Last news in Fakti

9 Май, 2018 07:30 4 249 49

9 май – Денят на Европа

  • ес-
  • денят на европа

9 май е обявен за Ден на Европа, защото преди 66 години на тази дата е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

Тогава в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение. Затова всичко започва на този ден.

Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“. От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута /еврото/.

По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма и хитлеризма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир. Дали милионите останали по полетата на Втората световна война не само като войници, но и като мирни и невинни граждани – жени, деца и възрастни, унищожени в нацистките концлагери са намерили покой след толкова мъки, гледайки уж на днешна и мирна Европа от един друг свят на неизживения си живот. Войните не са свършили по света и 66 години след края на Втората световна война страданието е твърде много в света, а една от надеждата остава нова Европа.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани. Въпреки че Европа съществува от векове, елементите, които са я обединявали при отсъствието на правила и институции в миналото, са били недостатъчни, за да предотвратят ужасни трагедии.

Интеграцията на Европа няма да стане факт за един ден или дори за няколко десетилетия. Все още има много недостатъци и очевидни несъвършенства. Проектът, започнат непосредствено след Втората световна война, е все още нов. В миналото усилията за Европейски съюз са се основавали на доминирането на една група над друга. Тези опити не биха могли да издържат дълго време, защото покорените са имали само едно желание: да си върнат свободата. Днешната амбиция е напълно различна: да се изгради Европа, уважаваща свободата и идентичността на всички нейни граждани. Само чрез обединяване на нейните народи Европа би могла да вземе в ръце съдбините си и да играе положителна роля в света. Европейският съюз служи на своите граждани. Въпреки че запазват специфичните си ценности, обичаи и език, европейските граждани би трябвало да се чувстват удобно и спокойно в своя „европейски дом“. В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    50 9 Отговор
    с Днем Победы 9 Мая!!!
  • 2 ЕЕЕ

    52 9 Отговор
    Ден на победата! Ако не беше СССР нямаше да я има Европа!

    Коментиран от #4, #18

  • 3 отвратен от тъпотии

    49 7 Отговор
    9 май-Ден Победы...Вечна памет на Героите!!!

    Коментиран от #5

  • 4 СссереМ

    9 49 Отговор

    До коментар #2 от "ЕЕЕ":

    Неблагодарници,ако не бяха съюзническите войски,СССР нямаше да го има.

    Коментиран от #6, #10

  • 5 СссереМ

    4 33 Отговор

    До коментар #3 от "отвратен от тъпотии":

    Капитулацията е на 8-ми май,и последните които трябва да я почитат са дооскорошните хитлеристки съюзници в лицето на СССР.
  • 6 Истерик

    36 5 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    айде скрийсе!!!
    Млава на освободителите на Европа!!!
    В Москва - парад!!
    Сороснятя - гейпарад!!
  • 7 Аааа

    33 4 Отговор
    9 май - Денят на Победата !
  • 8 СссереМ

    6 37 Отговор
    Комплексарите в Москва днес ще правят антикварен парад,без да са постигнали НИЩО.

    Коментиран от #16

  • 9 Бай хой

    30 4 Отговор
    С день победьй. Слава на героите.

    Позор за извратените.
  • 10 Тодоров

    39 2 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    И кога съюзниците се "появиха" реално на фронта да помагат ? Когато на изток Съветската армия обърна войната в нейна полза и мина в настъпление в Европа. И оня дебелия английски тулуп с пурата се уплаши да не би Европа да стане тотално съветска. За материалната помощ на американците няма спор. А французите ги нямаше никакви - те първи се бяха "надупили" на германците, а техните "маки" образно казано се криеха по горите като нашите партизани без особен военен ефект от борбата срещу немците. С днем Победы !
  • 11 onq s konq

    8 26 Отговор
    За руснаците-ветерани от войната днес е комплексен празник:Първо-че са оцелели под дъжда от германски куршуми и второ-че са минали между капките и не са сред 9 -те милиона,избити от Сталин при търсенето на "врага с партиен билет".Ние обаче сме си европейци и си празнуваме създаването на ЕС,чийто членове най-после станахме.Затова и е казано:"Разни хора-разни идеали"!
  • 12 НКВД

    32 6 Отговор
    Днес джендерите празнуват създаването на ЕС а истинските хора ,,денят на победата" !
  • 13 Ломброзо

    25 1 Отговор
    Ако не беше Червената армия и 9 май/московско време - ВРЕМЕТО НА ПОБЕДИТЕЛЯ / днес щяхме да си мием ръцете със сапун Made in Auschwtiz, а основната професия във Франция щеше да е Mädchen für alles за Вермахта.
  • 14 Явана Кементари

    27 3 Отговор
    Я не ми натрапвайте тоя джендърски празник! Днес е денят на победата над фашизма! Вечна слава и памет на героите!
  • 15 обикновен Бг

    26 4 Отговор
    ЧЕСТИТ ДЕН НА ПОБЕДАТА НА НАШИТЕ ДЯДОВЦИ И ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА 15000 БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ ЗАГИНАЛИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, И ДА ПОЧЕТЕМ ГЕРОИТЕ НИ ОТ ДРАВА , КРИВА ПАЛАНКА.
    .
    НЕ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ ДНЕТ НА ТАКИВА КАТО КОМЕНТАР 4 - СссереМ.
    ДНЕС ЩЕ СА МНОГО АКТИВНИ, ДНЕС ЩЕ ИМ ПЛАЩАТ ДВОЙНО ОТ КОЗЯК.
    .
    г-н СссереМ , САМО ЗА ВАША ИНФОРМАЦИЯ :
    СРЕЩУ ТЪЙ НАРЕЧЕН СЪЮЗНИЦИ СЕ БИЕ САМО 1 ЕДИНСТВЕНА ДИВИЗИЯ ГЕРМАНЦИ , САМО 1 .
    А НАЙ-ГОЛЯМОТО ИМ СРАЖЕНИЕ Е БИЛО В ПОЛЕТО НА гр.КАН СРЕЩУ ЦЕЛИ 24 ТАНКА ,
    ТИ ДА ВИДИШ ,
    3 АРМИИ СРЕЩУ 24 ТАНКА !!!
    .
    А НА ЗАПАДНИЯ ФРОНТ РУСНАЦИТЕ СА СЕ БИЛИ С
    1 800 000 ГЕРМАНЦИ.
    .
    ВЕЧНА СЛАВА НА РУСКИТЕ И НАШИ БЪЛГАРСИ МЪЖЕ КОИТО СА ВОЮВАЛИ И НА ТЕХНИТЕ ДРУГАРИ КОИТО СА ЗАГИНАЛИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
    .

    Коментиран от #21

  • 16 Явана Кементари

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Те щото "европейците" и хамериканците много са постигнали ... Аман от "диванни герои", дето се изказват неподготвени ...
  • 17 ПакСъмТук

    20 2 Отговор
    9 май : Ден на победата над фашизма !!!

    ... и нищо друго няма значение !
  • 18 Справедлив

    6 13 Отговор

    До коментар #2 от "ЕЕЕ":

    Пак щеше да я има Европа , но с червени знамена и свастики." Заслугата" на немците е, че само половин Европа остава с червени знамена( със сърп и чук).
  • 19 FuckTheEU

    16 2 Отговор
    Честит ден на европа на всички педерасти, либерасти, джендъри и прочие закърмени с европейски ценности твари! На нормалните хора ще кажа - честит ден на победата!
  • 20 Българофил

    5 6 Отговор
    Споровете показват, че нямаме развитие в мисленето. Последната ужасна световна война най- вече е в резултат на манията за световно господство на двама диктатори, развяващи червени знамена! Лошото е, че обикновените хора плащат сметката с живота и здравето си! За Русия това е отечествена война- безспорен факт! Слава на героите! Но след толкова години никой не потърси морална сметка на виновниците това да се случи! А виновен е Сталин и неговата политика да поддържа Хитлер, за да унищожава Европа и след това да го удари в гръб! Няма друго логично обяснение на струпването на 4 млн. армия на германо- съветската граница( по средата на Полша). И да забраниш да се стреля по немците при евентуална тяхна агресия на изток?! При условие, че военното разузнаване ти докладва многократно даже деня на немското нахлуване! На това се казва саботаж на най- високо ниво! Затова- чудовищни жертви! Слава на обикновените офицери, войници и опълченци! Другото- за размисъл!
  • 21 Бесен Язовец

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "обикновен Бг":

    Аре ти кът си мноу отворен,, да вземеш и да ни обясниш един факт...
    Защо руснаците разрешиха на нашите дядовци и прадядовци да воюват на териториите на Югославия и Унгария, но не разрешиха на българите да се сражават на германска територия ??

    Коментиран от #22, #26

  • 22 обикновен Бг

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    до г-н Бесен Язовец
    .
    Българската армия посреща края на ВСВ в Австрия.
    Ако не знаете това е родината на Хитлер, по-нацистка територия от нея НЯМА.
    .
    ЧЕСТИТ ТИ ДЕН НА ПОБЕДАТА.

    Коментиран от #23, #27

  • 23 Бесен Язовец

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "обикновен Бг":

    Австрия си е Австрия, аз питам за Германия ! Защо не са ги пуснали на територията на Германия ?

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кcaniba

    5 1 Отговор
    Счезни поне днес тролик!!
    Честит Праздник Братя!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бесен Язовец

    5 7 Отговор

    До коментар #22 от "обикновен Бг":

    А знаеш ли ти господин Отворков, каква е ползата от участието на българските войници в сраженията за освобождението на Югославия от германците ?? Правиш се тук на гооолем историк и го знаеш, но никогаш нема да го кажеш, оти си руска подлога ! А ползата е такава, че Сталин тегли един молив по картата и Западните покрайнини и Македония в един миг се превърнаха в бащиния на Тито ! Та затова ли, те питам аз тебе, се жертваха по чуждите земи нашите дядовци и прадядовци ??

    Коментиран от #28, #29, #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 обикновен Бг

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    БИЛИ СА СЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ,
    ПОЧВА ПАРАДА.ЧАО.
    .

    Коментиран от #30

  • 30 Бесен Язовец

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "обикновен Бг":

    Излиза, че не за България, а за Югославия , а България и така си е била свободна !
  • 31 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    Понеже си неук, та да ти го кажа: За чий да ходят до Германия? През Румъния, Унгария и Чехия? Кому е нужно, при условие, че по направление на движението на войсковите ни подразделения е по-пряк пътя Югославия и Австрия към Мюнхен! А както ти го казаха и по-горе, Австрия е част от Германия. Дори така са го чувствали и самите австрийци! Колкото до нашето участие, ако не е било то, със сигурност България щеше да остане само Северна и то не цялата. Останалата част от държавата ни Съюзниците щяха да я поделят между Югославия, Гърция и може би малка част Турция.

    Коментиран от #32

  • 32 Бесен Язовец

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Щели да я поделят съюзниците, дрън, дрън, че те и без това ни разделиха, цяла Македония ни взеха + З.П. !! Това за тебе малко ли е ? Румъния, която също беше на страната на Германия и дори за разлика от нас румънците са се сражавали срещу руснаците на източния фронт... )) Защо нея не я разделиха ?

    Коментиран от #33, #40

  • 33 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бесен Язовец":

    Защото не знаеш! От Румъния е откъсната Молдова! Апропо, земите, за които ти говориш са ни взети още след Първата Световна Война и дефакто България запазва границите си от преди ВСВ! Ако не бяхме взели участие срещу германците, ела да видиш какво щеше да остане от България! И това не го казвам аз, а е доказано от историците!

    Коментиран от #37

  • 34 Да уж

    2 1 Отговор
    Всичкото ваше бла-бла няма никакво отношение към нас- потомците на победителите и спасителите на Европа от унищожаването.
    Само неграмотници и подлежи могат да интерпретират нашата промоция беда на фашистите в русофобски контекст.
    Ние си имаме герои във всяко семейство. Не само от учебниците знаем за войната, а от тях - живите, или вече не, участници и свидетели на тоя ужас.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да уж

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Да уж":

    Извинете, че не проверих написаното- излезе с много изкажения.
    Всичкото ваше бла-бла няма никакво отношение към нас- потомците на победителите и спасителите на Европа от унищожаването.
    Само неграмотници и подлеци могат да интерпретират нашата Победа над фашистите в русофобски контекст.
    Ние си имаме герои във всяко семейство. Не само от учебниците знаем за войната, а от тях - живите, или вече не, участници и свидетели на тоя ужас.
  • 37 Бесен Язовец

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Не аз, ти не знаеш и извърташ фактите, понеже Молдова и Бесарабия, също не са румънски много преди ВСВ и именно, едно време, твоите господари, русняцити в замяна на тези територии им подариха Южна Добруджа, която е изцяло населена с българи и даже после руснаците помагаха на мамалигите да я защитават от нашите български войски !! Също така и спорните територии унгарско-румънски територии им ги оставиха, освен това "вината" на румънците е много по голяма, от колкото нашата, но най много отхапаха от нас ! Та заради това ли гинаха българите на Драва и на Мур ??
  • 38 киро

    4 2 Отговор
    Ако не беше СССР сегащяхме да шпрехаме "Хаил Хитлер" или "Хаил Меркел". Нали така г-жо Меркел ?! С Днем Победы - ЕВРОЛИЦЕМЕРИ !!!!!!!!!! А сега санкционирате РУСИЯ за измислени простотии , защото сте безсилни пред нея !
  • 39 Bingo

    3 5 Отговор
    Какъв "Ден победьi" като България е била съюзник на Германия. В случая ние сме победените и няма за какво да празнуваме с ушанките. Ние може единствено да празнуваме 9 май денят на обединена Европа което няма нищо общо с ВСВ. Ние сме част от ЕС на който не му харесва да отива в Рашия да яде пирожки и да се любува на дрънкащи ламарини по паветата на червения площад. През цялата ВСВ не сме дали толкова жертви колкото дадохме след заповедта на руските подлоги да гоним заминаващите се войски на нашите съозници. А ако за тези жерви трябва да съм благодарен на Русия не сте познали. Яжте пирожки пийте си водката и ни оставете на мира.

    Коментиран от #41

  • 40 обикновен Бг

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бесен Язовец":

    Ако нашите дядовци не бяха на страната на руснаците България е щяла да изчезне ПОРАДИ НАСТОЯТЕЛНОТО ИСКАНЕ НА ЧЪРЧИЛ
    цитирам
    -ТИЯ ВАРВАРИ ВСИЧКИТЕ ТРЯБВА ДА ГИ СЪБЕРЕМ НА ЕДНО МЯСТО, МЕЖДУ ДУНАВ И СТАРА ПЛАНИНА.
    Край на цитата .
    НО СТАЛИН НЕ СЕ СЪГЛАСИЛ, няколко пъти МОСКВА ВЪЗХВАЛЯВАЛА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ С ТОПОВНИ САЛЮТИ, И СТАЛИН НИ Е ПОЗДРАВЯВАЛ В РЕЧИТЕ СИ ПО РАДИОТО В ЧЕСТ НА ПОБЕДИТЕ НА НАШАТА АРМИЯ ПРИ КРИВА ПАЛАНКА И НАЙ ВЕЧЕ КОГАТО СПИРАМЕ КОНТРААТАКАТА НА НЕМСКИТЕ SS ДИВИЗИИ ПРИ ДРАВА, ТОГАВА МОСКВА НИ ПОЗДРАВЯВА С 240 САЛЮТА.
    .
    А ОТНОСТНО НАМЕРЕНИЕТО НА ЧЪРЧИЛ КЪМ СОФИЯ КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ,КАКТО ТОЙ Е ИСКАЛ ДА Я РАЗРУШИ И НА НЕЙНО МЯСТО ДА ПОСАДЯТ КАРТОФИ.
    .
    ДАЖЕ ГЕРМАНСКИТЕ ПИЛОТИ НИКОГА НЕ СА ХВЪРЛЯЛИ БОМБИ ВЪВ ВИД НА ДЕТСКИ ИГРАЧКИ ЗА ДА УБИЯТ ИЛИ РАНЯТ ПОВЕЧЕ ДЕЦА.
    НО АНГЛИЧАНИТЕ СА ГО ПРАВИЛИ РЕДОВНО НАД БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #42

  • 41 татко Махно

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Bingo":

    Не знам за тебе, но моят дядо е посрещнал 9 май в КЛАГЕНФУРТ като артилерист в Първа БЪЛГАРСКА армия.

    Коментиран от #47

  • 42 Бесен Язовец

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "обикновен Бг":

    Ако това, ако онова, хайде стига с тези мантри и измислени цитати ! Във ВСВ са учавствали много страни, кой на едната страна, кой на другата, но никоя от тях не е изчезнала от лицето на земята !! Така, че няма нужда, да се биеш тук в гърдите, че ако не били руснаците, ля, ля, ля, и че Чърчил бил казал бла, бла, бла ..)

    Коментиран от #44

  • 43 юри

    0 2 Отговор
    българи, руснацаци мраснят вас, мислят как фашисти, убиват хора в света (молдова, приднестровие, грузия, украйна, сирия), страхуват свят за ядрени ракети. хора там живеят много по лошо за българи. защо харесвате ссср и русия къде вие бяхие не свободни. искате отново в лагер? тъпо
  • 44 обикновен Бг

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бесен Язовец":

    :-) прекрасно знаеш ,че ВСИЧКО КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ Е ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ И ОЦЕНКА.
    .
    НО те разбирам , казали са си да плюеш парада днес и ще ти платят повече, а пък аз :-) мааааалко се затрудних, МАЙ :-).
    .
    ПАРИ или СЪВЕСТ,
    ТОВА Е ВЪПРОСА.
    Вие СИ ИЗБИРАТЕ КОЕ.
    .
    ЛЕК ДЕН ви ЖЕЛАЯ.

    Коментиран от #45, #46

  • 45 Бесен Язовец

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "обикновен Бг":

    Прекрасно знаеш, че всичко това което си написал си е чиста измислица, пропаганда и лъжа !! Чакам да ми дадеш пример, коя държава, дет уж не са и помогнали русняцити е изчезнала от картата на света, поне една кажи !
  • 46 Бесен Язовец

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "обикновен Бг":

    Ха ха, ти къде видя да плюя парада бе смешко ? Виж се, как пишеш само лъжи и измишльоти !!
  • 47 Bingo

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "татко Махно":

    Радвам се че го е посрещнал, а не е станал част от от безмислените жертви, щото да си съюзник с някой от който не си видял нищо лошо, а в следващия момент да го гониш и да го стреляш не е много почтенно. Руснаците ги разбирам, те защитават отечеството си, ама ние какво защитаваме след като Съветския съюз ни обявява война.
  • 48 SAAB

    0 0 Отговор
    Копането на въглища едва ли би било възможно ако не бе един друг 9 май !
  • 49 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Тази подлост си е амерички патент...При ,,глобализирането,, и присъединяването на нови обекти/не държави/ към ,,международната общност,, на демокрация и свобода първата работа е да се неутрализират силните дати в националното съзнание...Така се появяват дубъл дати за какво ли не,като само един пример е светиВалендин се намърда и уби свети ТРИФОН....Та и тук---то без ДЕН ПОБЕДЬИ,нямаше да има и ДЕН НА Европа....Ноо то Сорос и ,,отровено общество,, шетат.
Новини по държави: