Last news in Fakti

1 Май, 2018 14:05 1 457 0

Доминикана установи дипломатически отношения с Китай

  • доминикана-
  • тайван-
  • китай

Страната промени външната си политика след години на сътрудничество с Тайван

Доминикана установи дипломатически отношения с Китай - 1
Снимка: БТА/AP

Доминканската република прекрати дипломатическите си отношения с Тайван и стартира отношения с Китай, съобщи El Pais.

По случая доминиканското правителство излезе със специално изявление. В него се заявява, че властите смятат, че решението ще е положително за бъдещето на страната.

Доминакснкият външен министър Мигел Варгас официализира споразумението в Пекин.

„Доминиканската република признава, че в света има само един Китай и че Тайван е неделима част от него“, се казва в изявлението за споразумението.

Доминкана благодари на Тайван за сътрудничеството, което е позволило стартирането на много програми. От там обясняват, че социално – икономическата ситуация е наложила промяна на курса.

Tайван сега има само 19 дипломатически връзки, в това число със Светия престол.

Тайванският външен министър Джоузеф У осъди установяването на дипломатически отношения на Пекин с Доминиканската република.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА