Last news in Fakti

9 Април, 2018 11:30 16 208 55

Дамаск и Москва: Израел атакува Сирия

  • сирия-
  • атака-
  • хомс-
  • източна гута-
  • русия-
  • израел

Русия и Сирия твърдят, че еврейската държава стои зад удара по сирийското военно летище Т-4

Израелски самолети са извършили бомбардировката по военната база на сирийския режим Т-4 в Централна Сирия. Това обяви руското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции.

"Два самолета F-15 на израелската армия нанесоха от територията на Ливан удар по военното летище между 3,25 ч. и 3,53 ч. московско време (00,25 ч. и 00,53 ч. по Гринуич) с помощта на осем управляеми ракети, без да навлизат в сирийското въздушно пространство", казва руското министерство на отбраната.

Според министерството пет от осемте ракети са били унищожени от сирийската противоракетна отбрана, докато останалите три ракети са поразили "западната част на летището".

"Нито един руски съветник в Сирия не е бил ранен" по време на тази атака, уточнява ведомството.
Сирийският режим също обвини Израел за удара, предадоха световните агенции.

"Израелската агресия по летище Т-4 бе извършена от самолети F-15, които изстреляха няколко ракети", казва сирийски военен източник, цитиран от сирийската официална агенция САНА.

Първоначално агенцията посочи САЩ за виновник за атаката, преди да оттегли това обвинение.
По-рано днес сирийският Център за наблюдение на правата на човека каза, че в атаката са загинали 14 бойци, сред които иранци. В базата Т-4, известна и като база Таяс, е имало руски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско движение "Хизбула".

Въздушният удар бе нанесен повече от ден след като се появиха информациите за предполагаема химическа атака в град Дума край Дамаск, в която загиналите са десетки и за която се смята, че е била извършена от силите на режима. Предполагаемото химическо нападение бе осъдено вчера от ЕС, САЩ, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни. Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда случая.

САЩ и Франция вече казаха, че нямат нищо общо с удара по военното летище, намиращо се в зона между Хомс и Палмира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дядо

    85 30 Отговор
    Смърт за израел!

    Коментиран от #21, #47

  • 3 Бесен Язовец

    21 84 Отговор
    Аре сега, пак лъжи, сега пък евреите изкараха виновни. Тези всичките там се събрали в Сирия, правят си експерименти, изпробват си новите оръжия над хората и само се надлъгват и обвиняват едни с други ! Кучетата и троловете си лаят, а кервана си върви.
  • 4 грешката е вярна

    84 21 Отговор
    Американската Армия това е прокси армията на Израел, така че грешката е вярна.
    Израел води война срещу своите съседи, и пренесе в Европа своята ненавист към мюсюлманите. Чрез машинацията с тероризма,Израел "сподели" своята война, която европейците системно критикуват като системен геноцид.

    Коментиран от #5, #29

  • 5 Живко Тодоров

    20 28 Отговор

    До коментар #4 от "грешката е вярна":

    Ако и дума си разбрал от това, което си написал, дай знак.
  • 6 подпалвачите на поредната световна

    90 9 Отговор
    В Близкия изток има две задачи, които Израел и САЩ заедно с Франция и Англия споделят:
    - Унищожаване на враговете на Израел
    - Присвояване на въглеводородните находища

    Коментиран от #10, #49

  • 7 El comandante

    72 16 Отговор
    Убий моше спаси света!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Kcaniba

    76 14 Отговор
    исраелски режим нападна свободна Сирия!!!
  • 10 Гост

    8 56 Отговор

    До коментар #6 от "подпалвачите на поредната световна":

    Щом Франция участва (Англия не е в ЕС вече ) ,може Хахаха
    Па,да
    Да им взимат нефта на арабелите,те и без тва не знаят кво да го правят. Да си карат камилите. Ама не само за янкитата. Тук Макрон умно този път реагирА. Нема само братушките да присвояват територии и находища.
  • 11 Живко Тодоров

    65 11 Отговор
    Все пак американците намериха начин да ударят Сирия - чрез най-вярната си пешка в Близкия Изток. И пак със смешни и изфабрикувани обвинения без никакви доказателства за вина на сирийските военни. Много взеха да се повтарят, а това води до изненади понякога.

    Коментиран от #12

  • 12 отговор

    27 34 Отговор

    До коментар #11 от "Живко Тодоров":

    Няма пешки! Замислял ли си се колко процента от населението на САЩ са евреи? И слава Богу! Защото не зная колко са ви симпатични арабите от всякакъв вид и произход, но дали бихте желали да живеят в родината ви, да определят правилата, да ви замерят с камъни и да ви провокират по всякакъв начин, да тънат в мръсотия и мизерия, защото такива са правилата им, както правят в момента в почти цяла Европа. Все си мисля, че ако на тази планета има здрав разум, той не е арабски, а все пак здравият разум трябва да победи. Колкото по-малко лъжи и престъпност на държавно ниво, толкова по-добре за планетата. Иначе става страшно! Няма по-трудна борба от тази, в която противникът играе нечестно!

    Коментиран от #13, #24

  • 13 Гост

    39 7 Отговор

    До коментар #12 от "отговор":

    И арабелите и евреите са нечисти хора.

    Коментиран от #45, #46

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Waffen SS

    40 9 Отговор
    Еврейчетата май пак ги сърби.. :D
  • 16 патриотъ

    38 9 Отговор
    Американците,чрез своите слуги Израел,правят провокации от територията на Ливан,без да има убити руски военни!Те много ясно бяха предупредени,че ако има нападения и жертви от руска страна,ще се унищожават всички виновни.Много показателно-с чужди ръце вадят кестените от огъня,както винаги!Надяват се войната да се води в Азия и няма да засегне Америка.Но този път нещата вече излизат извън всякакви рамки и света стремително върви към самоунищожение!
  • 17 Румяна Костова

    46 4 Отговор
    Не можах да Ви разбера на къде биете с това,че здравия разум,ако го има то той не е арабски.Предлагате в Сирия да дойде по-висшия англосаксонски разум ,за да донесе благодат както в Либия?Здравият разум според мен не се определя от религиозната принадлежност Има Сирия,в която избраният от народа президент Асад се труди да спаси целостта на държавата си и от другата страна Англия,Франция и САЩ,целящи да сложат ръка на кранчето с горива.Всички приказки за загриженост към местното население,уж тровенето от властите химически е един неумел камуфлаж..

    Коментиран от #22

  • 18 Къде си бе Прометейчооо

    6 16 Отговор

    До коментар #14 от "Прометей":

    Прометейчо, тук ли си? Имам куешчънче към теб. :)
  • 19 Иванов

    11 5 Отговор
    Чапай и Петка им писнало да воюват, хвърлили фуражките и пагоните, сложили по една ярмолка и се преименували на Моше и Пеше. Срешнали ги белите, вързали ги и ги попитали, дали случайно не са червени.- Аа, не, ние сме евреи, отговорил Моше. - Чапай, а ние сме от Хизбула, изревал белия поручик!
  • 20 ГОСТ

    34 6 Отговор
    "Два самолета F-15 на израелската армия нанесоха от територията на Ливан удар по военното летище между 3,25 ч. и 3,53 ч. Израелците действат като мишки през нощта и от чужда територия като и нарушават въздушното пространство.
  • 21 Баща ти

    17 22 Отговор

    До коментар #2 от "дядо":

    И тъй като управляващите в Кремъл са руски евреи, естествено че ответен удар срещу израелски мишени няма да има, а само ще броят ракетите:):) Сконфузна ситуация за Русия, която е безпомощна да помогне на Асад срещу израелски ракети и ''голем смях и таш.к в Кремъл'':):)
  • 22 Гост

    2 24 Отговор

    До коментар #17 от "Румяна Костова":

    Значи, аз разсъждавам така-ако Франция и Германия са добре и дърпат и ЕС ще е добре. Англия вече не ме интересува. Харесвам Русия, но се вижда че нещата не вървят. И от двете страни се дърпат.Изглежда Путин иска да бъде император на евразийски съюз,но ще види зор с Китай. Както казах,харесвам много повече Русия от фащ,но определено предпочитам Европа, а не Азия. Дори в Япония не е много за бели хора. Така че, винаги ще бъда за ЕС и мисля, че и германците трябва да отидат в Сирия, за да е сигурно, че ще намажем повече. а не само янкитата и т.нар. братушки.страшно,но факт
  • 23 стоян георгиев

    8 31 Отговор
    израел удари иранците ама тук путиновите тролове пак с грешни директиви!!!!нали бяха сащ бе убавци !!!сега като се оказа израел ,почнахте пак с купешките истории за световния евреиски заговор!
  • 24 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    30 1 Отговор

    До коментар #12 от "отговор":

    А ти замислял ли си се че всичко щеше да е Ок ако хамерите не се домогваха до арабските петролни залежи всячески. Ако всичко беше базирано на строги търговски отношения, плащаш получаваш а не на принципа пращаш самолетоносач бомбандираш крадеш "налагаш демокрация "....тогава арабите щяха да си седят там, нямаше да пренесът "арабските си ценности "в Европа и всичко щеше да е Ок
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 патриотъ

    22 4 Отговор
    Вселената е сътворена от Бога и никой не е упълномощен да се разпорежда с нея!Откога англосаксите са оторизирани наместници на Бога на тази планета!!!

    Коментиран от #27

  • 27 ихуахо

    4 19 Отговор

    До коментар #26 от "патриотъ":

    Бог бил сътворил вселената....Вие ватниците сте на много сериозни препарати.
  • 28 Четвърти пол

    5 16 Отговор
    Браво на кремълския бавноразвиващ евреин, че ни държи информирани. Вместо да брани съюзника си.
  • 29 Коньо хранен

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "грешката е вярна":

    Искаш да кажеш ненавистта на мюсюлманите към Израел вероятно!
  • 30 стоян

    8 19 Отговор
    Какво стана с руските ракети които защитаваха въздушното пространство на Сирия така прехвалените С 400 или докато си вдигнат ракетите бомбите паднаха Нали пазеха руските бази. То и тях толкова ще опазят
  • 31 патриотъ

    19 7 Отговор
    Вие соросоидиотите откога станахте цигани,откога ви почерняха задниците?!Все Русия ви е виновна,че ви клатят американците!Вашето мнение в никакъв случай не е меродавно,за което претендирате и не се опитвайте да го налагате на останалите.Живейте си с омерзените чакалски душички в своя лъжлив и гаден свят и не мислете останалите,които са огромно мнозинство,за глупаци,а себе си за умни и ерудирани!Дано някой от вас да оживее,ако наистина стане война,за да види какво сте искали и за какво сте се борили и плювали по форумите,нещастници!

    Коментиран от #36, #37

  • 32 В Името на Исуса Христа

    15 6 Отговор
    Помислете защо са били избивани българите от турците? Защото българите са християни. Исляма иска да завладее европейските страни и ще настане масова сеч на християни, за това са всички тия имитации на войни в близкия изток, да могат в Европа под предлога на ''бежанци'' да идват повече и повече мюсюлмани и да започнат един ден да избиват масово християните в Европа.
  • 33 ВАРЯГА

    5 7 Отговор
    Мюсюлманите са виновни за всичко !
  • 34 По принцип

    3 7 Отговор
    Ясно е на всеки, че Израел има изградена доктрина, която възприема всяка стратегическа слабост като жизнено важен проблем. Те са си прави за себе си да се страхуват от иранското влияние в Сирия. Натаняху предупреди Тръмп. Сега това е положението, войната в Сирия ще се задълбочава заради инвестираните ресурси и време и от двете страни на барикадите. Възможно е да бъде отворен нов фронт. Балканите са лесно запалим и, Северна Корея също, както и Украйна е кандидат. Най вероятно обаче ще е Иран и то много скоро!
  • 35 Питащ

    7 11 Отговор
    Израелците изстреляли 8 ракети, сирийците първоначално заявиха, че тяхната ПВО прихванала и свалила 8 ракети. / Удариха военно летище в Сирия с ракети/ Пита се в задачата:от какво са предизвикани взривовете на летището?

    Коментиран от #38

  • 36 Рубладжийче

    6 21 Отговор

    До коментар #31 от "патриотъ":

    Какво правиш в България, бе руски патриот?
  • 37 Гост

    7 7 Отговор

    До коментар #31 от "патриотъ":

    Чифутите са много нечистоплътни хора, но в крайна сметка са едни паразити. Буквално. Без гостоприемник са нищо държавата им съществува от няколко десетки години. Плъзнали са навсякъде, но лесно могат да бъдат изчистени. Въпроса е друг обаче, да не се окаже, че всичко идва от нас християните. чифутите могат да интригантстват,но силата им е да пуснат няколко ракети от някъде си. Историята пази много спомени от жестокостите и алчността на т.нар. християни.
  • 38 onq s konq

    5 8 Отговор

    До коментар #35 от "Питащ":

    Единственото логично обяснение е,че ракетите от ПВО след като бъдат изстреляни по неприятелски ракети и не намерят целта защото примерно други ракети -колеги са я поразили преди тях,СЕ ВРЪЩАТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ИЗСТРЕЛЯНИ ЗА ДА ДОКЛАДВАТ...и сакатлъка е готов.

    Коментиран от #40

  • 39 Пета колона

    11 6 Отговор
    Американците, европейците и евреите са лоши хора.
    Руснаците, персите и турците са много добри хора.
  • 40 😂🤣😂🤣

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "onq s konq":

    Май си гледал в ю-тубето "Патриотите" на саудитите, които гонеха ракетите на хусите преди месец. Една направи точно това, което описа.
  • 41 Гост

    9 2 Отговор
    Сега каквото и да си говорим , всички знаят , че евреите са мръсен народ ,а покровителите им зад океана два пъти повече! Затова газ е необходимо да се приложи точно срещу тях а не срещу сирийския народ! Тъкмо са си свикнали от най- големият им обожател Хитлер!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Чужденец

    5 2 Отговор
    Най-добре Сащ и Русия да свършат с исляма и да си поделят находищата вместо взаимно да се унищожават. Има ли нова световна война - сбогом финанси, индустрия, търговия, банки и капитал.
    И живот, а тия в бункерите колко ще издържат и след това!?
  • 45 впечатлен

    10 8 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Как би се почувствал, ако прочетеш или чуеш мнението, и "българята" и "циганьорите" са мръсни хора? Как ти звучи? Като определяте хората, защо не помислите поне малко преди това? Евреите не могат да се сравняват въобще с арабите. Най-великите умове на човечеството са евреи, Библията, вечната книга е написана от евреите, Христос е евреин, както и всички апостоли! Най-виртуозните музикални изпълнители, те са народ, миролюбив, никога не биха нападнали първи. Поради това си качество дадоха милиони жертви по време на Втората световна война, защото бяха беззащитни. И се зарекоха повече никога да не допуснат това да им се случи отново. Те са носители на прогреса и така е открай време. От пустиня направиха градина. А не като нас - от градина направихме пустиня. Защото сме "чисти" хора, така ли, също като циганите. Мислете преди да кажете каквото и да било, че иначе затвърждавате мнението, че малко българи имат стойност. Тъпоумието преобладава на нашата територия.

    Коментиран от #53, #54

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Голем смях

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "подпалвачите на поредната световна":

    Стига с тези простотии за нефта и газа .Най-големия производител в света вече е САЩ.В Сирия и около Сирия има няколко кофи с нефт и дайте да ги вземем.Нефта е в Кувейт и С Арабия,а те са приятели на САЩ и с производството си влияят на борсовите цени.От войната има сметка само русия ,като пречи на построяването на алтернативни газопроводи от Близкия изток и Средна Азия.Без война русия умира.Тръгва газа от Азербъйджан,Туркменистан и всичкия останал ..стан.Сега руснаците им вземат газа без пари и го продават по своите газопроводи на ЕС и Турция. Единствините приходи на русия са от въглеводороди и оръжия.За това е нужна война и напрежение по света.Не случайно е най-мразената държава от съседите си и е империя на злото.
  • 50 Onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "бай Иван":

    Спокойно бе перко , оплю се по брадата хаахха ей много откачени на свобода бе и английски знаем а охх хахахах
  • 51 До 46:

    1 0 Отговор
    Впечатлен, възможно ли е във века на интернет, информационните технологии и океанът от информация ти да си толкова отчайващо неинформиран
  • 52 оскар

    3 2 Отговор
    Да, израелци са били, макар да не си признават. Израел се страхува от Иран в Сирия, особено след като Тръмп каза, че краварите ще напуснат Сирия. Няма да напуснат -имат 20 бази и строят още 2, а Русия има само 2 бази. А и на янките много им харесва сирийския петрол, дори правителството на Сирия го забеляза. На САЩ им трябва война или криза, дългът им нарастна на 22 трилиона след Тръмп. Нямат намерение да връщат дълга, търсят поводи за война.
  • 53 оскар

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "впечатлен":

    Евреите доста български имоти и наша земя са изкупили в последните години. Тяхната почва е песъчлива и камениста. Много са стиснати и големи сметкаджии. България е еврейска мечта отдавна.
  • 54 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "впечатлен":

    Или си евреин,или промит мозък.кво да ти кажа. Евреите са царе на кражбата,измамата и спекулациите.най "великият им мозък" е пример за това. Надявам се следващото бързо неутрино да не го замажат пак.за да бъде опровергано абсолютно всичко написано от него (най същественото откраднато).досега две неща са опровергани, остана третото.Всъщност, арабите имат по голям принос за човечеството от чифутите. Математиката, астрономията, че и медицината водят началото си от там.та така.лошото е, че са оставени без контрол тея паразити и могат да направят някоя пакост.не ми говори за християнството и евреите. Моля ти се.
  • 55 Ааа

    1 0 Отговор
    До ком.12. Не забрайвйте евреиите и арабите са първи братовчеди.