Last news in Fakti

24 Юни, 2018 17:33 2 458 9

Бежанската криза прерасна в политическа

  • бежанци-
  • среща-
  • ес-
  • меркел-
  • макрон
Бежанската криза прерасна в политическа - 1
Снимки: АР/БТА

В момента Европейският съюз (ЕС) не може да намери общо решение относно бежанската криза. Според германският канцлер Ангела Меркел са необходими отделни споразумения, а френският президент Еманюел Макрон смята, че кризата от бежанска вече се е превърнала в политическа. Въпросът се дискутира на неформална среща на 16-те държави членки на ЕС.

„Обсъждаме въпроса на високо равнище, макар да знаем, че и на тази среща, за съжаление, няма да намерим общо решение за миграционния проблем. Затова дискутираме подписването на дву- и тристранни договори, за да видим как един на друг може да си помогнем, без да дочакаме 28-те членки ЕС да се произнесат по въпроса”, каза Меркел. В крайна сметка всички усилия по въпроса трябва да са насочени към единно решение.

„Провеждаме тази среща във важен момент. От 2015 г. Европа изпитва и продължава да изпитва силен миграционен натиск. На базата на обща работа успяхме значително да понижим този натиск, но интензивността на прехвърляне на бежанците между страните членки остава висока. И сега на първо място имаме политически, а не бежански проблем”, каза френският президент Еманюел Макрон, преди срещата в Брюксел.

Бежанската криза прерасна в политическа

Френският президент смята, че решението на миграционната криза се крие в сътрудничество не на всички 28 страни членки на ЕС, а само на част от тях и то на тези, които са готови да поемат отговорност по този въпрос.

ЕС трябва да запази отворени вътрешните си граници, да създаде специален център за прием на мигранти и да осигури изпълнението на Дъблинската система за предоставяне на убежище. Това е мнението на премиерът на Белгия Шарл Мишел. „Първата задача на днешната среща е да запазим свободното преминаване между държавите от Шенген и да осигурим строг контрол на външните граници на Съюза. Вторият приоритет е създаването на специални центрове за прием на бежанци. Третият е реформиране на Дълбинското споразумение, като проявим отговорност и солидарност”, заяви преди срещата Мишел.

Бежанската криза прерасна в политическа

Над 1.65 милиона нелегални мигранти са влезли в Европа от 2015 г. до юни 2018 г. От тях, разселени по граничните държави на ЕС, са едва 35 000 души. Данните на Европейската комисията, която ги публикува преди днешната среща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    24 0 Отговор
    Представям си как Франция и Германия си разменят емигранти,защото едва ли друга държава би приела измет на своя територия!
  • 2 ами то решението

    21 0 Отговор
    е много лесно...прави се един референдум в целият ес дали европейците искаме мигранти . страните чието население (но не политиците им) заявят , че са готови да приемат навлеци си ги обгрижват и това е ...без да натрапват солидарността на останалите. но понеже съм сигурен , че никой няма да иска повече натрапници то политиците трябва просто да послушат избирателите и да забранят приема на бежанци както и да им бъде даван какъвто и да е статут. ако е необходимо могат ад бъдат оттеглени подписите в международни спогодби защото те са полагани БЕЗ допитване до суверена а именно без да питат народа .

    Коментиран от #7

  • 3 ббб

    20 2 Отговор
    ИЗМЕТ СА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ФРАНЦИЯ И ГЕРМАНИЯ ДОКАЗАЛИ СЕ ПО БЕЗПОРЕН НАЧИН ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ.
  • 4 Анонимен

    16 1 Отговор
    БОКЛУЦИ! Друго определение нямам за тях. :(
  • 5 разобединена Европа

    17 1 Отговор
    Две държави Германия и Франция еднолично и умишлено създадоха проблема сега искат всички останали да им го решат !?
    Проблемът за съжаление вече не може да бъде решен по мирен и хуманен начин и с ясното съзнание за това политиците включително и нашите ни баламосват здраво ! Как според вас се премахва кърлеж ???
  • 6 Bahti

    10 0 Отговор
    В Европеистан е екзотично да си бял! Xaxax
  • 7 Румяна Костова

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "ами то решението":

    На пръв поглед решението е лесно.Не забравяйте ,че една от целите на ЕС е членуващите държави да нямат суверенитет.Единни закони и послушание.Ще видим дали Орбан ще се отърве от санкции защото е затворил границите си за емигранти.Ако той успее,има надежда и за нас.Но не и при тази власт.
  • 8 El comandante

    11 0 Отговор
    меркел трябеа да умре са да дойде края на евроСеСеРе!!!
  • 9 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Какъв казус за Макрон ,а???Френските спецчасти/и британски,германски,холандски,датски наред с америчките///създават бежанци,а ЕС трябва да жертва СУВЕРЕНИТЕТ И ПАРИ за да .....РЕШИ ПРОБЛЕМА!!!