Last news in Fakti

27 Юни, 2018 16:02 2 836 26

НАТО ще защити балтийските страни, но ако стигне навреме до тях

  • нато-
  • защита-
  • русия-
  • батика-
  • балтийски-
  • отбрана-
  • нападение

Частите се предвиждат от Германия до Полша за пет дни

НАТО ще защити балтийските страни, но ако стигне навреме до тях - 1
Снимка: Shutterstock

"Скоростта е много важна. Колкото по-бързо разположиш бойна мощ и си способен да я съсредоточиш където и да било по света, толкова по-успешно можеш да започнеш да си вършиш работата."

Това коментира пред американския телевизионен канал Ен Би Си капитан Уилям Ранд, който неотдавна участва в маневрите "Сейбър Страйк" (Saber Strike) в Полша и балтийските републики. Близо 18 хиляди военни се включиха в предвожданото от САЩ годишно учение за това как да бъде сдържана евентуална агресия от Русия, допълва телевизията.

"Този път имаме драматично подобряване на резултата", обяснява Ранд. Но това не е достатъчно. "Подобрението" се изразява в това, че миналата година за придвижването на частите от Германия до Полша са били необходими 9 дни, а тази година те са намалени на пет.

Един от изводите от учението е, че докато попълнят 17 документа за пресичане на германско-полската граница и се прехвърлят бойни танкове и войски до трите балтийски републики, членки на НАТО, те вече ще са "прегазени" от руската армия, разказва "Вашингтон пост".

Задачата на частите, в които служи кап. Ранд, е била да осигури защитата на изоставена писта във военната база "Паневчис" в централната част на Литва. Ген. Виталис Вайкшнорас, началник на Генщаба на литовската армия, казва, че армиите на НАТО са съкратили времето за реакция благодарение на по-тясно сътрудничество, предаде "Дневник".

Но според Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика от другата страна на границата Русия е концентрирала относително малка, но доста по-мобилна армия в сравнение с времената на бившия СССР. "Ако симулирате конфликт в балтийския район, ще видите, че преднината на руснаците е около една седмица. Би трябвало да очаквате, че ще ви сварят изненадани."

Според Гресел базирана в района допълнителна дивизия (10 - 15 хиляди души) ще е необходима за заличаване на руското предимство в случай на мащабен конфликт. След срещата на върха на НАТО през 2016 г. във всяка от трите републики - Литва, Латвия и Естония - на ротационен принцип са разположени по около 1000 военни.

"Нещата се подобриха значително. НАТО предприе важни крачки в инициативата за изнесено напред присъствие. Отворен остава въпросът дали силите в района биха били адекватни, ако сдържането се провали и се окажем пред конфликт", допълва Дейвид Шлапак от корпорацията РАНД.

"Балтийските страни може да са районът, в който Русия тества целия алианс. Ако Балтика се провали, целият НАТО се проваля", казва подп. Валдас Дамбраускас, отговарящ в латвийското министерство на отбраната за логистичните операции.

Майкъл Бърнбаум от "Вашингтон прост" разказа в началото на седмицата, че натовските командири са притеснени от видяното по време на Saber Strike, защото при непосредствено предстоящ конфликт с Русия най-силната армия в света може да се окаже "заседнала в задръствания по пътищата". Те описват как джиповете "Хъмви" се влачат зад тирове през Източна Европа, а американските танкове може да доведат до рухване на ръждивите мостове, твърде слаби, за да понесат тежестта им. Войските от своя страна може да се забавят заради паспортен контрол и ината на жп компаниите.

Вярно, че в случай на обявяване на война много от тези бариери ще изчезнат. Но голямото предизвикателство е "мъглявият" период преди това. Основните натовски сили ще трябва да изминат стотици километри и комбинацията от бюрокрация, лошо планиране и западаща инфраструктура може да позволят на Русия да завладее територия на алианса в балтийските републики, докато американците още попълват 17 формуляра за пресичане на германско-полската граница, пише "Вашингтон пост".

Изданието дава за пример как миналата година военни части са се оказвали блокирани по пътя към или на прибиране от маневри. Прибирането с влак на група бронирани машини "Страйкър" в Германия отнело две седмици след края на ученията в Грузия. Като цяло в продължение на 4 месеца войниците в германските бази (те се прибират със самолет) на практика са били без подходящ превоз и въоръжение, казва подп. Адам Лаки, командващ групата.

Той описва как ученията приключили на 15 август, а машините се върнали в базата в края на декември.

По едно време унгарските митничари не харесали как румънците са одобрили фиксирането на "Страйкър"-ите с вериги към 12-те вагона и операцията трябвало да бъде повторена на място. Инспектор хвърлил едно око на композицията в четвъртък, взел си почивка през уикенда и се върнал дни по-късно. Така конвоят пропуснал "прозореца", даден му от германските железници, и трябвало да изчаква преминаването на пътническите и товарните влакове, за да продължи. "На тях не им пука, че сте американската армия в Европа. Това е "Дойче бан".

Когато накрая бронираните машини пристигат в базата, се оказва, че месеците път под дъжд и сняг, през които са пътували, налагат двойно повече усилия за връщането им в подходящо за бойна готовност състояние.

"Трябва да сме способни да се движим поне толкова бързо или дори по-бързо, колкото руснаците, за да имаме ефективна сдържаща сила", казва ген. Бен Ходжис, доскорошен командващ обединените сили на САЩ в Европа. Той непрекъснато обикаля, за да лобира и обяснява, че САЩ и НАТО трябва да са способни "да съберат на място достатъчно капацитет, за да допусне Русия ужасна грешка".

"Европа вече не е единна, свободна и мирна"

Колегата му о.з. ген. Дъглас Люте, бивш посланик на САЩ в НАТО, коментира, че години наред след навлизането на алианса от 2004 г. насам в територии, които десетилетия са се контролирали от Москва, в НАТО не са мислели за разширяването във военен смисъл и не са имали планове как да защитават новите членове. Северноатлантическата организация за отбрана е тренирала по време на студената война за конфликт по линията, разделяща двете Германии, до която е имало 200 хиляди американски войници.

Сега Люте казва, че "транспортът е проблем в съвсем практически план, но това е симптом и за по-голям проблем" - че Европа не е това, което сме си представяли през последните 25 години - единна, свободна и мирна". "Тя вече не е единна, не е свободна и не е мирна", казва той.

В някои случаи военните в Москва имат по-добра представа за мостовете, пътищата и слабите места на новите членки на НАТО - само поради факта, че те са били използвани от бившия СССР. Доста неща са се променили и в мирните години в Западна Европа - Германия например позволява влекачи с танкове и тежко оборудване да се движат по магистралите само нощем в работни дни. Швеция (страната не е член на НАТО, но напоследък работи с алианса в особено тясно сътрудничество) изисква триседмично предизвестие за допускане на военни и техниката им. На полско-литовската граница има проблем, наследен от съветските времена - жп линиите са по-широки и техниката трябва да се прехвърля на нови платформи или да се подменят талигите на вагоните, което може да отнеме дни.

"Ако да стигнете на място ви отнема 45 дни, просто пристигате твърде късно, за да се сражавате", коментира и ген. Стивън Шапиро, който отговаря за организиране движението на американската армия из Европа. "Имаме дни, в които се движим със скорост, нужна за ситуация на война, но това е изключение."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    9 8 Отговор
    Балтийските държави,са красиви !Ще им унищожат антиките!

    Коментиран от #24

  • 2 Въпрос

    20 5 Отговор
    НАТО, ще защити ли Гърция от про-руската Турция?

    Коментиран от #4, #7, #8, #23

  • 3 zagrijen

    20 6 Отговор
    ъм само да кажа на нато: мен ни мъ броити

    Коментиран от #13

  • 4 onq s konq

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Докато НАТО се чуди кво да прави,бат Бойко ЩЕ ГИ Е РАЗТЪРВАЛ ВЕЧЕ

    Коментиран от #6, #21

  • 5 Коко

    35 3 Отговор
    За сведение на капитан Ранд, Русия ако искаше да напада балтийските републики, нямаше въобще да ги пуска да си тръгват.И защо ли ми се струва,че докато натовците пътуват към Полша руснаците вече ще са къде Дрезден,ако не дай си боже стане нещо.
  • 6 lol

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Ми да, след западните ще помогне и на южните Балкани. И тогава ще реши и еврейско-палестинския конфликт!
  • 7 Румяна Костова

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Неадекватен въпрос.На балканите проруски повече от гърците са настроени само сърбите.

    Коментиран от #11, #19

  • 8 Реално

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Турците засега ги спира само добрите руско-гръцки отношения...няма НАТО няма чл.5 от устава им..няма САЩ-само руснака спира феса на път към Атина...

    Коментиран от #20

  • 9 РусофилЪ

    6 18 Отговор
    сМЕШЕН ВЪпРОС дОНИ МОЖЕ ЗА ИЗДУХА РУСИЯ ЗА 30 СЕКУНДИ С ФУТОРИСТИЧНИ ОРъЖИЯ И ДА Я ПРЕМЕсТИ В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ И ДРУГА ГАЛАКТиКА Има от коментиРащите с много велико самочуВстве но сЕга ще ви го сваля Коя рускИня би напуснала РуСия където живота е 10 пъти по-добъР от БългарИя и да дойде да се ожени за бългАрин и да живее в БългАрия Отговорите са два сАмо рускИТЕ дженДърки и тези които са имали паЛав живот и никой не ги исКа вече в РуСия Така че крАй на самочувствието на хоРата плод на смесени БЪЛгаро-руСКИ браКове Не трябва да го имАте.
  • 10 МИ ДАЙ ДА ГИ ОКУПИРАТ

    1 10 Отговор
    И ТОГАВА ША СА ДОВОЛНИ ГОВЕДАРИТЕ
  • 11 Мммм

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    Грешиш, ами Българите къде ги пропускаш, това че правителството е в Г-поза към НАТО и САЩ не означава,че народа е с тях.
  • 12 Ахаа

    19 2 Отговор
    Аха значи гринговците искат камионите с "ваденки" на НАТО спокойно да преминават границите без документи и проверки за да върви бизнеса с контрабандата и наркотиците.По лесно ще им е да направят по големи летища във всяка страна за да могат големите им самолети да кацат спокойно а и ще спестят от пътните с камионите като разпределят директно от летището на дилърите.
  • 13 Пешо

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "zagrijen":

    А, НАТО, и мен не ме бройте!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 любопитен

    19 1 Отговор
    Добре де, дайте да прочета от някъде думи на Путин свързани с Прибалтика? Нещо от рода-пак ще сте наши или превзети за един ден. Та да се изплаша и аз и да помоля американците за един Ейбрамс в двора.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ****

    13 3 Отговор
    Стане ли напечено,краварите първи ще се дръпнат както направиха в Сирия с тези които подкрепяха до скоро,така,че европейските членки на нато,да не се връзват на приказките на сащ, които подтикват към конфронтация с Русия,с обещание за подкрепа.
  • 18 ****

    11 4 Отговор
    Тези говеда си мислят,че ще ги оставят да стигнат до Полша,и от там да нападнат .Май забравят за Калининград,ще ги спукат от бой,още като наближат Европа да не си мислят,че Русия ще ги чака и ще ги посрешне на границата си.
  • 19 дзес

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    Очевидно не познавате добре гърците... Те много добре разбират кой стои зад турската агресия и защо.
  • 20 дзес

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Реално":

    Вие също. Руските интереси, заради газта, са против гръцките и съвпадат с турските. Хората в гърция разбират го, знаят какво става и защо.
  • 21 плевньо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Конче я по-сериозно и по-настървено .Ще си изядеш хляба.Какви са тези импровизации.Още се смея.Абе да не са забавили хонорара.
  • 22 Bil

    5 0 Отговор
    Война с танкве ли?Ще последва имаше земя-няма земя.Просто изпаряване.
  • 23 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Пишат за Балтика ,ти го свърза за Турция...Турция си има исторически права над Гърция и НАТО не е страна в техния спор

    Коментиран от #25

  • 24 Ghost1

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ежко бежко":

    НАТО е в балтийските страни. Fakw news
  • 25 axaxaxaxa

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    май Гърция си има по-исторически права над Турция
  • 26 Голям прос

    8 0 Отговор
    От кого ще ги защитава НАТО бе тъпанари? Тя Русия ако искаше да ги завладява, нямаше да ги отдели от територията си. Тия нещо са неадекватни, кой ли ни присъедини към тях?