Last news in Fakti

24 Януари, 2012 21:13 1 185 3

Шулц до Орбан: Не сме глупаци

  • мартин шулц-
  • виктор орбан-
  • унгария-
  • конституция
Шулц до Орбан: Не сме глупаци - 1
Мартин Шулц. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният председател на Европейския парламент Мартин Шулц посъветва унгарския премиер Виктор Орбан да не смята европейските лидери за глупаци.

Орбан бе на посещение в Брюксел, за да обсъди с първите мъже на ЕС спорната нова конституция, която предизвика редица протести.

Новият основен закон на Унгария се гледа под лупа от Европейската комисия, тъй като се твърди, че ще засегне независимостта на съдебната система и ще нанесе удар върху централната банка на страната. Най-сериозната тревога е за централизация на властта в ръцете на Орбан.

Шулц заяви на унгарския премиер да не ми мисли, че може да говори различни неща в Будапеща и в Брюксел. „Европейците трябва да са наясно, че той е умен мъж като партиен лидер. Но и той трябва да е наясно, че европейските лидери не са глупави”, написа немският евросоциалист в социалните мрежи.

Унгарският премиер се опитва да се договори с ЕК по спорните текстове, за да може да се възобновят преговорите за отпускане на международна финансова помощ, от която хазната силно се нуждае. Става дума за около 20 млрд. евро.

Будапеща трябва да отговори до 17 февруари на страховете на Брюксел - че новите закони ще изложат на опасност независимостта на централната банка, ще принудят стотици съдии да се пенсионират по-рано, а унгарската служба за защита на данните ще бъде отворена за политическа намеса.

Междувременно европейските финансови министри обсъждат дали да наложат санкции на Унгария, тъй като не е спазила правилото за 3-процентен бюджетен дефицит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешника

    0 0 Отговор
    Абе този тъп Евросъюз, сам си създава проблеми! Егати тъпата организация! Тоя съюз или ще се промени в своя полза или ще се разпадне! Егати тъпите европейци, сами да си налагат ограничения и санкции. Сега , моля ви се, нямало да купуваме петрол от Иран, щото да се правим на велики!? Абе, я си е..ете ..............!
  • 2 Смешника

    0 0 Отговор
    Новоизбраният председател на Европейския парламент Мартин Шулц посъветва унгарския премиер Виктор Орбан да не смята европейските лидери за глупаци. Браво на Орбан!!! Глупаци на н-та степен са!!!
  • 3 ......

    0 0 Отговор
    голямо самочуствие без никво покритие, освен тва ни мразят нас българите,маджарки чик..ии