Last news in Fakti

28 Март, 2018 21:00 3 534 3

Лекари откриха скрит орган в човешкото тяло

  • лекари-
  • орган-
  • тяло-
  • човек-
  • сащ-
  • рак-
  • интерстициум

Пробив в разбирането на раковите заболявания?

Лекари откриха скрит орган в човешкото тяло - 1
Снимка: Shutterstock

Американски лекари идентифицираха нов орган в човешкото тяло - интерстициум, като се надяват, че откритието им ще помогне да бъде разбрано как се разпространява ракът, съобщи в. “Индипендънт".

Слоеве, смятани досега за плътна съединителна тъкан, всъщност са серия от кухини, пълни с течност. Такива кухини има под кожата, с тях са покрити червата, белите дробове, кръвоносните съдове, мускулите. Те се свързват и образуват мрежа, поддържана от здрави и гъвкави протеини.

Анализът, публикуван в сп. "Сайънтифик рипортс", е първият, който идентифицира тези кухини като орган и се опитва да разбере функцията му. Въпреки че е един от най-големите органи в човешкото тяло, интерстициумът досега не е бил забелязван.

Д-р Дейвид Кар-Лок и д-р Петрос Бенайъс от болница "Маунт Синай Бет Израел" са идентифицирали интерстициума, докато изследвали жлъчните канали на пациент за рак. Кухините, забелязани от тях, не съответствали на известната човешка анатомия. Затова се обърнали към патолога Нийл Тийз за консултация. Интерстициумът е пропускан от специалистите досега, защото за традиционните методи за изследване на тъканите флуидите се отстраняват. Така се разрушава структурата на органа и той е смятан за обикновена съединителна тъкан, съобщи Би Ти Ви.

Изследвайки тъканите на още 12 пациенти, американските лекари установиха, че този слой се източва в лимфната система - мрежата от съдове, по които се движи лимфата. Тя участва в имунните реакции. Освен че обгражда органите и ги предпазва от увреждане, интерстициумът осигурява движението на флуиди из тялото. Затова по него раковите клетки могат да достигат до лимфната система. Това откритие може да доведе до разработване на нови тестове за рак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леонид Слуцки

    22 0 Отговор
    Ся тоя орган да го осъдят и всеки, който го има да плаща глоба! Не може да се криеш и да не плащаш данъци, такси, рушвети, суджук или Здравната каса НЗОК да не ти е взела пари за изследвания, профилактика, ваксини, годишни прегледи!!! Ще сменят паспортте, защото всеки може да ти узнае ЕГНто ами сега е време и здравните книжки да сменят - знаем я тая хватка! Тъкмо афалтират улицата и почнат да режат асфалта, защото е време да сменят тръбите - НАЗДАВЕ калпаци )))
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 патриотъ

    2 0 Отговор
    Сега трябва да вдигнат и осигурителната вноска за здравната каса.Нали имаме един орган в повече ,голям пропуск!Как така са ни изтървали?!