Last news in Fakti

2 Юли, 2018 16:31 2 219 5

Македония още се двоуми за новото име

  • македония-
  • име-
  • зоран заев-
  • гърция-
  • северна македония-
  • георге иванов

Парламентът в Скопие ще гласува за втори път за ратифициране на договора с Гърция

Македония още се двоуми за новото име - 1
Снимки: БТА/АР

Македонският парламент насрочи за 5 юли заседание, на което ще гласува за втори път за ратификация на договора с Гърция, с който страната се преименува на Република Северна Македония, предаде агенция МИА.

Това беше договорено на координационна среща на председателя на парламента Талат Джафери с председателите на парламентарните групи.

Парламентът гласува за ратификация на договора с Гърция на 20 юни с 69 гласа "за" и 40 "против". На същата дата той беше подписан от Джафери и изпратен на президента Георге Иванов.

Миналата седмица парламентът бе уведомен официално от президента, че той няма да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на договора.

Според македонското законодателство на второ гласуване на закона ще се необходими гласовете на 61 депутати. Ако парламентът гласува повторно за ратификация на договора, държавният глава е длъжен да го подпише.

На 29 юни Талат Джафери каза, че ако президентът Георге Иванов отново откаже, ще се приложи едно и също решение и за договора, и за закона за употреба на езиците (с който албанският става втори официален език в страната), постигнат от същата съдба. Едно от тези решения е те да бъдат изпратени в Държавен вестник без подпис от президента Георге Иванов.

Македония още се двоуми за новото име

Джафери подчерта, че парламентът трябва да прилага своите решения, а тези, които имат съмнения за законите, могат да се обърнат към Конституционния съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 9 Отговор
    Ако остане името Северна Македония,заслуга за това ще имат и великите дипломати Бойко Борисов и Екатерина Захариева,което означава сигурна загуба на Пиринска Македония.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 хаха

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Дрън дрън ярина!
  • 3 Истина

    9 1 Отговор
    Сърбия и Гърция родиха фалшивата история на Македония... но нещата малко по малко ще си дойдат на място.
  • 4 Ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ха ха ха
  • 5 Чардафон Велико

    0 0 Отговор
    Страна, в която почти 50% от населението са албанци и е заобиколена от враждебни съседи - Албания, Косово или недоверчиви, заради македонско да го наречем условно малцинство в Гърция и България, да претендира за промяна на границите в близките един-два века, ми е трудно да си го представя. Страна, която е в изолация, по-бедна и от България и много по-малка, може да се стреми само да запази статуквото. Но и това ще е трудно, защото албанците се размножават като зайци. Името Северна Македония ми напомня Източна Румелия, едно временно име и държава.
Новини по държави: