Last news in Fakti

26 Юни, 2018 22:01 1 958 3

ЕС отвори нови глави с Черна гора и Сърбия

  • екатерина захариева-
  • ес-
  • сърбия-
  • черна гора

Потвърждаването на европейската перспектива на Западните Балкани е ключов приоритет

ЕС отвори нови глави с Черна гора и Сърбия - 1

Деветото заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС-Черна гора, което се проведе в Люксембург, направи преглед на отношенията между двете страни, включително на напредъка в подготовката на Черна гора за членство в ЕС. Съветът за стабилизиране и асоцииране беше последван от 11-то заседание на Конференцията за присъединяване на Черна гора на равнище министри. По-късно днес се проведе и 8-то заседание на Конференцията за присъединяване на Сърбия на равнище министри се проведоха днес в Люксембург, съобщават МВнР.

Делегацията на Европейския съюз беше водена от вицепремиера и министъра на външните работи Екатерина Захариева, от името на Българското председателство на Съвета на ЕС. Европейската комисия беше представлявана от Йоханес Хан, комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване. Делегацията на Черна гора беше водена от Сърджан Дарманович, министър на външните работи, а делегацията на Сърбия - от Ядранка Йоксимович, министър на европейската интеграция.

Провеждането на днешните заседания с Черна гора и Сърбия са ясно доказателство, че е ЕС продължава да е силно ангажиран с процеса на разширяване, който се основава на ясни принципи и критерии.

Потвърждаването на европейската перспектива на Западните Балкани е ключов приоритет за Българското председателство, заяви министър Екатерина Захариева. Надявам се двете страни да продължат да работят с реформите, за да постигнат необходимите резултати, които да ги приближат още повече към европейското семейство, подчерта тя.

Целта на Конференцията за присъединяване на Черна гора бе започването на преговори по глава 17 „Икономическа и парична политика“. Черна гора започна преговори за присъединяване към ЕС през 2012 г. С днешното заседание 31 от общо 35 преговорни глави са отворени за преговори, от които 3 глави са предварително затворени.

На Конференцията за присъединяване на Сърбия бяха отворени глава 13 „Рибарство“ и глава 33 „Финансови и бюджетни разпоредби“. От общо 35 преговорни глави 14 са вече отворени, ако 2 от тях са предварително затворени. Преговорите за присъединяване на Сърбия започнаха през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво

    5 9 Отговор
    Голям успех на Българското европредседателство ! Не само, че постави Западните Балкани във фокуса на разединения ЕС, но успя да осигури развитие в пътната, енергийната и дигиталната им свързаност и напредък в евроинтеграцията на Македония и Албания, както и на Сърбия и Черна Гора, които отварят 2 нови и съответно 1 нова преговорни глави ! Браво на българското правителство !

    Коментиран от #3

  • 3 плевен

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Успокой се.Дай шанс на мисълта си,да настигне феноменалния ти машинопис.