де Вито иска свобода за "Пуси райът" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярният холивудският актьор, режисьор и продуцент Дани де Вито призова руските власти да освободят момичетата от пънкгрупата "Пуси райът", които вече половин година са зад решетките заради хулиганска проява в московския храм "Христос Спасител".

"Г-н Путин... Пуси райът... пуснете ги", написа кинозвездата в своя микроблог в Туитър. Към съобщението той е приложил и видеозапис от акцията на групата в храма.

В края на февруари петте момиче отидоха в "Христос Спасител", влязоха в олтара и в амвона и извършиха "пънк-молебен". Видеозаписът беше пуснат в интернет и предизвика широк обществен отзвук.

Зад решетките са Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич, които са обвинени в хулиганство и могат да получат присъди до 7 години затвор. Съдът продължи мярката им задържане под стража до януари 2013 г.

Същевременно руският президент Владимир Путин намекна, че не иска строга присъда за пънк групата.

„Няма нищо хубаво в това, което са направили. Все пак не смятам, че трябва да бъдат съдени прекалено строго за извършеното“, заяви Путин пред британски медии в Лондон, където е на посещение.

Това е първата реакция на руския президент по случая, която според редица световни музиканти е предизвестие за мека присъда, коментира АФП.

Путин отговори отрицателно на въпроса дали темата е била обсъждана на срещата с британския премиер Дейвид Камерън.

В Московския съд в момента тече разглеждане на делото за "пънк молебена". Момичетата от руската пънк група Pussy Riot са обвинени в хулиганство, провокирано от религиозна омраза. Те са заплашени с присъда от 7 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дам

    0 0 Отговор
    Абсолютна вандалщина и напълно заслужено са в затвора. Малко пресилено е половин година.
    Харесвам пънк и не съм набожен обаче това е недопустимо.
  • 2 Чугуниц

    0 0 Отговор
    Пуситата се извиниха и казаха, че постъпката им е етична грешка и лоша постъпка. Чак след това Путин каза своето мнение, че може да се прояви снизходителност. Край! Финита ла либерастка комедия.