Last news in Fakti

29 Април, 2018 08:23 3 463 13

Решено! Северна Корея спира завинаги ядрените опити (СНИМКИ)

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • ядрен опит

Пхенян ще закрие ядрения си полигон и ще уеднакви часовата си зона с Южна Корея

Решено! Северна Корея спира завинаги ядрените опити (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Властите в Северна Корея окончателно ще закрият ядрения полигон "Пхунгери" ("Пунгери") през май, съобщи президентството в Сеул, цитирано от световните агенции.

Пхенян ще покани скоро експерти и журналисти от Южна Корея и САЩ, за да осъществи по прозрачен начин процеса по демонтирането на съоръженията, използвани за ядрени опити.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е дал това обещание на южнокорейския президент Мун Дже-ин по време на срещата им в петък, заяви говорителят на президентската канцелария Юн Йон-чан.

Проучване на китайски сеизмолози, публикувано на 26 април показа, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 година. Шестият и най-мощен опит на 3 септември, за който Пхенян каза, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с магнитуд 6,3. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя.

Решено! Северна Корея спира завинаги ядрените опити (СНИМКИ)

Освен това Северна Корея планира да уеднакви часовата си зона с тази на Юга. Двете Кореи използваха една и съща часова зона в продължение на десетилетия. През 2015 г. Пхенян въведе своя собствена часова зона, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул.

Той оправда решението си с желанието да скъса с наследството на японското колониално управление. Южна Корея и Япония са в една и съща часова зона - 9 часа напред от времето по Гринуич. Тя е въведена през японското управление на Корейския полуостров (1910-1945 г.).

Решено! Северна Корея спира завинаги ядрените опити (СНИМКИ)

Решено! Северна Корея спира завинаги ядрените опити (СНИМКИ)

"Въпреки моето противопоставяне срещу САЩ, хората ще разберат, че не съм човек, който ще нанесе ядрени удари по Южна Корея, Тихоокеанския регион или Америка", е казал Ким по думите на южнокорейския говорител Юн.

"Ако организираме чести срещи, ако изградим доверие със САЩ и получим обещания за край на войната и за договор за ненападение, тогава защо да си усложняваме живота, като пазим ядрените си оръжия?", е казал Ким според говорителя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    16 13 Отговор
    ,,Завинаги" докато пудела от Белия Дом не залае пак!

    Коментиран от #11

  • 2 tost

    16 13 Отговор
    Когато двете Кореи се сдобрят,големия губещ ще е САЩ.

    Не случайно грухчо ходи доКитай,за инструкции.
  • 3 Бат Радко

    11 15 Отговор
    На тоя злобен тлъст дебил не трябва да му се доверява никой.
  • 4 garbage

    10 9 Отговор
    Сащ свиха "'мускулите"' на Хахо и той се поклони и на Южна Корея!Абе той не е съвсем Хахо, по-скоро фанатик като шефа си от близкия Изток.
  • 5 Ристе

    8 10 Отговор
    Жалко да имперските амбиции на вова, но то е нормално - или удряш, или те удрят.
  • 6 Айде

    6 13 Отговор
    Сега ще усетят демокрацията и то англосаксонската.Ще има наркотици,мафия,трети пол приватизация на всички богатства от западни фирми.Прокарване на Соросови леви идеи.

    Коментиран от #10, #13

  • 7 onq s konq

    6 8 Отговор
    Още един важен регион след Западните балкани се присъединява към СФЕРАТА НА ВЛИЯНИЕ на САЩ и ЕС.Е на руснаците им се изчака чакането,но вече наистина те са следващите.Всъщност няма проблем Путин да си продължи да управлява,но...СПОРЕД ЗАПАДНИТЕ УКАЗАНИЯ!

    Коментиран от #9

  • 8 Расулюлах

    4 11 Отговор
    Значи скоро ким ше увисне на некоя клонка
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Rambaldievskievichus

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Айде":

    Т. е. истинския живот, а не тоя в оранжерия та.
  • 11 Дони

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Жалък си с твойте коментари.Нали се радваше , че ще удря САЩ , а се оказа , че глада е по силен от идеологията. Вие русолюбците и Китай слагахте за съюзник на Путлер ама нещо и там не се получава.
  • 12 muhata

    0 0 Отговор
    Хубаво е да се обединят корееите. Те все пак са един народ !
  • 13 muhata

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Айде":

    Съединението прави силата. Ако имаш една обединена корея, ще е клин в колелата на китай. Това е цялата игра там. Северна корея не прозвжда почти нищо, но има ресурси + армия. Южна корея произвежда всичко но няма ресурси и има малка армия. Това е потенциалното семе за една велика империя. Как ще се наредят онещата ще покаже само времето.
Новини по държави: