Last news in Fakti

26 Юни, 2018 08:30 1 203 1

Лондон вдига бюджета за отбрана

  • великобритания-
  • отбрана-
  • нато-
  • бюджет

Великобритания трябва да увеличи разходите за отбрана, за да поддържа силни връзки със САЩ и НАТО

Лондон вдига бюджета за отбрана - 1
Снимка: БТА/АР

Великобритания трябва да увеличи разходите за отбрана, за да е сигурна, че ще запази влиянието си над САЩ и ще поддържа водещата си роля във военния съюз НАТО. Това препоръчва комисията по отбраната в британския парламент в доклад, цитиран от Reuters.

Комисията смята, че разходите за отбрана трябва да се повишат до 2,5 процента от брутния вътрешен продукт, в сравнение със сегашните 2 на сто от БВП. А за да бъдат подобрени способностите и капацитетът на въоръжените сили, разходите трябва да нараснат до 3 на сто от БВП, се казва в доклада.

През финансовата 2016/2017 г. разходите за отбрана на Великобритания са възлезли на 35,3 милиарда лири (47 милиарда долара) и тя е една от малкото страни в НАТО, които изпълняват целта за 2 процента отбранителни разходи.

Съкращенията на държавните разходи през последните десетина години засегнаха някои елементи от военните способности на Великобритания и затова министър-председателката Тереза Мей е под натиск да увеличи разходите за отбрана.

"Разходите за отбрана са сфера, в която е необходимо да се изпрати силно послание и на нашите съюзници, и на противниците ни", каза председателят на комисията Джулиан Луис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитров

    0 0 Отговор
    Ние си имаме ВЪНШЕН ДЪЛГ над 50 МИЛИАРДА благодарение на ГЕРБ и най тихата и невидима опозиция БСП
Новини по държави: