Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 13:41 1 488 1

Официално: Иран е бащата на „Хизбула“

  • хизбула-
  • иран-
  • хасан насрала
Официално: Иран е бащата на „Хизбула“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ние получаваме от 1982 г. всякакъв вид материална, морална и политическа подкрепа от Ислямска република Иран. С тези думи лидерът на радикалната терористична шиитска организация „Хизбула“ - шейх Хасан Насрала официално призна, че Техеран подкрепя организацията.

Откровението беше изречено в негово телевизионно обръщение по случай рождения ден на пророк Мохамед.

В миналото се говореше за морална и политическа подкрепа, като се премълчаваше името на онези, които ни подкрепяха и военно, така че да не бъде засегнат Иран, недвусмислено каза Хасан Насрала.

Той обаче отхвърли спекулациите, че организацията е получавал преки заповеди от Техеран някога през своята близо 30-годишна история.

Насрала, който през последните години получава подкрепа от режима на Башар Асад, призова опозицията в Сирия да приеме диалога с властта.

Хизбула или партията на бога се ражда след ислямската революция в Техеран и оттогава е тясно свързана с външнополитическите цели на режима на аятоласите. Нейната първостепенна задача още от самото й създаване е борба срещу военното присъствие в Южен Ливан.

За целта преди 30-тина години инструктори от иранската Гвардия на стражите на революцията са командировани, за да помагат за обучението на бойците на Хизбула. През годините техният брой набъбва до 70.

Хизбула е особено силна в южната част на страната, където след оттегляне на израелската армия изгражда свои бази, които често използва за нападения върху северната част на Израел. Провалът на военната кампания на Израел в Южен Ливан през 2006 г. организацията счита за свой успех.

Хизбула е единствената организация в региона, която разполага с тежко оръжие — танкове, „Катюши“ и други.

Признанията на Насрала не са изненада за САЩ. Белият дом продължава да смята Хизбула за терористична организация, финансирана от режимите в Иран и Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Айде! Още повече ракети се насочиха към Иран! Долу радикалите!