Last news in Fakti

10 Септември, 2019 12:33 5 587 26

Нова кризисна ситуация в АЕЦ "Фукушима"

  • фукушима-
  • аец фукушима-
  • япония-
  • токио електрик пауър

Може би ще се наложи да се изхвърли в морето радиоактивна вода, заяви министърът на околната среда на Япония

Нова кризисна ситуация в АЕЦ "Фукушима" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Токио Електрик Пауър" ще трябва да изхвърли радиоактивната вода от разрушената атомна електроцентрала Фукушима в Тихия океан, тъй като капацитетът на компанията за съхраняването ѝ се изчерпва, заяви японският министър на околната среда Йошиаки Харада, цитиран от Ройтерс.

Токио електрик (Тепко) е събрала над 1 милион тона замърсена вода от охладителните тръби, използвани за да предпазват прътите ядрено гориво от стопяване след като централата бе повредена от земетресение и цунами през 2011 г. Компанията оператор на централата твърди, че капацитетът ѝ за съхраняване ще се изчерпи до 2022 г.

"Единствената опция ще бъде да източим водата в морето, където ще се разреди", каза министърът на брифинг в Токио, като уточни, че изразява лично мнение. На отделен брифинг правителственият говорител Йошихиде Суга също подчерта, че изявлението на Харада е лично мнение. Министърът не уточни за какво количество става дума.

Правителството очаква доклад от експертна комисия, преди да вземе окончателно решение как да се отърве от радиоактивната вода. Тепко не е в позиция да решава как да постъпи и ще следва политиката на правителството, щом то вземе решение, каза говорител на компанията.

Нова кризисна ситуация в АЕЦ "Фукушима"

Всяка евентуална "зелена светлина", дадена от правителството за изхвърляне на радиоактивната вода в морето, ще разгневи японските съседи, като Южна Корея, която миналия месец привика висш дипломат от японското посолство, за да обясни как Токио ще се справи с проблема с радиоактивната вода от Фукушима.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФуКуШкУ

    14 3 Отговор
    Фърляй
  • 2 кайомй33

    8 33 Отговор
    и любимите ни русороби, които защитаваха чернобил и най-новата радиационна катастрофа в русия с думите "а Фукушима?", удобно пропускайки факта, че там причините бяха заметресение и цунами. Смешки

    Коментиран от #5, #8, #12, #16, #26

  • 3 12345

    23 1 Отговор
    Пускай в морето. Няма да стигне до нас. Ама после да няма нови видове риба в мрежите.

    Коментиран от #4

  • 4 Ивайло

    29 0 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    После ще има морски костенурки-нинджа, учителя Сплинтър, Годзила и всякакви работи в мрежите!!! :)))
  • 5 Факт

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "кайомй33":

    Щото е направена така!
  • 6 Бачо Киро

    39 2 Отговор
    Няма се плашите, това е демократична радиация, тя е безвредна. Само чернобилската е вредна.
  • 7 Хай Хой

    22 1 Отговор
    Защо любимите американофили нищо не казват за Питсбърк и Невада? За ядрените гафове на франките и ингилизите няма да коментирам, че ще се засегнат много подлоги.
  • 8 Бачо Киро

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "кайомй33":

    Е, и? Няма никакво значение, бастун. Резултатът какъв е? Че не е била сигурна. За крайния резултат няма никакво значение причината, малоумно същество такова... Понеже не издържала на цунамито радиацията е безвредна? Реакторът беше стопен за разлика от Чернобил и само намесата на директора ВЪПРЕКИ заповедите на "демократичното ръководство" спаси много народ, а човекът си замина. Ръководството, и те малоумни като теб, се интересуваше да не се повредят уредите от солената вода... Аман от голословие... Било цунами, не човешка грешка... Напротив, същото е, не е била достатъчно сигурна и то в известен земетръсен район. Единственото важно нещо е резултатът и той е катастрофа от 5та степен като Чернобил. Само малоумен държавен работник може да мисли, че дигане на раменете и оправдание с цунами върши работа...

    Коментиран от #17

  • 9 Behemoth

    10 0 Отговор
    Това с най модерната руска технология никога не може да се случи....АЕЦ Белене форевър....и нов внос електрички. ...това е бъдещето!
  • 10 Aaaaa,

    10 0 Отговор
    Дека са екоактивистите бре?

    Коментиран от #15

  • 11 kjl

    9 0 Отговор
    Питайте Илон! Той ще гледа някоя от сериите на междузвездни войни и ще намери решение.
  • 12 Цанко

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "кайомй33":

    Руснаците за "0" бройки запечатаха Чернобил ! А тия свръх технологичните от Фокушима става 7 години не могат да се справят. А и гордо отказаха помощта от руснаците! Щели да се справят сами !! Кога - след 70 години ?? За Чернобил западняците реваха като вдовица за х.... , сега тия ще изтровят половината свят , ама всички мълчат демократично!
  • 13 Съркофаг Йок

    15 2 Отговор
    Джапаните са изпаднали в ситуация , да не знаят какво да правят , и само да помпят и събират радиоактивна вода , нещо което се увеличава , вместо да намалява , няма как да има хепиенд . Водата постъпва при горивото , става радиоактивна , след което се изпомпва в нещо като резервоар , резервоара се пълни и после ? това е постоянен и непрекъснат процес на заразяване , с увеличаващи се мащаби на неовладяна още катастрофа , за която спря да се говори. В Чернобил руснаците верно изпатиха много , но поне изолираха реактора към почва , вода , въздух . Джапонците още се чудят , щели да хвърлят водата в морето да се "разреждала" радиацията. И това до кога ? Сега някой да ви каже ,че в река Днепър се изхвърля радиоактивна вода , и ще сте се евакуирали чак на Гибрелтар.
  • 14 въздух под налягане си

    12 5 Отговор
    Само удобно да ти кажа че Чернобил е в Украйна и грешката е на украински оператори ! То май истина че украинците са си загубеняци и такива технологии не бива да са в техни ръце. Но руснаците свършиха черната работа и запечатаха реактора.
  • 15 Еко активист

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Aaaaa,":

    В България сме , броим популацията мораво-глав- плюещ смок подземник.
  • 16 куку руку ку

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "кайомй33":

    Малка корекция, Чернобил е в Украйна. Или разлика между руснак и украинец не правиш? Иди го кажи на някой хохол и си събирай после зъбите от земята.
  • 17 ссссссссс

    0 10 Отговор

    До коментар #8 от "Бачо Киро":

    Киркирчо, между природно бедствие и човешка грешка продиктувана от желанието да се издигне в човекомразещата червена кочина наречена СССР има огромна разлика. Не че разчитам да правиш разликата де. Оставям те намира да си броиш копейките, че скоро денги нет, измет

    Коментиран от #18

  • 18 въпрос

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "ссссссссс":

    Съскащ , ако примерно АЕЦ- Белене се изгради в постоянно и силно тресящ земетръсен район , и стане авария , това природно бедствие ли ще е , или човешка грешка.
  • 19 анова

    6 2 Отговор
    Аварията в Япония бе много по тежка от Чернобилската самият тип на реакторите в Япония е ненадежден реактори открит тип на практика реакцията ще продължава вечно
  • 20 Пропагандатаааа

    3 0 Отговор
    Важно е за щяло и нещяло да се споменава за Чернобил.
  • 21 Баце

    2 0 Отговор
    Кръглоочковците дет се вика "клатят лодката" за да падат лесни кинти, а на бас. Иначе лаф да става такива новини са политкоректни, ако са за Чернобил.
  • 22 Някой който може да мисли

    6 2 Отговор
    Тъпаци, замърсяването е за цялата планета...колко тъп трябва да си да се успокояваш че щом е далеч от нас значи няма проблем.Атомните централи един ден ще убият всички ни ако не се забранят навсякъде. Колкото и сигурна и надеждна да е една централа винаги ще има риск от земетресение, някакво природно бетствие или от човешка грешка,дори и от терористичен акт. А глупаците се борят да строим АЕЦ Белене малоумни ограничени маймуни такива. Като ви чета коментарите вдигам кръвно от безпомощност измежду такива тъпи прости индивиди като вас, слепи сте !

    Коментиран от #23

  • 23 Гражданин

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Някой който може да мисли":

    Ами давай, забранявай и тока. Да се връщаме 200 години назад на газени фенери. И не ми казвай за възобновяеми източници, защото, ако бяха ефективни, цял свят да е минал на тях.
    За съжаление не е измислено по- ефективно и евтино средство за производство на електричество от атомните централи.
  • 24 Канар

    1 0 Отговор
    Абе от другата страна на РЕЗОВО
    ТУРЦИТЕ. СТРОЯТ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ , И ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА КУПУВАМЕ ТОК ОТ ТЯХ.
    ТОВА ЗА БЪЛГАРИЯ ОПАСНО ЛИ Е ПРИ ЯДРЕН ИНЦИДЕНТ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Обективен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кайомй33":

    Цунамито изобличи грешките, но не е то първопричината. Уви, както и в Чернобил, става дума за безгранична човешка алчност и безхаберие. Стените, които предпазват централата във Фукушима са били по-ниски от необходимото, дизеловите генератори, както и други ел. системи отговорни за резервното захранване са се намирали в подземията и просто са били наводнени и унищожени от солената вода. Тези слабости са били адресирани от съответните органи, но не са взети достатъчно строги мерки, за да ги поправят.
Новини по държави: