Last news in Fakti

23 Януари, 2012 18:36 1 602 0

Трус-убиец грози Токио

  • земетресение-
  • япония-
  • токио-
  • фукушима
Трус-убиец грози Токио - 1
АЕЦ "Фукушима" 1 след бедствието. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смразяващи прогнози за опустошително земетресение в Токио направиха японски учени. Силен трус от порядъка на 7-ма степен по Рихтер е много вероятно да порази столицата на страната на „изгряващото слънце“ в рамките на следващите четири години, предупредиха учени от Университета на Токио, цитирани от Би Би Си.

Вероятността подобно бедствие да се случи е 75%, изчислиха експертите.

Това е далеч по-мрачен вариант от правителствените прогнози, които твърдят, че подобен катаклизъм може да се случи през следващите 30 години при 70% вероятност.

Прогнозата за нов апокалипсис идва по-малко от година след силния трус-убиец в североизточна Япония, предизвикал цунами и ядрена авария, отнемайки живота на десетки хиляди души. Той бе с магнитуд 9 по скалата на Рихтер.

Оказва се, че след него земетресенията в района на Токио са се увеличи петкратно в сравнение със спокойни години.

Последният път, когато Токио е удрян от мощен трус, е бил през 1923 година. Тогава силата на земетресението е 7,9 по Рихтер, жертвите са над 100 000. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА