17 Юни, 2018 16:11 1 287 3

Испания прие нежеланите мигранти (СНИМКИ)

  • испания-
  • италия-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • акуариус

Първите пасажери от "Акуариус" пристигнаха във Валенсия 

Испания прие нежеланите мигранти (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Първият кораб на италианската брегова охрана, оглавяващ морския конвой, превозващ 629 спасени в морето нелегални мигранти, който включва и хуманитарния кораб "Акуариус", пристигна рано тази сутрин в испанското пристанище Валенсия, предаде АР. С това приключва едноседмичната опасна одисея на "Акуариус" през Средиземно море.

Веднага след като италианският кораб "Датило", на борда на който има 274 мигранти, спря на кея, на него се качи испански медицински персонал. Очаква се самият "Акуариус", който вози 106 мигранти, а след него и втори кораб на италианските ВМС - "Орионе" (с 249 мигранти), да пристигнат там след няколко часа.

"Акуариус", който се използва от две международни хуманитарни организации, бе блокиран в морето край италианския остров Сицилия миналата събота, след като Рим му отказа разрешение да влиза в италиански пристанища. Това бе в резултат на политиката на новото италианско правителство да приема само мигранти, спасени в морето от италиански военни кораби. Последва отказ и от Малта.

Испания прие нежеланите мигранти (СНИМКИ)

Тогава Испания предложи да приеме спасените от от хуманитарните кораби, и се наложи "Акуариус" да предприеме рискованото 1500-километрово морско пътуване, съпроводен от двата италиански бойни кораба. На тях бяха прехвърлени повечето от мигрантите, за да не се претоварва опасно "Акуариус".

Те бяха посрещнати от служители на спасителните служби, включително медицински работници и психолози. Испанските власти заявиха, че ще разгледат случая на всеки мигрант поотделно, за да се прецени дали той отговаря на условията да кандидатства да убежище според законодателството на страната.

Високопоставен правителствен служител заяви снощи, че мигрантите от "Акуариус" ще получат "специално разрешение" да останат в страната един месец, преди "въпросът им да бъде решен в съответствие с нашите закони и без изключение". Според него испанското правителство "ще подходи съпричастно и в същото време в рамките на закона, с послание към Европа, че тя няма (обща) миграционна политика, която да уреди това конкретно предизвикателство".

Испания прие нежеланите мигранти (СНИМКИ)

Испания прие нежеланите мигранти (СНИМКИ)

Испания прие вчера предложението на френското правителство да приеме онези мигранти, които искат да отидат във Франция, след като бъдат уредени документите за пристигането им.

След пристигащите с днешния конвой мигранти в Испания има над 100 непълнолетни без придружител, 11 малки деца, включително бебета, и поне 7 бременни жени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерастията е вредна

    22 2 Отговор
    Тези кораби на НПО-та са "легализирани" трафиканти на хора и трябва да бъдат спрени и съдени ! Какво са по различни от бус пълен с имигранти ???
    И онези имигранти казват, че са платили и тези, къде е разликата ? Само една фиктивна маска "НПО" ?
  • 2 айде на кораба

    1 0 Отговор
    Да им пратим нашите цигани. Всички ще са доволни. Ние ще се отървем, испанците ще приемат някой друг "мигрант", а циганите ще получават по-високи помощи.
  • 3 Иван

    1 1 Отговор
    Уж се смятам за интелегентен човек, пък не разбирам защо като ги спасяват не ги връщат обратно, откъдето са тръгнали, ами ги карат в Европа....сигурно в мен е грешката и не съм прочел нещо...и сигурно хич не е прав Орбан къде е осеял Будапешта с лицето но оня дядо Шорош.
Новини по държави: