Last news in Fakti

6 Юли, 2018 18:35 1 649 1

Ядрената сделка с Иран не е мъртва

  • иран-
  • сделка-
  • споразумение-
  • ядрено-
  • федерика могерини

Преговорите с Техеран продължават

Ядрената сделка с Иран не е мъртва - 1
Снимка: БТА/ AP

Световните сили и Иран се съгласиха да продължат преговорите за спасяването на ядреното споразумение с Иран. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини след края на министерската среща във Виена, предаде "Ройтерс".

Могерини, която бе председател на срещата, прочете пред репортери изявление, в което се казва, че страните ще продължат да търсят начини за спасяване на сделката въпреки възобновяването на американските санкции срещу Иран. Външните министри и високопоставени дипломати от Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция признаха, че вдигането на санкциите е "съществена част" от споразумението от 2015 г., каза още Могерини.

След като през май САЩ оттеглиха подписа си от ядрената сделка, останалите световни сили изявиха желание да запазят отворени своите икономически, финансови и транспортни канали с Иран. "Участничките в срещата ще работят по тези въпроси с международните си партньори, за да ги подтикнат да следват същата политика и да установят подобни механизми в своите икономически отношения с Иран", гласеше изявлението, прочетено от Могерини. Тя отказа да отговаря на журналистически въпроси.

САЩ си навлякоха гнева на своите съюзници заради отказа си от ядреното споразумение, постигнато по време на мандата на Барак Обама след дълги месеци на преговори и дипломатически маневри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    СВЕТОВНИТЕ СИЛИ!!!!Вече няма световната сила!!!!!!...ще има много сороски сълзи и сополи.....А иначе е интересно защо Америка счита че трябва САМО ТЯ да печели от Иран......Като НЕЗАВИСИМА И СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА....Иран определя с кого да прави бизнес....