2 Май, 2018 08:59 2 517 3

Нови подробности от гибелта на българка в Алпите

  • алпи-
  • калина дамянова-
  • туристи

Разкритията около страшните събития в швейцарските Алпи, които взеха живота на 52-годишната българка Калина Дамянова, не спират. Вече се разбра, че нашенката е починала заедно със съпруга й 59-годишния италианеца Марио Кастильони.

Двамата, заедно с техни приятели, тръгнали от френския град Шамони на 26 април. Това става ясно от пост и снимка във фейсбук групата MLG Mountain Guide.

Именно съпругът на българката е бил водач на групата, която е трябвало да достигне до швейцарския град Цермат, уточнява сайтът „Блиц“.

На страницата на MLG Mountain Guide е публикувал снимка на цялата група. Фотосът е направен на 26 април.

Те потеглили по маршрут, който е смятан от ски алпинистите за „царица“ на зимните преходи, тъй като е изключително труден.

За радост обаче на феновете на този спорт изкачванията до 3 000 и повече метра височина се редуват с шеметни спускания в красиви долини. Освен това от различни пунктове на прехода се откриват изумителни гледки към покрива на Европа връх Мон Блан, към Матерхорн, Гран Комбен и други алпийски красавци. Маршрутът е бил проходен за пръв път през 1903 г. от швейцарски алпинисти и от тогава по него всяка година минават по няколко хиляди души.

През уикенда спасителните екипи откриха групата, попаднала в капана на лошото време. Жертвите са италиански, френски и немски граждани. Последва мащабна спасителна акция, в която се включиха 7 хеликоптера. Шестима скиори са спасени.

Под общата им снимка в MLG Mountain Guide веднага започнаха да валят жални съобщения, в които приятели и близки на алпинистите тъжат за смъртта им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сиромаха

    9 23 Отговор
    Сигурно трябва да имаш много Пари да се занимаваш с такива Щуротии
    хората нямат пари за хляб те върховете ми обикалят , ай щъ въ...
  • 3 666

    7 19 Отговор
    И кво правят там????
    Кво търсят ?????
Новини по държави: