Last news in Fakti

11 Април, 2018 12:49 2 194 12

Тръмп обмисля жесток удар в Сирия

  • сирия-
  • доналд тръмп-
  • опции-
  • удар-
  • жесток-
  • дума

Американците предвиждат продължителна операция

Тръмп обмисля жесток удар в Сирия - 1
Снимка: БТА/ AP

На вниманието на американския президент Доналд Тръмп са предоставени няколко варианта за използване на сила срещу Сирия в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума. Опциите включват нанасянето на ракетни удари по няколко цели в течение на повече от един ден, съобщи вестник „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на източници в Белия дом.

Тръмп заедно със своите съветници е разгледал плановете за нанасяне на по-жесток удар срещу Сирия, отколкото преди година, когато беше атакувано военно летище в сирийската провинция Хомс. В Белия дом смятат, че идентична силова акция този път няма да има нужното въздействие върху действията на Дамаск. По тази причина вариантите за действия на САЩ предвиждат сценарий за по-разгърната и продължителна операция, уточнява изданието.

В началото на април 2017 г. по заповед на американския президент беше нападнато летището в провинция Хомс, по което бяха изстреляни 59 крилати ракети „Томахоук“. Вашингтон нарече тази операция отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в провинция Идлиб на 4 април същата година.

Ударната група на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач „Хари Труман“ ще тръгне днес от американското пристанище Норфолк, щата Вирджиния, за да патрулира в района на Близкия изток, съобщиха представители на ВМС на САЩ. Самолетоносачът ще бъде придружаван от ракетен крайцер и четири есминеца. Разгръщането на тази ударна група става на фона на изострянето на ситуацията в Сирия, предизвикана от твърденията за използване на химическо оръжие през почивните дни в сирийския град Дума.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп заяви, че в течение на 24-48 часа ще реши дали в тази връзка ще използва военна сила срещу сирийските власти. Разположеният в Брюксел европейски оператор NMOC предупреди официално авиокомпаниите да преразгледат маршрутите на полетите си в Средиземно море, пише в същото време руското издание „Московский комсомолец“, предаде Епицентър. В съобщението на авиооператора се казва, че през следващите 72 часа е възможно да бъдат нанесени ракетни удари по Сирия и това се разглежда като заплаха за гражданската авиация. Сред компаниите, които са получили предупреждение, има и такива от Русия и страните от Общността на независимите държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не сме овце

    20 4 Отговор
    Кво ми се правят с техните измислици за хлорин, зарин ... ?
    На тях и повод не им трябва. Отиват някъде и почват.
  • 2 Стратег

    5 32 Отговор
    Така трябва. Бавно, методично и продължително унищожение на режима Асад. Бой, санкции и унижения до отстраняване режима на путин.
    Уродливите лидери-престъпници трябва да бъдат отстранявани.

    Коментиран от #7

  • 3 Реалист

    6 19 Отговор
    Войната бавно пълзи към Балканите. Афганистан, Ирак, сега Сирия - все още се стреля в тези "горещи точки". "Работи се" и по Косово. Македония е на ръба между албанци и "македонци"(етнически българи)... Горещо взе да става...
    И на тоя фон имаме 3-ма мал(о/ко)умни авторитарни "диктатори" - путлер, ердомуз, доналд. Първите двама ще бъдат избирани доживот и ни остава само да се надяваме(засега напразно) че няма да преизберат поне доналд.
    Ако още не сте разбрали - надеждите ни са само в единнна и силна Европа, начело с Германия и Франция... И то защото ние ще сме буфера между тях и войната и бежанците на прага им. ЗАБРАВЕТЕ ЗА ОБИЧ/ПОМОЩ ОТ УШАНКИ, АМЕРИКАНЦИ ИЛИ ЧАЛМИ.
    А на гърците при една война с ердоган сме длъжни да помогнем, просто за да не допуснем прекалено силна и голяма турция на прага ни. Айде сега запасняците да се обадят в коменданството :)
  • 4 Чугуна си е чугун

    4 12 Отговор
    Дълговратия мишок се е чупил в Иран. Почна се!
  • 5 Бесен Язовец

    21 2 Отговор
    Руснаците вепе са там с 10 кораба тия как го мислят ? Дано могат да летят ама тогава попадат на С-400 и кво правиме пак?
  • 6 Еее

    15 2 Отговор
    Няма да им е лесно срещу Русия!
  • 7 не сме овце

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Стратег":

    Забравяш че ако не беше Асад сега Сирия щеше да се казва Ислямска държава.
    Забравяш също че САЩ и Англия започнаха тази воина, и хитро си затвориха границите за бежанци.
  • 8 Иванов

    4 1 Отговор
    Бай Даньо май ще излезе лаладжия като нашия бай Ганьо. Или има нещо друго, може би?
  • 9 mediator37

    18 0 Отговор
    Израел решиха да разсипят Сирия, обаче стъпиха на криво- дойдоха ирански войски и милиции на Хизбулла до границата им. Неприятна изненада.
    Сега Израел поръчват на САЩ да изпепелят горните структури, които пък ползват общи бази със сирийските войски, т.е. говорим за агресия против Сирия. Трябва да има повод за агресията. Поводът е сатанизирането на Башар Асад и Русия (аферата Скрипал) като военнопрестъпници ползващи химическо оръжие. Елементарно Уотсън!
  • 10 mediator37

    20 0 Отговор
    Покрай бутафорията с обгазявания в Сирия и аферата Скрипал се питам защо САЩ и Великобритания обявяват, че не е зверство да избиеш с бомби и ракети 1млн. души, но е нетърпимо зверство да убиеш с газ двама души!? А въпросните двама даже не са убити, даже не е ясно дали са обгазени и в момента единият вече е на почивка, другият се кани да отиде на почивка.
  • 11 СССР

    3 8 Отговор
    Другари нали Тръмп беше наш ?!?
  • 12 Хлор

    17 1 Отговор
    Нали щеше да унищожава Северна Корея за 2 дни
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания