Last news in Fakti

13 Юни, 2018 12:44 1 824 7

Учени създадоха робот психопат

  • психопат-
  • робот-
  • изкуствен интелект-
  • сащ-
  • учени-
  • норман

Учените кръстили създадения от тях изкуствен интелект на убиеца от филма "Психо"

Учени създадоха робот психопат - 1
Снимка: Shutterstock

Първият изкуствен интелект-психопат Норман вижда смърт навсякъде. Той е създаден от американски учени, за да бъде обяснено на широката публика как се разработват алгоритми и да се привлече общественото внимание върху евентуални опасности, свързани с изкуствения интелект.

"Когато хора казват, че изкуствен интелект е предубеден, виновникът не е самият алгоритъм, а използваните за създаването му данни - поясни създалият Норман изследователски екип от Масачузетския технологичен институт. - Това виждане е известно на учените, но е до голяма степен непознато на широката публика."

Учените кръстили създадения от тях изкуствен интелект Норман, на убиеца психопат Норман Бейтс от филма "Психо" (1960) на Алфред Хичкок, предаде Нова телевизия. Норман бил "захранен" единствено с изображения на хора, които са пред прага на смъртта, от интернет платформата Reddit. Учените създали и посветен на Норман сайт на адрес www.norman-ai.mit.edu.

След това му били показани изображения на мастилени петна, както в психологическия тест на Роршах. Целта била да се разбере какво вижда Норман и отговорите му да бъдат сравнени с тези на друг изкуствен интелект, трениран по традиционния начин. Резултатите били тревожни - докато тренираният по традиционния начин изкуствен интелект вижда двама души, застанали прави един до друг, Норман вижда в същото мастилено петно човек, който се хвърля от прозорец. Докато Норман различава мъж, застрелян пред крещяща жена, другият изкуствен интелект забелязва мъж, който държи в ръка чадър.

Представени са 10 примера с мастилени петна, придружени от отговорите на двете системи, като този на Норман винаги е страховит. Сайтът предлага на потребители на интернет също да се подложат на тест с мастилени петна и да изпратят отговорите си, за "да помогнат на Норман да се коригира".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 куку руку ку

    4 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Норман бил "захранен" единствено с изображения на хора, които са пред прага на смъртта, от интернет платформата Reddit.

    При учители психопати, какво да е "отрочето"?

    Коментиран от #3

  • 3 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    А какво ще е отрочето отгледано от не различни а по скоро от еднакви обратни?

    Коментиран от #4

  • 4 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Докато си писах коментара и аз се сетих за същото, но се въздържах, че не е по темата за изкуствения интелект. Но си важи със съща сила, че и по-страшно.
  • 5 Един

    0 0 Отговор
    Това е най-лесното !
  • 6 Рубладжийче

    2 0 Отговор
    Вярно е , учените, обаче са руски и робота е вече трети мандат президент в Русия !
  • 7 Стефан

    0 0 Отговор
    Робокоп кога ще пуснат по улиците? Да по разчисти малко?