Last news in Fakti

8 Юни, 2018 16:46 2 348 21

НАТО към талибаните: Искате ли мир?

  • нато-
  • талибани-
  • йенс столтенберг-
  • афганистан

Йенс Столтенберг призова бунтовниците да приемат предложението на Кабул за участие в преговори

НАТО към талибаните: Искате ли мир? - 1
Снимки: БТА/АР

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова талибаните да приемат предложението на властите в Кабул за участие в мирни преговори, без предварителни условия.

Той отбеляза, че обявеното от афганистанските власти едностранно прекратяване на огъня е нещо невиждано досега. Талибаните трябва да покажат сега дали наистина искат мир, посочи Столтенберг.

Генералният секретар съобщи, че следващия месец НАТО ще реши дали да запази до 2024 г. финансирането за афганистанските сили за сигурност. Той изрази очакването това решение да бъде прието, а средствата да останат в досегашния размер - около един милиард долара на година.

НАТО към талибаните: Искате ли мир?

Столтенберг добави, че силите на алианса ще останат в Афганистан, докогато е необходимо, за да се създадат условията за мирни преговори. По неговите думи преговорите следва да бъдат между афганистанците, а целта е постигането на помирение. Столтенберг даде пример с Колумбия, където властите и бунтовниците едновременно са се били и са преговаряли.

НАТО към талибаните: Искате ли мир?

Афганистан е различен, но има примери за преодоляване на дългогодишни конфликти, добави той. Всички в региона трябва да играят конструктивна роля, призова Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    2 8 Отговор
    Искат F-22!
  • 2 Фен

    17 5 Отговор
    Всички в региона! А вие чии го дирите там?
  • 3 Хаххаааааааа

    25 5 Отговор
    Хаахаахаа...САЩ и НАТО вече 20 години са в Афганистан и никакъв успех. Сега са готови и на преговори с терористите-тези"велики и супер технологични" кравари са на колене пред талибаните. Не само че НАТО са джендъри--ами са супер джендъри....

    Коментиран от #5

  • 4 Ти пък..

    16 1 Отговор
    Искате ли мир? Че ние съвсем се ос.ахме при вас. Имаме претенции че сме най-великите,а станахме за резил. Айде де..айде мир и даже дрогата ще ви прекарваме...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Bahti

    8 0 Отговор
    Мирът е на върха на копието.
  • 7 ****

    9 1 Отговор
    Тези кауни почнаха да обръщат плочата,видяха,че 17г.нищо не направиха,попиляха и откраднаха една камара пари,и за да не се излагат повече и почнаха с молби,жалка работа.

    Коментиран от #8

  • 8 Bahti

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "****":

    А кои джендъри ще изпратят срещу чалмите?

    Коментиран от #14

  • 9 Хаххаааааааа

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Куберт":

    Това което казваш е правилно господине..Но виждайки толкова години какво правят САЩ и НАТО по света-никак твоето хуманно виждане не ми се връзва със тяхното поведение.За всеки друг бих приел критиката-макар и остра да е тя...НО за САЩ и НАТО "тук не си познал" както казва редовият българин. Да ти напомня ли,че точно САЩ създадоха Талибаните -и то на религиозна основа,което е най-страшният и фанатичен тероризъм. САЩ работиха десетилетия с тях-финансиране,обучения,оръжие и т.н...А след цирка им с кулите Близнаци си намериха оправдание в тях и Ал Кайда, като направиха Осама най-известният терорист в света-нищо че имаше общ бизнес и фирми с един от президентите на САЩ.Явно нещо с парите не са се разбрали. Та не ме разплаквай с тази "човещинка" към американците-прекалено лицемерно е...Същото е и с ИД-САЩ ги създадоха на радикална мюсолманска основа като ги представяха за "борци за свобода"--още го има клипа в нета,как Сенатор Маккейн пита шефа на ИД дали имат нужа от още пари и оръжие-от 2013 година е..Та господине-нека да си говорим истината-че с това лицемерие и наивна толерантност сме за никаде. Лек Ден.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Владо Вр

    7 2 Отговор
    Куберте, Куберте! Когато предлагаш мир, не увеличаваш военното си присъствие, както правят американците втора поредна година в Афганистан. Уважаваш традициите и порядките на опонента си. Не бомбардират сватби, погребения и училища, както правят американците. Явно, яко им е припарило под краката, затова бързат да излезнат уж с чест, от батака в който сами се набъркаха..
  • 13 Ebter

    8 1 Отговор
    Афганистанските талибани...това са афганистанци, които са учили корана и са против наркотиците и въобще сатанизма, което за тях това е сащ! Така, че ще има борба докато нито един кравар или натовец не остане в Афганистан!!!
  • 14 ****

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Bahti":

    Когато руснаците воюваха срещу тях,сащ ги въоръжаваше и им строеше комплекси и скривалища,ако тогава бяха застанали на страната на Русия,всичкото това сега нямаше да го има.Но краварите са свикнали само конфликти да създават,сега нека си сърбат попарата която си надробиха.

    Коментиран от #15

  • 15 Bahti

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "****":

    Дам. Ма щот плюят Чалмите, гледай Имран. А че евреите са друга тема. Ма сме хубави Потърпевши.
  • 16 Антикомунист

    1 11 Отговор
    НАТО ще бъде много скоро във всяка точка на планетата не им берете грижата на талибаните.Не му берете грижата и на Тръмп.Много скоро ще прави компания на ''Путин'' и форматът ще е Г6. Вие комунистическите проруски тролове получавате за тези глупости дето ги ръсите тука по 250 лв на седмица,което прави по 1000 лв на месец.Ние антикомунистическите тролове за това дето ви нервираме и правим за две стотинки тук получаваме минимум по 1500$ което прави около 2500 лв на месец.Не мислите ли че е крайно време да протестирате пред ''жужето Хаяско'' и българските ви шефове на Позитано да ви вдигнат смешните заплати, защото така подбивате цените на ''бизнеса'' и току виж и нашите инвеститори вземат да решат че 1000лв на месец са достатъчни.Питам и отговор не желая. Искам протести от вас!!!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Bahti

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Антикомунист":

    Ей Колежке! Xaxaazx
  • 18 Хюстън

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Антикомунист":

    Ходи на гейпарада не замърсявай "ефира" с глупостите си джендър недоклатен!!!!
  • 19 Какво

    0 0 Отговор
    До Фен
    Ти искаш да се върнат талибаните ли ?
  • 20 неутрален

    2 0 Отговор
    След 15 години война,НАТО разбра,че със сила не може да спечели!
  • 21 хамър

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Куберт":

    Да не забравяме, че талибаните бяха обучавани и въоръжавани от ЦРУ по време на Съветската инвазия в Афганистан. Същото се прави сега в Сирия. Въоръжават се бандитски групировки за да свалят Асад. Но, какво ще стане после? Когато бандитите се обърнат срещу своите господари? .... Важното е да има горещи точки и да върви бизнеса с оръжия.
Новини по държави: