7 Юни, 2018 11:28 5 326 11

Турската армия се готви за инвазия в Ирак

  • турция-
  • инвазия-
  • пкк-
  • ирак-
  • армия-
  • кандил-
  • кюрди

Турската армия може да започне нова военна операция зад граница

Турската армия се готви за инвазия в Ирак - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

След месеци на усилена подготовка и напредване в северната част на Ирак, турската армия е готова да предприеме операция срещу Кюрдската работническа партия. Инвазията в планината Кандил ще е решителен удар срещу кюрдските бойни милиции.

През 2015 година бе възобновен конфликтът между турската армия и ПКК след примирие, продължило кратко. Анкара разглежда ПКК като заплаха за националната си сигурност, а операциите в Северна Сирия демонстрираха готовността на въоръжените сили да смажат със сила кюрдските бойци.

Реджеп Ердоган е решен да елиминира всяка една терористична заплаха близо до своите граници, предаде „Дейли Сабах“. Кюрдската работническа партия е обявена за терористична организация, а турците смятат за терористи и крилата на ПКК. Турската армия вече е напреднала с 25 километра в северната част на Ирак.

След операцията в Сирия Анкара обяви, че се готви за такава и в Ирак, като тя ще бъде осъществена със съгласието на централната власт в Багдад. Турските специални сили, участвали в операция „Маслинова клонка“, са разположени в Кандил, за да помогнат в евентуална офанзива. Турците са установили и специална база за безпилотните си летателни апарати и бойни дронове.

Правителственият говорител Бекир Боздаг заяви, че наземна операция в планината Кандил ще бъде предприета, „когато е необходимо“. Той подчерта, че борбата срещу терора няма да бъде преустановена заради предстоящите избори на 24 юни. Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието искат нова победа. Турският президент наскоро заяви, че Турция защита кюрдските „братя“, но Анкара не гледа с добро око на терористичната дейност на ПКК. Планината Кандил се е превърнала в стратегическо място за ПКК и основен щаб на кюрдските бойци от 90-те години на миналия век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велика Русия

    8 24 Отговор
    Турция се извини на Американците и сега те пускат. Ама Русия няма да е съгласна. Турция ще губи Африн. А следва темата Кипър...

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Голям прос

    16 9 Отговор
    Турция си разширява територийката. После ще трябва да остави по-голяма автономна област за кюрдите. Вижда се агресивната политика на справедливата партия в Турция
  • 3 Орхан Папук Чепик

    21 7 Отговор
    Великата турска армия пак влиза в разграден и ограбен двор.
  • 4 Вальо

    17 1 Отговор
    Ами , Къде ще бягат работниците от пкк ?

    Коментиран от #5

  • 5 как така

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Вальо":

    нали турция е тяхната страна а има и силна икономика

    ХАХАХА
  • 6 Мерт

    17 12 Отговор

    До коментар #1 от "Велика Русия":

    Турция, не се извинява на никого.. даказа го в Африн. Мевлют Чавушоглу беше на визита в Сащ, за да се разберат за Сирия и за Ф-35, както й се разбраха, а не да се извинява!
  • 7 Мерт

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "Велика Русия":

    Турция, не се извинява на никого.. даказа го в Африн. Мевлют Чавушоглу беше на визита в Сащ, за да се разберат за Сирия и за Ф-35, както й се разбраха, а не да се извинява!
  • 8 Колев КОЛЕВ

    14 3 Отговор
    Каква клонка ще бъде сега ? Или голямата тояга ?
    Кога мога да пия турско кайве в мосул и керкук ?
  • 9 Без име

    23 7 Отговор
    Турция прави това, което одавна трябваше да направи... да разгроми пкк навсякъде, сега вече го прави, браво!
  • 10 Yavuz

    16 4 Отговор
    Турската армия ще действа съвместно с иракската армия, отделно иран също ще съдейства. Плановете на Израел да създаде кюрдска държава под техен контрол ще се сринат.
  • 11 РОБОКОП

    3 4 Отговор
    Турците са свикнали да се разширяват докато някой като СССР не ги върне в първи клас.
    А Путин си е бомба със закъснител.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания