Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 20:57 747 0

Папата призова за "дълбоко обновление на църквата"

  • папа-
  • педофилия-
  • рим-
  • бенедикт xvi
Папата призова за "дълбоко обновление на църквата" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Бенедикт XVI призова за "дълбоко обновление на църквата" в послание до участниците в симпозиум за педофилията, свикан от Католическата църква в Рим, предаде БГНЕС като се позова на АФП.

"Утешаването на жертвите трябва да бъде от първостепенна важност за християнската общност и трябва да върви паралелно с дълбоко обновление на църквата на всичките й нива", заяви папата на откриването на големия форум. На него трябва да бъдат обсъдени начини за предотвратяване на повторението на педофилските скандали, които разтърсиха дълбоко католическата църква през последните години.
 
"Поради това Светият отец подкрепя и насърчава всички усилия, целящи намирането на отговор...на предизвикателството за предоставяне на уязвимите деца и възрастни на благоприятна среда за човешкия и духовния им разцвет", заяви в посланието кардинал Тарчизио Бертоне, държавен секретар на Ватикана.
 
Папа Бенедикт XVI "призовава участниците в конференцията да продължат да изграждат широк обхват от компетенции за стимулиране в църквата на устойчива култура за ефективна превенция и подкрепа на жертвите", допълни той.
 
Симпозиумът, повечето заседания, на който ще се проведат при закрити врата, събира 200 делегати до четвъртък. Темата му е "Към оздравяването и обновлението" и се провежда десет години след избухването на скандалите с педофилски актове, извършвани от духовници в САЩ, последвани от разкрития в Европа и Австралия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА