Last news in Fakti

3 Май, 2018 11:37 1 684 15

ЕК реже парите за земеделие и магистрали

  • ек-
  • европейски фондове-
  • земеделие-
  • магистрали

Спират еврофондовете при проблеми с върховенството на закона

ЕК реже парите за земеделие и магистрали - 1
Снимки: БТА/АР

Европейската комисия (ЕК) представи предложението си за следващата Многогодишна финансова рамка на общността за периода 2021 - 2027 година. В предложението е включено намаление на средствата за Кохезионната политика със 7%, за селскостопанската политика - с 5% и по директните плащания - с 4%.

Плановете бяха анонсирани от комисаря по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер пред Европейския парламент. Изказването му беше излъчено във видеосистемата на европейските институции.

Йотингер посочи, че при изготвянето на плановете ЕК е била изправена пред два проблема - намаляването на средствата във връзка с Brexit и новите предизвикателства пред ЕС - миграция, граничен контрол и отбрана.

За председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер новият бюджет на общността е новаторски, по-гъвкав и модерен бюджет. Той обясни пред депутатите, че Комисията е извършила задълбочен анализ на всички европейски политики и в резултат предлага размер на Многогодишната финансова рамка от 1,11% от брутния национален доход, или 1,27 трилиона евро.

Без преразглеждането на политиките предложението трябваше да бъде в размер на 2% от брутния национален доход и това би било отхвърлено от повечето държави в общността.

"Това е бюджет с новаторска структура", каза още Юнкер и допълни, че той съответства на амбициите за задълбочаването на икономическия и валутния съюз.

Приоритет през следващите седем години ще бъдат иновациите и научните изследвания, които ще доведат и до повече нови работни места, анонсира още Йотингер. Той посочи, че са предвидени двойно по-големи разходи за отбрана (2 млрд. евро), за да има достатъчно средства за предвидените дейности.

Ще има и повече пари за сигурност, защита на границите, чрез които ще се увеличи състава на Frontex до 10 хил. души. Ще има и още средства за целите за опазване на климата - увеличението ще бъде в рамките на 5%, които ще влязат във всички европейски политики и за включване на повече млади хора в програмата "Евразъм".

В рамката има и нов механизъм - отчитане на върховенството на закона при разпределянето на средствата. По време на дебатите в ЕП това беше отчетено като правилна стъпка, защото ако един член на общността не спазва европейските ценности, то той няма нужда от европейски средства.

Европейският бюджет ще има и повече източници за самофинансиране - например от средствата за търговия с емисиите (20%) или чрез корпоративните данъци. По този начин могат да влязат към 22 млрд. евро в европейския бюджет. Тази схема беше приветствана от повечето депутати, взели участие в дебата .

Надеждата на Йотингер е в резултат на прегледите, анализите и промените да не се стигне до повишаване на националните вноски в бюджета.

Представянето на бюджета беше последвано от дебат в пленарната зала в Брюксел. Председателят на ЕНП Манфред Вебер беше категоричен, че съкращаването на средствата трябва да се обсъди с гражданите, с фермерите и малките и средните предприятия. Той посочи, че трябва да се попитат страните в ЕС откъде да се съкратят разходи.

От "Социалистите и демократите" обаче не са убедени, че ЕК има правилната визия за бъдещето, особено по отношението на средствата за младите хора. Европейските консерватори и реформисти пък настояват за още съкращаване на разходите и посочиха, че не е имало широк дебат за бъдещето на ЕС, на базата на който да бъде взето решение за разходите на общността. В партията са убедени, че по отношение на подкрепата за селското стопанство има голямо разминаване между теория и практика.

Ги Верхофстад (АЛДЕ) коментира, че трябва да се прави максималното с наличния бюджет. Той отбеляза, че за първи път има увеличение на средствата за иновации и изследвания - с 34 млрд. евро за седемте години. Според него предложението на ЕК няма да се хареса на Съвета, но обеща, че Европейският парламент, който представлява европейските граждани и бизнеса, ще подкрепят Комисията.

Зелените пък настояха за повече средства за борба с промените в климата, за да може ЕС да изпълни своите цели и ангажименти на международно ниво. Те настояват за по-стриктен контрол при разходването на средствата, защото "твърде много се губи при корупционни практики", обясни председателят Ска Келер.

Депутати призоваха да няма намаляване на средствата по политиката по сближаване и Общата селскостопанска политика (ОСП). Предложението на ЕК тепърва ще бъде дискутирано сред институциите и държавите от общността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    19 1 Отговор
    Въх, мър лельоо, ся кво шъ крадеме?! Я някой министър от патреотите да иде в затвора за пред западняците, че иначе няма Живот!
  • 2 jfoxfk

    11 4 Отговор
    Значи нас ни пре..аха. Блазе на ингилизите, те поне излязоха от ЕС. Сега само ще плащаме вноски без възвращаемост ...

    Коментиран от #3, #13

  • 3 onq s konq

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "jfoxfk":

    Хаха!Така е,ама сте се закърточили яко тука и нямате изобщо намерение да емигрирате:)
  • 4 Хомофоб

    6 1 Отговор
    Предполагам това няма да ни се отрази на вноската.
    ЕС взима, но не дава така лесно. Той е за богатите държави, но не и за нас.

    Коментиран от #9

  • 5 Овчар

    5 1 Отговор
    Ся ко шъ ги прая тия фце ?
  • 6 Кво ми дреме

    6 0 Отговор
    Е някои свариха да изпреварят събитията , и си накупиха Тесли.
  • 7 Антигробар

    2 1 Отговор
    Ами сега ББ, с какво ще се бие в гърдите ?
    Уж все магистрали строи, а то има само една от София до Бургас и толкова. А другите кога ?
    Докато са ГРОБ явно никога няма да има нищо друго.
    Нали те прецакаха Южен поток и АЕЦ Белене и сега, какво?
    Ама иначе строежа на Северен поток 2 към западна Европа си върви с пълна сила, но Южен поток не може и наш ББ направи всичко възможно и го прецака. Хак да ви е мат'риал такъв.
    Роби ще си останете завинаги с такива управници. Заслужавате си го.
  • 8 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    статията подвежда ако обаче я прочетете се вижда че орязването ще е незначително и което е хубаво за нас ние няма да го усетим,щото сме страна която и при следващия период ще се ползва от въпросните фондове и то много сериозно.демек и следващите 6 години ще остане инвестицията в селското ни стопанство инфраструктурата.
  • 9 CL500

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хомофоб":

    Ти сериозно ли го написа това за вноските и България :-) България има годишна вноска под половин милиард евро, а получава към 2.5 милиарда. Целият ЕС и бюджетът се крепи на големите - Германия, Франция, Италия и т.н., чиито вноски са доста по-големи от това, което им се връща.
    Ясно е, че това ни 'удоволствие' е свързано и с определени рестрикции в определени сектори и пазари, но от друга страна и самото членство ни поставя от добрата страна за инвестиции, а не изолирани в ъгъла.

    Коментиран от #14

  • 10 Дърваров

    0 0 Отговор
    За Поръжанков ще има и половин процент да дадат все ще се облажи. Тъй, но до кога само Ши-ши и Бо-за му бриши знаят. До кога ли попитах - иде видов ден с големия остен?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: