Last news in Fakti

11 Февруари, 2012 17:35 3 307 0

Путин пие вода за динозаври

  • владимир путин-
  • езеро-
  • восток-
  • динозаври
Путин пие вода за динозаври - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е напитка за цар, за Тиранозавър рекс – царят на динозаврите.  Става дума за водата от древното подземно езеро „Восток“, до което руските учени стигнаха след десетилетия дълбане в леда. С флакон от „праисторическата“ течност се сдоби и руският премиер Владимир Путин.

Той получи първата „порция“ жълтеникава вода от подводно езеро в Антарктика, което е на около 20 милиона години. От там идва и шегата, че водата от него е достояние на динозаврите, предаде „Фокс нюз“.

По-рано този месец руски учени успяха да достигнат до езерото, пробивайки около 4 км. лед на Южния полюс. Именно на руската станция „Восток“ е измерена най-ниската температура от -89.4 градуса по Целзий. 

След десетилетия пробивни дейности, често при -40 градуса по Целзий, изследователите най-после преминаха през антарктическия лед с дебелина близо 4 км. Те успяха преди настъпването на антарктическата зима, когато градусите падат до -60.

Министърът на природните ресурси и екологията Юрий Трутнев, който присъства на фундаменталния момент, лично увери Путин, че не е опитвал и капка от античната вода, която не е проучена в лаборатория. „Е, би трябвало да е интересно за вас – все пак, динозаврите са я пили“, шеговито отвърна Путин, получавайки ценния подарък.

Учените се надяват да открият тайните на подземното езеро  „Восток“, за да им подскаже жокери за живота на нашата планета. Причината е, че в продължение на хиляди години водата там се е запазила от досег с повърхността на Земята. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА