Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 12:45 1 196 3

„Батюшка“ Путин ще прави руснаците богаташи

  • владимир путин-
  • избори-
  • русия
„Батюшка“ Путин ще прави руснаците богаташи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмици преди насрочените за 4 март президентски избори в Русия, премиерът Владимир Путин, който се бори, за да се върне в Кремъл, като цар обеща да увеличи заплатите и пенсиите, но и да намали с 20 % цента на недвижимите имоти.

Тази амбициозна програма беше обявена в негова статия за „Комсомольская правда“, озаглавена „Изграждане на справедливост. Социална политика за Русия“. Документът е ясна заявка на намеренията на Путин да остане във властта поне до 2018 г.

Руски анализатори отбелязват, че с популистките обещания на премиера не са случайни. Според тях Путин иска да си гарантира комфортна преднина още на първия тур на фона на нестихващите още от декември протести срещу неговото 12 годишно управление.

По тази причина той смело обещава, че ще намали не само лихвите по заемите, но и цента на строителните материали. По грубите изчисления на Путин това щяло да доведе между 20% и 30% поевтиняване на жилищата в различните региони на Русия.

Влизайки в Кремъл като държавен глава Путин ще развърже държавната хазна за по-високи пенсии и заплати.

За целта до 2018 г. заплатата на университетските преподаватели трябва да стане 200% от средната за района. По същият начин и заплащането на лекарите трябва да се процедира до 2013 г.

Студентите също ще получат облаги като тяхната стипендия ще стане 5000 рубли или близо 130 евро месечно.

Путин не забравя и проблемът с демографския срив в страната и обезлюдяването на огромни територии в Сибир. За целта в близките четири години проблемът с детските градини трябва да бъде решен. Многодетните семейства ще получават допълнително 180 евро за отглеждане на децата.

Мнозина анализатори скептично отбелязват, че набелязаните цели са в прерогативите на премиера, а не на президента. Русия продължава да изпитва недостиг от висококвалифицирани специалисти, които да въвеждат иновации в икономиката за създаване на високотехнологични продукти. След 12 години управление на Путин, се залага основно на износ на суровини.

Един от основните проблеми продължава да бъде алкохолизмът и високата смъртност сред руснаците. За целта няма да се вдига пенсионната възраст, но ще се даде възможността на работниците да се обучават през целия си живот. Мечтата на Путин е да се създаде "работническа аристокрация".

Случайно или не Кремъл се отказа да вдига акциза на водката и цигарите от Нова година...поне до изборите.

Статията на Путин все повече прилича на някои привички от царската епоха на Русия, когато самодържецът в Санкт Петербург, известен по народно му като „батюшка“, решаваше еднолично за всичко в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    тази статия, явно е превод от някой опозиционен руски вестник - пълно е с неточности и спекулации!
  • 2 Сибир

    0 0 Отговор
    Интересно,на толкова малко место,толкова много глупости ! Нишо верно няма !
  • 3 НЕДКО САВЧЕВ

    0 0 Отговор
    Това е някакъв невеж неграмотен и неадекватен опит за пропаганда против Путин.