11 Март, 2018 14:41 1 608 3

Япония почете жертвите от Фукушима (СНИМКИ)

  • фукушима

Едноминутно мълчание за загиналите в земетресението и цунамито преди седем години

Япония почете жертвите от Фукушима (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

С минута мълчание днес в Япония в 14,46 ч. местно време бе почетена паметта на загиналите в катастрофалното земетресение на 11 март 2011 г. Именно в този час точно преди седем години започна подземният трус с магнитуд 9,0, който предизвика и разрушително цунами, отнело живота на над 18 хиляди човека, предадоха осведомителните агенции.

На възпоменателна церемония в Токио с участието на представители на императорския двор и на дипломатическия корпус премиерът Шиндзо Абе каза, че стихийните бедствия са проблем на цялата международна общност. Той обеща правителството да продължи да работи за това всички пострадали от бедствието да могат да се върнат към обичайния си живот.

Япония почете жертвите от Фукушима (СНИМКИ)

Япония почете жертвите от Фукушима (СНИМКИ)

Породената от земетресението колосална приливна вълна на практика унищожи много населени места в три североизточни префектури, а предизвика и авария в АЕЦ "Фукушима-1" и радиоактивно заразяване.

Япония почете жертвите от Фукушима (СНИМКИ)

За седемте години след катастрофата целият североизточен район на страната бе почти изцяло построен наново. Но все още към 73 хиляди човека не могат да се върнат по родните си места от съображения за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недоволен

    4 3 Отговор
    А Жертвите от Хирошима и Нагасаки кога?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хохи

    4 0 Отговор
    Хирошима, Нагасаки, Фукушима!!!
    МИРОЛЮБИВИТЕ сащ..... НЯМАМ ПО-МАЛКИ БУКВИ.
    АНГЛОГОВОРЯЩИТЕ СА НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО!!!
Новини по държави: